Nyhet
11 Oct, 2024

TESLA: ANALYTIKERBESVIKELSE EFTER HALVTIMMESLÅNGT ROBOTAXIEVENT

Uppdaterad:
11 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Elbilstillverkaren Tesla visade upp flera sedan lång tid tillbaka uppsnackade prototyper under torsdagskvällen. Däribland robottaxin Cybercab, som väntas gå i produktion under 2026 och säljas för under 30.000 dollar. Analytikerkåren uttryckte mestadels skepsis efteråt.

Vd Elon Musk kom inrullande till evenemanget i Kalifornien i en Cybercab. Därefter visades också en prototyp upp för en futuristisk transportbil som ska kunna transportera 20 personer åt gången, ett koncept som kallas Robovan.

"Jag tror att kostnaden för autonom transport kommer vara så låg att vi kan tänka på det som en individualiserad form av masspendling", sade Elon Musk från scenen.

Den Cybercab han rullade in i saknade både ratt och pedaler.

Kunderna kan enligt uttalanden från vd:n, som har en historia av väl optimistiska utfästelser om när modeller ska rullas ut till köpare, räkna med att kunna få tillgång till de nya modellerna "innan 2027".

Det gavs inga tekniska detaljer om hur Tesla ska göra framsteg inom förarassistanssystem, som ska flytta fram positionerna från "fullt självkörande under övervakning" till att bli helt och fullt självkörande utan att avkräva förarens uppmärksamhet.

Inom självkörandeutveckling har Tesla enligt Wall Street Journal nått nivå 2-autonomitet på den internationell vedertagna utvecklingsstegen. Det innebär att bolaget halkat efter i den uppsnackade kapplöpningen inom branschen sedan omkring tio år tillbaka.

Medan Tesla ligger på steget som kräver "partiell automatisering, förarhjälp med två eller fler funktioner", har Googlesfärens Waymo nått nivå 4. Här krävs "full automation i specifika miljöer". Slutmålet är nivå 5, med full autonomi under alla förhållanden.

Elon Musk sade dock att Tesla räknar med att Model 3- och Model Y-ägare i Kalifornien och Texas kan nås av fullt självkörande funktionalitet under nästa år, alltså utan förarövervakning.

Flera analytiker har efter evenemangets slut förklarat sig skeptiska till att det utlovade ska vara möjligt att genomföra givet de höga regulatoriska säkerhetshindren som måste kommas förbi med utbredd testning av de självkörande systemen.

Det finns flera tidigare exempel på hur Tesla-vd:n också överskattat utrullningen av självkörandeförmågor och dylika taxiverksamheter som den robotaxi ska erbjuda. Löften har getts om att det skulle finnas autonoma fordon som skulle kunna ta en resenär från Los Angeles till New York "i slutet av 2017" och att det skulle finnas "en miljon robotaxi på vägarna under 2020". Inget av detta har förverkligats.

Evenemanget började en timme efter utsatt tid och var redan försenat med två månader, efter att Elon Musk beordrat förändringar av prototyperna. Föreställningen var över på 30 minuter.

Garrett Nelson, analytiker på CFRA Research, sade efter eventet att han var besviken över bristen på detaljer kring Teslas kortsiktiga produktplan.

"Det här evenemanget gjorde inte särskilt mycket för att förändra den otydliga medellånga vinstprognosen", sade han enligt Financial Times.

Vid sidan av presentationen av robotaximodellen hade vissa räknat med att en Model 2 också skulle rullas ut, en mindre och lägre prissatt småbilsmodell som det pratats mycket om som en möjlig förnyare i Teslas nu åldrande produktportfölj. Model 2 kom inte att omnämnas alls vid evenemanget.

Aktien har handlats upp med runt 50 procent sedan "robotaxi day" aviserades i början av april, men kursen reagerade inte nämnvärt vidare från detta på nyheterna. Direkt efter evenemanget beskrevs nyheterna som "fåtaliga" av analytiker.

"Det enda specifika är prislappen 30.000 dollar för Cybercab", sade Teslainvesteraren Laffer Tangler Investments-vd:n Nancy Tangler, skriver Bloomberg News.

Vid sidan av biluppvisningen fanns också Teslas robotmodell Optimus för att dansa, servera drinkar och mingla med besökarna, rapporterar Wall Street Journal.

Elon Musk omtalade robotarna som "den främsta produkten någonsin av något slag" och delgav visioner om att Optimus i framtiden kommer att komma till nytta för alla möjliga typer av hjälp i vardagen och arbetslivet.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.