Marknadskommentar
8 Oct, 2024

BÖRSEN: TYDLIG NEDGÅNG VÄNTAS, NEDÅTREKYL I ASIEN (R)

Uppdaterad:
8 Oct, 2024

(Rättar: utspädningseffekt i Vicores emission)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att öppna nedåt på tisdagen efter att nedgångar på Wall Street under måndagskvällen följts upp av rejäla nedställ i Hongkong under morgonen.

Omkring klockan 8.20 noterades den tyska DAX-terminen ned omkring en halv procent medan den franska CAC40-terminen var ned 0,7 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades en svensk öppning ned cirka 0,7 procent.

Från svenskt håll har SCB:s "snabb-KPI", gjort debut. Enligt inflationssiffrorna, som släpps fem dagar före ordinarie publicering steg KPIF (KPI med fast ränta) 0,3 procent i september, jämfört med föregående månad, och steg 1,1 procent jämfört med samma månad föregående år.

Väntat enligt Infronts prognosenkät var en uppgång med 0,2 procent jämfört med månaden före och en ökning med 1,1 procent jämfört med samma månad föregående år.

Under måndagskvällen tappade USA-börserna fart allteftersom handeln fortskred och vid börsstängning var Dow Jones industriindex ned 0,9 procent till 41.954, samtidigt som S&P 500 försvagades 1,0 procent till 5.696, motsvarande en nedgång om 0,7 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

Oljepriserna backade på tisdagsmorgonen efter att uppgången på måndagen fått upp Nordsjöoljan över 80 dollar per fat.

Bakom nedgångarna kan uteblivna stimulanser från Kina finnas bland förklaringarna.

Efter att Golden Week-helgen i Kina nu är över fanns det på tisdagen förväntningar på att den nationella utvecklings- och reformkommissionen (NDRC) i Kina skulle presentera stimulansåtgärder för den kinesiska ekonomin under en briefing.

Tjänstemän vid NDRC sa att de skulle påskynda åtgärderna, men deras kommentarer om investeringar och stöd till låginkomstgrupper upprepades till stor del, enligt Bloomberg News.

"Det hade pratats om att NDRC kunde tillkännage biljoner yuan i stimulans, men ingenting kom ut alls", sade Hang Jiang, tradingchef vid Yonggang Resources, till Bloomberg.

Hongkongbörsen föll över 5 procent under tisdagsmorgonen medan index i fastlandskina steg kraftigt efter att alltså ha återupptagits efter en veckas ledighet.

På hemmaplan har fastighetsbolaget Diös förvärvat sex kontorsfastigheter i Luleå och Gävle om totalt 52 tusen kvadratmeter. Säljande bolag är fastighetsbolaget Nyfosa.

Det överenskomna fastighetsvärdet uppgår till 940 miljoner kronor. De förvärvade fastigheterna har vid tillträdet en uthyrningsgrad om 94 procent och det totala hyresvärdet uppgår till 88 miljoner kronor.

Eyetrackingbolaget Smart Eye meddelade efter Stockholmsbörsens stängning vilka villkor som gäller för den utökade kreditfaciliteten i det ingångna avtalet med "marknadsmässiga villkor".

Enligt villkoren löper krediten under tolv månader från nyttjandet, som längst till oktober 2026. Kostnaden för kreditfaciliteten uppgår till 7,5 miljoner kronor samt maximalt ytterligare 1,5 procent vid fullt nyttjande av kreditramen och en ränta om 1 procent per månad, skrev Smart Eye i det nya pressmeddelandet.

Aktien steg på måndagen när informationen om avtalet offentliggjordes, men där information om de finansiella detaljerna lyste med sin frånvaro.

Vicore Pharma har genomfört en riktad nyemission på cirka 100 miljoner kronor. Teckningskursen uppgick till 9:00 kronor per aktie, jämfört med måndagens stängningskurs på 7:61 kronor. Utspädningseffekten uppgår till cirka 4,7 procent.

Nyemissionen var något som Vicore flaggade för i samband med att företrädesemissionen på 782 miljoner kronor beslutades för cirka en månad sedan.

Sinchs finanschef Roshan Saldanha har beslutat att lämna bolaget för en annan tjänst, enligt ett pressmeddelande.

Roshan Saldanha har varit Sinchs finanschef sedan mars 2019, och kommer att fortsätta i sin nuvarande roll hos molnkommunikationsbolaget tills dess att en efterträdare tillträtt, eller som längst till mars 2025.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.