Laddar annons
Marknadskommentar
16 Oct, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: STABILA RÄNTOR, LITE SVAGARE DOLLAR

Uppdaterad:
16 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna handlas på något lägre nivåer, med tioåringen på 4,04 procent. Dollarn har tappat lite med dollarindex på 103,19. Börserna i Asien följer New York ned.

Lägre inflation i Kanada bidrog till en räntenedgång, men en tyngre faktor har varit nedgången i oljepriserna, som kopplats till fortsatta svängningar i riskerna för en eskalering i Mellanöstern som kan påverka produktionen.

"Det ser ut som att handlarna helt enkelt ställt in maskinerna på oljeterminerna dessa dagar. Huruvida det är rimligt att justera den långsiktiga synen på inflationen mot bakgrund av detta är en annan fråga", sade Christoph Rieger på Commerzbank till Bloomberg News.

Marknaden är åter fullt inställd på att Federal Reserve sänker räntan med 25 punkter den 7 november.

Fed-chefen i San Francisco, Mary Daly, sade på tisdagen att Fed fortsatt är på väg att sänka räntan mer i år så länge data kommer in som väntat. Även med förra månadens stora sänkning ligger räntan på en nivå som trycker ned inflationen.

Inflationen sjunker i linje med vad centralbanken antar.

"Jag tror att en eller två (räntesänkningar) i år skulle vara rimligt" att implementera sade hon.

Hon ville inte säga om det kan vara aktuellt att göra en paus i november. Hon tillade att de är långt ifrån att veta var slutpunkten för räntan ligger. De rör sig mot en neutral nivå, som troligen ligger högre än före pandemin.

Uttalanden från Fed-chefen i Atlanta, Raphael Bostic, gick i stort i samma linje. Han betonade utvecklingen i ekonomin som avgörande för takten i sänkningarna.

"Frågan alla ställer oss är 'hur snabbt?'. Jag tror att det beror på vad som händer på arbetsmarknaden och med inflationen. Jag tror faktiskt att vi kommer att se inflationen förbli ojämn, och jag förväntar mig att sysselsättningen kommer att förbli stark", sade han.

Han förväntar sig att Federal Reserves ränta på lång sikt kommer att sjunka till omkring 3–3,5 procent, men det är osäkert när den nivån kan nås. Han är fortsatt öppen att ta en paus i november eller december.

Yenen har stärkts något till 149:20 mot dollarn.

BOJ-ledamoten Seiji Adachi sade på onsdagen att de bör ha en gradvis strategi för att höja styrräntan, och inte höja för snabbt så att de riskerar att knuffa ned ekonomin i deflation igen.

Bank of Japan har nästa policymöte den 31 oktober, och väntas där hålla oförändrat.

På onsdagens agenda står närmast KPI- och PPI-utfall för september i Storbritannien.



              onsdag kl 6.40 (tisdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 10:4102 (10:3632) EUR/USD 1:0890 (1:0905)
EUR/SEK 11:3350 (11:3025) USD/JPY 149:22 (149:31)
Jp obl 2 0,42 (0,42) Jp obl 10 0,98 (0,98)
Ty obl 2 2,21 (2,22) Ty obl 10 2,23 (2,23)
US obl 2 3,95 (3,94) US obl 10 4,04 (4,05)


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.