11 Nov, 2021

Återinvesterade utdelningar

Det har ramlat in riktigt fint med utdelningar på senare tid. Och lite mer ska det bli med Akelius D och Kindred den närmaste veckan. Så jag tänkte att det kunde vara på plats att berätta lite hur jag återinvesterat dessa.

Följande bolag har jag köpt med en kort kommentar/tanke/motivering:

Sampo - Ett bolag jag alltid ägt för den stabila och fina försäkringsverksamheten. De har på senare tid sålt av större delen av sitt innehav i Nordea vilket passar mig perfekt, det är ju försäkringsverksamheten som lockat. Mitt mål har länge varit 1000 aktier och nu är målet uppfyllt. En stabil högutdelare som även flaggat för fet extrautdelning 2022. Att få en utdelning i Euro var tidigare något jag verkligen satte värde på, men då en flytt till södra Europa känns mindre sannolik är detta inte längre så viktigt.

Kindred - Ett av få bolag som jag tycker känns billigt och riktigt motiverande att köpa just nu. Effekten av Nederländerna var så klart större än jag trodde, men den dåliga marginalen på sportspel under senaste kvartalet tror jag absolut var en slump som jämnar ut sig över tid. Jag håller fast vid att vinst per aktie bör kunna stabilisera sig mellan 10 och 15 kr och att man för det borde betala 15 gånger vinsten dvs en kurs på 150-225 kr (jämfört med dagens kurs på runt 111 kr. Hade jag varit yngre, fattigare och mer riskvillig hade jag nog satsat hårdare på det här, men då fokus mer ligger på att bevara värde än maxa avkastningen har jag inte köpt så jättemycket aktier i Kindred. 

Kindred har för övrigt återupptagit återköpen. Tack vare den lägre kursen återköper de nu 60 000 aktier om dagen jämfört med tidigare 50 000 aktier.

Investor - I en tid när nästan alla investmentbolag handlas till premie vår man ändå vara glad att ett av de bästa bolagen går att plocka in till 14% rabatt. Ett bra alternativ till en Sverigefond och ett bolag som ligger som en stabil grund i portföljen om jag nu tänker helt fel med tex Kindred ovan. Visst kan man argumentera för att exempelvis Atlas Copco är högt värderat, men 14% rabatt ger ändå en säkerhetsmarginal. Jag kämpar på mot målet att en dag ha 10 000 Investoraktier (8 650 idag). 

Corem D - Har gått upp lite i kurs sen jag bytte till mig dessa från Klövern pref. Men tycker ändå 6,4% direktavkastning är lockande. Är nu uppe i målet 1100 aktier vilket ger 22 000 kr om året i utdelning. 

Sagax D - Mitt minsta och nyaste innehav. Började köpa på mig för ett par månader sedan på 32-33 kr. Kurs 33,30 kr ger 6% direktavkastning vilket jag helst ser som en nedre gräns för bolag med fast utdelning (bör fungera ok med att plocka ut 4% och återinvestera 2% för att kompensera någorlunda för inflationen). Tar emot lite att köpa på 33,5-34 kr, vilket gör att innehavet fortfarande är försvinnande litet. Kanske kan högre inflation och ränta pressa kursen lite så det går att fylla på till över 6% direktavkastning, men hittills verkar inte inflations- eller ränteoro pressa kurserna i preffar/d-aktier alls.

H&M - Ett bolag jag inte köpt på väldigt länge och som jag egentligen kände mig klar med när jag hade mina 1800 aktier. Men köpte 50 aktier och höjde slutmålet till 1850 stycken. Jag tycker senaste rapporten var bra och trodde på att kursen skulle upp och stabilisera sig runt 200 kr så när det gick att plocka upp lite aktier på 163 så drog jag in en chansning på att H&M blir en långsiktig vinnare när svagare aktörer slås ut och kombinationen butik och e-handel blir en vinnare. Ingen stark tro men tyckte att H&M var värda att få "behålla en del av sin utdelning" (fick 11 700 kr och återinvesterade 8 200 kr i just H&M).

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.