Nyhet
9 Oct, 2024

MELLANÖSTERN: BIDEN/NETANYAHU I SAMTAL OM IRAN-ATTACK - AXIOS

Uppdaterad:
9 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA:s president Joe Biden väntas hålla ett viktigt telefonsamtal på onsdagen med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu angående Israels planer på en attack mot Iran.

Det rapporterar Axios och hänvisar till tre företrädare för USA-administrationen.

Samtalet blir det första mellan de två ledarna på två månader, och det kommer i ett läge där Israel överväger stora attacker som kan eskaleras kriget signifikant.

Två företrädare för Israels regering uppger samtidigt att Netanyahu samtalade i timmar på tisdagen med seniora ministrar samt chefer för Israels militär och underrättelsetjänst för att försöka nå ett beslut om omfattningen och tidpunkten för Israels attack.

Enligt dessa källor väntas Israels hämndattack bli signifikant, och sannolikt inkludera en kombination av flygattacker mot militära mål i Iran och mer hemliga attacker, som den som dödade Hamasledaren Ismail Haniyeh i Teheran.

Israel har också övervägt möjliga attacker mot Irans oljeinfrastruktur, något som Joe Biden har antytt att han skulle motsätta sig.

En rådgivare till Netanyahu har uppgett för Axios att när ett beslut väl har fattats så vill han informera Biden.

Enligt en företrädare för USA-administrationen vill USA säkerställa att samtalet mellan de båda ledarna används för att sätta gränser för Israels hämndåtgärder. USA vill att Israels attacker mot Iran ska vara signifikanta, men inte oproportionerliga.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.