20 Apr, 2024

Vem är rik?

Uppdaterad:
20 Apr, 2024

En gång i tiden tyckte jag 1 miljon kronor var mycket pengar och en bra målsättning att försöka nå innan jag fyllde 30 år. Därav bloggens namn.

Sedan dess har det hänt en del. Det har gått ett antal år och även om inflationen varit låg under en stor del av tiden tickar det på med ränta på ränta vilket gör att man får mycket mindre för en miljon idag jämfört med 2006 när jag satte upp målet. Inte minst om man vill köpa en bostad.

Till det ska man så klart lägga den egna åldern. Att uppnå en viss summa pengar genom sparande som 30-åring är något helt annorlunda än att göra det vid 50. 

Slutligen blir det så att man vänjer sig vid en viss förmögenhet. Ungefär som om man byter jobb och får högre lön så känns den främst hög under en kort period i början sen vänjer man sig. Får man sen höra att en kollega eller kompis tjänar 10 000 mer i månaden känns lönen direkt till och med rätt dålig. Jag har via bloggen och mitt intresse lärt känna andra personer i ungefär min ålder med 5-20 miljoner i kapital. 

Jag vet så klart att det är mer än snittet, men tänker inte att någon som har 5 miljoner i kapital utöver sitt boende är speciellt rik. Ska man med 5 miljoner leva på kapitalet blir det rätt knapert. Ordet “miljonär” tycker jag med andra ord blivit urvattnat sen jag satte upp det där första målet.

Det här gjorde mig lite förvirrad när förslaget om slopad ISK-skatt för de första  300 000 nyligen fick kritik med motiveringen att det skulle gynna de rika. Här är alltså ett förslag som sänker kapitalskatten med 100% för den som har 300 000 kr, med 10% för den med 3 miljoner och med 1% för den med 30 miljoner. Och det anses gynna de rika.

Det finns alltså fortfarande en uppfattning om att 300 000 kr på ett ISK är ett stort kapital för en vuxen människa. En bra väckarklocka.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.