Marknadskommentar
9 Oct, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: LÅNGA USA-RÄNTOR NED, STABIL DOLLAR

Uppdaterad:
9 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Långa USA-räntor handlas ned efter svensk stängning i tisdags och dollarindex ligger runt 102,59. Asiatiska börserna är ned efter bland annat senaste tidens svaga ekonomiska data.

Efter förra veckans starkare än väntat jobbrapport, har flera Fed-ledamöter talat. Under tisdagen talade bland annat Fed-chefen i Boston, Susan Collins, som sade att hon ser det som mycket troligt att den amerikanska centralbanken kan fortsätta med räntesänkningar i ljuset av svagare inflationstrender.

Collins poängterade samtidigt vikten av en fortsatt databeroende Federal Reserve, anpassad efter hur ekonomin utvecklas.

"Den senaste statistiken, inklusive septembers oväntat robusta jobbrapport, stärker min bedömning att arbetsmarknaden överlag förblir på ett bra ställe, varken för varmt eller för kallt", tillade hon.

På onsdagsmorgonen är den amerikanska tvåårsräntan oförändrad på 3,96 procent medan tioårsräntan är 3 punkter lägre på 4,02 procent, jämfört med svensk stängning i tisdag.

Senare under dagen publicerar Fed sitt penningpolitiska protokoll. Vid det senaste mötet sänkte Fed räntan med 50 punkter, vilket var mer än vad många bedömare väntat sig. Fed-chefen Jerome Powell sade vid pressträffen att sänkningen speglade det ökade förtroendet för ett utrymme att stötta arbetsmarknaden, och att nya data sedan julimötet talade för en större sänkning.

Asiatiska börserna är blandade på onsdagen efter svaga ekonomiska data och de kinesiska myndigheternas ovilja att bidra med mer stödpaket för att stimulera ekonomin.

De japanska räntorna är oförändrade och yenen är stabil mot dollarn. Under morgonen handlas yenen runt 148:32 mot dollarn, jämfört med vid svensk stängning tisdag. Euron handlas något svagare mot dollarn och handlas runt 1:096.

Tidigt på onsdagsmorgonen lämnade Nya Zeelands centralbank, Reserve Bank of New Zeeland (RBNZ), beskedet att de sänker styrräntan med 50 punkter till 4,75 procent. I linje med förväntningarna. Centralbanken meddelade att beslutet att sänka styrräntan med 50 punkter var enhälligt och syftar till att uppnå och upprätthålla en låg och stabil inflation.

Samtidigt försöker centralbanken undvika onödig instabilitet i produktion, sysselsättning, räntor och växelkurs, skrev RBNZ.

Vidare skrev centralbanken i sitt penningpolitiska protokoll att inflationen nu ligger inom målintervallet på 1-3 procent och har lagt sig på 2 procent.

Nya Zeelands årliga inflation har minskat de senaste månaderna och uppgick till 3,3 procent under det andra kvartalet.

Detta är andra mötet i rad där centralbanken sänker styrräntan. Direktionen utesluter inte flera räntesänkningar, men konstaterar att ytterligare sänkningar är beroende av en "utvecklande bedömning av ekonomin".

Kiwidollarn föll med 0,5 procent till 0,6102 dollar i samband med beskedet, vilket är den lägsta nivån sedan slutet av augusti.

På onsdagens tunna europeiska makroagenda hittar vi bland annat tysk handelsbalans för augusti.



              onsdag kl 06.35 (tisdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 10:3475 (10:3557) EUR/USD 1:0963 (1:0976)
EUR/SEK 11:3445 (11:3664) USD/JPY 148:32 (148:22)
Jp obl 2 0,41 (0,41) Jp obl 10 0,93 (0,93)
Ty obl 2 2,24 (2,25) Ty obl 10 2,25 (2,26)
US obl 2 3,96 (3,99) US obl 10 4,02 (4,05)


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.