Laddar annons
Nyhet
17 Oct, 2024

POLITIK: BALANSMÅL SES SOM RÄTT RIKTNING, MEN FÖR FÖRSIKTIGT

Uppdaterad:
17 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Nyheten att en majoritet av riksdagspartierna kommit överens om att slopa överskottsmålet och i stället införa ett balansmål får ett blandat mottagande.

Svenskt Näringslivs chefekonom Sven-Olov Daunfeldt säger i en kommentar att ett balansmål är "ett steg i rätt riktning", men att det krävs mer för att få fart på Sverige.

"Det bästa vore att övergå till ett mål för statsskulden på 40 procent av BNP. Vi har råd att gå med underskott under en kortare period för att möjliggöra alla de investeringar som behövs de närmaste åren", säger chefekonomen.

Tobias Brännemo, chefekonom på Sverige största fackförbund Unionen, är däremot kritisk.

"Att politiken nöjer sig med ett balansmål visar att det saknas sjukdomsinsikt. Parterna på arbetsmarknaden, tillsammans med svenska folket, har i det närmaste samsyn gällande skuldmålet. Vi vill ha en ambitiös ekonomisk politik där Sverige tar täten. Sverige har med sin närmast extremt låga statsskuld möjligheter att göra det. Det finns inga skäl att vänta", säger han.

Brännemo anser att det krävs modiga investeringar för att säkra Sveriges framtida tillväxt och välstånd och att "de besluten måste fattas nu".

"Att då Tidöpartierna och Socialdemokraterna väljer att vara en bromskloss för investeringar och fegar ur när behoven av mod och styrning är som störst är häpnadsväckande", tycker Unionens chefekonom.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.