23 Apr, 2024

Snurrig krönika från Cervenka

Uppdaterad:
24 Apr, 2024

Kul med stort intresse och många kommentarer både här på bloggen och på Twitter/X kring mitt förra blogginlägg om vem som är rik

På sätt och vis skrev Andreas Cervenka en krönika i samma ämne. Men den var rätt snurrig och svår att hitta en röd tråd i måste jag säga. Texten hade rubriken "Att välja rätt föräldrar har aldrig varit viktigare”  vilket så klart var tänkt som ett skämt. 

Det hela börjar med följande uträkning: “Den som för trettio år sedan satsade tusen kronor på Stockholmsbörsen och återinvesterade alla utdelningar har i dag 28 000 kronor. Men om grundplåten istället varit en miljon kronor växer saldot till 28 miljoner.” 

No shit Sherlock, en “uträkning” som jag inte tror någon blev förvånad över. Märk väl att det “satsas” på börsen, inte sparas eller investeras. Här skulle man så klart kunna inspirera Aftonbladets läsare om vad effekten kunde blivit om man istället månadssparat under alla dessa år. Men inspirera till sparande för vanligt folk verkar inte vara fokus. Nej istället “tipsas” det att det bästa tipsen för att bli rik är att välja rätt föräldrar, det är tydligen mycket bättre än att läsa en bok eller blogg med spartips.

I texten konstateras att hela 56% av de svenska dollarmiljardärerna ärvt sina pengar. Någon kanske istället tycker det är imponerande att så många som 44% lyckats bygga upp en miljard dollar på bara en generation. Det går även att diskutera i vilken utsträckning till exempel Stefan Persson ärvt eller skapat sin förmögenhet. Det var trots allt över 40 år sedan han tog över som VD på ett betydligt mindre H&M än dagens. Men visst han fick bra förutsättningar.

Jag har ingen stark åsikt om arvsskatt eller skatt för miljardärer, men Cervenka tycker problemet med den höga andelen miljardärer som ärvt sina pengar på något sätt hänger ihop med att det är problem att flytta hemifrån då det krävs en kontantinsats på 360 000 kr i Stockholm och Göteborg. 

Ok lite rörigt kanske ni också tycker. För det kan väl inte vara 24 svenska dollarmiljardärer som ärvt sina pengar som pressat upp bostadspriserna på mindre lägenheter för ungdomar som försöker flytta hemifrån?

Men vi ger inte upp, vi får se om han knyter ihop det hela. Högre skatt för dollarmiljardärer och återinförande av arvsskatt alltså? Och sen fullt stöd för förslaget om att slopa skatt på ISK upp till 300 000 kr så man lättare får ihop till den där kontantinsatsen som krävs i storstäderna om man nu inte fått ärva av rika föräldrar? Nej så klart inte! Slopad ISK-skatt på de första 300 000 kr skulle tydligen bara gynna de “som redan har”. 

Slutsatsen och målet verkar vara följande: 

  1. Hindra Stefan Persson från att lämna över sin förmögenhet till sina barn. Det är ju orättvist mot de vars föräldrar inte är huvudägare i H&M.
  2. Och samtidigt hindra de familjer som inte har några imperier att skicka vidare från att bygga upp några hundra tusen eller ett par miljoner så barnen kan flytta hemifrån. Är de så dumma att de tror att de kan äga sitt eget öde istället för att sitta hemma och gräma sig över att farfar inte startade H&M så ska de minsann inte få några 300 000 kr fria från skatt om de fått för sig att “satsa på börsen".

Vi kan kanske kalla förslaget för “inget till någon”.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.