20 Jan, 2022

Veckopeng i en digital tid

En av de roligaste sakerna med att blogga är kontakten jag får med er läsare. Många har följt bloggen i över 10 år och hör med jämna mellanrum av sig via mail med frågor och berättar sedan hur det går för dem. De flesta hör givetvis av sig mer sporadiskt med någon enstaka fråga eller kommentar och sen hör man inget mer (eller har glömt bort namnet när de hör av sig på nytt något år senare).

Frågorna är ibland svåra att svara på, men för det mesta tycker jag trots det att ni är bra på att ställa frågor som jag i alla fall i teorin borde ha någon åsikt eller möjlighet att tycka till om på ett övergripande plan. Det vill säga ni vet ungefär mitt intresseområde och inriktningen här på bloggen. Fram till igår. Då fick jag helt plötsligt en fråga som jag har absolut ingen koll alls på. Frågan löd:

"Hur tycker du man ska göra med veckopeng nu när det är mer eller mindre omöjligt att få tag på kontanter? Finns det en pedagogisk fördel för barnen att få lära sig räkna matte med sedlar och mynt jämfört med att bara se saldot digitalt? Vid vilken ålder tycker du man bör ge barnen ett eget betalkort."

Här lyckas alltså frågeställaren pricka in flera områden som jag inte har den blekaste aning om. Hur man gör rent praktiskt med veckopeng (ingen praktiskt erfarenhet av hur man får tag på mynt), hur man lär barn förstå värdet av pengar på bästa sätt (ingen utbildning i barnpedagogik) och vid vilken ålder man är redo att få ett eget betalkort (varken praktisk eller teoretisk kunskap, men gissar att det kan skilja från barn till barn).  

Så här tänkte jag att vi får ett utmärkt tillfälle att testa vad det nya kommentarsfältet går för. Kan inte ni läsare som har barn och/eller jobbar som mattelärare berätta hur det ligger till med frågorna ovan? 

För mig som lekman låter det lite som en bakåtsträvare att hävda att man måste använda sedlar och mynt för att barn ska lära sig förstå värdet av pengar. Bara för att man själv lärde sig den vägen för 30-50 år sedan. Ungefär som att man på sin första räkning från fjärrvärmeverket skulle behöva få ett släp med ved dumpat på uppfarten som motsvarar mängden värme så man ska lära sig förstå värdet av kilowattimmar. En smart app som visar pedagogiskt vad 100 kr räcker till och där man kan dra runt pengarna för att täcka olika saker och se fram emot vad man kan köpa den dagen det blivit 150 kr iställlet borde fungera minst lika bra som en hög med mynt gissar jag. Med betoning på gissar. Så låt höra hur ni med erfarenhet gör!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.