Laddar annons
Nyhet
19 Jul, 2024

KINA: MODERNISERNG PROBLEMATISK, MEN ÄR NÖDVÄNDIG

Uppdaterad:
19 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Att genomföra en modernisering i kinesisk stil innebär många komplexa motsägelser och problem, med är nödvändig.

Det sade en senior kinesisk regeringsföreträdare på fredagen, enligt Reuters.

Efter ett fyra dagar långt stängt möte i kommunistpartiet, som äger rum ungefär vart femte år, lett av president Xi Jinping, lades en rad löften fram, från att modernisera industrin till att utöka inhemsk efterfrågan och stimulera tillväxt samtidigt som skuldriskerna dämpas.

Den första sammanfattningen av mötet, känt som plenum, innehöll inte detaljer om hur Peking planerar att lösa spänningarna mellan dessa mål, till exempel hur man får konsumenterna att spendera mer medan resurserna i första hand flyter till producenter och infrastruktur.

"Att driva framåt modernisering i kinesisk stil står inför många komplexa konflikter och problem, och vi måste övervinna flera svårigheter och hinder," sade Tang Fangyu, biträdande chef för partiets centralkommittés policyforskningskontor, på fredagen när kommittémedlemmarna träffade media.

Vissa analytiker såg det faktum att plenumresultatet lånade mycket från Kinas befintliga spelbok som en besvikelse.

"Inget nytt under solen: samma industripolitik, samma känsla för saker", sade Alicia Garcia Herrero, chefekonom Asia-Pacific på Natixis.

Bloomberg News rapporterar att kommunikén från mötet antyder att Kina förbereder sig på långsammare tillväxt.

"Utan någon fast och omedelbar genomläsning för marknaderna kommer aktiemarknaderna sannolikt att förbli hackiga, fångade mellan en klippa och en hård plats", skrev Barclays Plc-strateger inklusive Mitul Kotecha i en kommentar.

"Den hotande risken för handelskrig när vi närmar oss det amerikanska valet borde hålla riskpremien för aktier hög, särskilt utan ett nytt finanspolitiskt uppsving", fortsatte han.

Inför mötet uppgav investerare att de förväntade sig att få höra mer om åtgärder för att stärka privata företag och skapa stabil och transparent reglering, samt fler kommentarer om inkomstfördelning och gemensamt välstånd.

En mer detaljerad rapport utfärdas vanligtvis flera dagar efter avslutandet av det tredje plenumet. Specifik politik som tar ledtrådar från mötet är mer sannolikt att komma från Kinas 24-manna politbyrå senare denna månad.


Avläsningen var "något mer positiv när det gäller makropolitisk hållning på kort sikt", skriver Goldman Sachs analytiker inklusive Lisheng Wang i en kommentar.

"Åtgärder på efterfrågesidan - särskilt på finans- och bostadsfronten - är nödvändiga för att säkerställa helårets 'cirka 5 procent' real BNP-tillväxtmål, och se politbyråmötet i juli som ett potentiellt fönster för mer lättnadsretorik och åtgärder", skriver Goldman Sachs.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.