Laddar annons
Nyhet
17 Oct, 2024

POLITIK: ENIGA ÖVERGE ÖVERSKOTTSMÅL FÖR BALANSMÅL–LINDBERG (NY)

Uppdaterad:
17 Oct, 2024

(Tillägg: från stycke nio)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tidöpartierna, Socialdemokraterna och Centerpartiet har kommit överens om att slopa överskottsmålet och i stället införa ett balansmål. Cirka 25 miljarder kronor om året beräknas med ett balansmål frigöras till ytterligare investeringar.

Det sade Hans Lindberg vid en pressträff på torsdagen. Han är ordförande för den kommitté som har haft till uppgift att se över målnivån för den offentliga sektorns finansiella sparande.

"Vår huvudslutsats ser ut så här - ett balansmål i stället för ett överskottsmål, men ett oförändrat skuldankare. Ett balansmål ger tillräckliga marginaler", sade han och framhöll att det är viktigt att beakta behovet av säkerhetsmarginaler.

De förstärker även uppföljningen av saldomålet och dessutom stärks Finanspolitiska rådets roll. De ska bland annat bedöma de makroekonomiska prognoserna som ligger till grund för budgeten.

Dagens mål är ett överskott på 0,33 procent av BNP över en konjunkturcykel och ett skuldankare på 35 procent av BNP, med ett toleransintervall på +-5 procentenheter. Översynen av överskottsmålet görs varannan mandatperiod. Balansmålet ska införas 2027.

Hans Lindberg sade att de på grund av stort intresse redan nu beslutat att presentera sina huvudsakliga slutsatser.

"Jag är glad att vi lyckats samla en så bred majoritet", sade han.

Fredrik Olovsson (S) sade att det även efter den här uppgörelsen finns "rejäl styrka" att skydda svenska folket om vi hamnar i en djup kris.

Enligt Edward Riedel (M) innebär dagens besked att Sverige slutar amorterar på Sveriges mycket låga statsskuld och ger möjligheter att bland annat stärka det svenska försvaret.

Han betonade att det varit viktigt för M att inte skuldsätta framtida generationer och hitta parlamentarisk enighet.

"Det här är ett styrkebesked", sade han.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet har reserverat sig mot överenskommelsen. De ville se olika varianter av ett tillfälligt underskottsmål, med lån till investeringar i bland annat klimatomställning och järnväg.

Ida Gabrielsson (V) sade att överenskommelsen innebär att "vi lägger stora kostnader på dagens hushåll samtidigt som vi kommer att misslyckas med att få fram billig el och tåg som går i tid".

"Det enda rimliga hade varit att sprida kostnaderna på fler generationer", sade hon och kallade överenskommelsen för "ett historiskt misslyckade".

Vänsterpartiet ville ha ett underskottsmål på -1 procent, och att pengarna skulle gå till investeringar.

Janine Alm Ericson (MP) sade att överenskommelsen var en "missad chans för Sverige" eftersom det behövs stora investeringar för att ställa om Sverige i grön riktning.

MP ville se ett höjt skuldankare till 50 procent av BNP, vilket skulle frigöra 1,5 procent av BNP.

"Det är helt enkelt ett dumsnålt förslag som kommer att hämma utvecklingen", sade Alm Ericson.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.