26 Feb, 2022

Faran är aldrig över & kommer alltid finnas där. Men du kan edgea dig.

Jag är långt ifrån den första att skriva om hur hemskt Rysslands invasion av Ukraina är. Magdalena – är det okej om jag använder det begreppet, ’invasion’? Inte?! Okej, men jag gör det ändå, för det är exakt vad det rör sig om.” I krig finns inga vinnare, bara förlorare. Är en kilometer landmassa värt 100 människors liv? 10? 1? Nej, inget kan ersätta eller ens värdesätta en människa – såväl det rör sig om ett barn eller en vuxen.

Då detta främst är en blogg som riktar sig mot finans och investeringar vill jag först klargöra att jag är bedrövad över den händelse som just nu utspelas framför våra ögon. Alla mina tankar, sympatier och kärlek går till de drabbade i Ukraina. Med det sagt vill jag nu fokusera på den ekonomiska delen av den hemska invasionen (”Magdalena, du kan lämna in en överklagan, men jag försäkrar dig att jag kommer hantera ditt ärende enligt Vogonsk byråkrati”).

Risker på och mot börsen finns alltid. Är det inte fullskaliga krig är det räntor. Är det varken krig eller räntor är det konjunkturer eller redditforum. Börsen är en dramaqueen; ena dagen vaskas champagne, andra dagen tiggs det kopparören i en tom kopp á la Disneys Robin Hood. I torsdags var det många som fick se sina innehav minska med både en- och tvåsiffriga procenttal. Vissa av dem kom, tyvärr, att drabbas av panik – system 1 – och sålde. Andra tvingades sälja för de applicerade belåning. De drabbades således av ”margin calls”, det samtal från banken du allra minst vill ha när blodet rinner som allra mest.

Under alla år jag varit med på börsen samt läst och tagit del av andra, framstående investerare har jag mer och mer lyckats måla upp en sorts bild av hur en idealisk investerare bör vara, tänka och agera. Jag påstår inte att jag är denne, eller att jag ens uppfyller en majoritet av kriterierna. Det ska emellertid sägas att det är min ambition att någon gång så göra.

För det första måste investeraren bli sams med osäkerheten – acceptera den och inse att en osäkerhet alltid kommer att finnas. Du kan inte veta allt om allt och alla. Det kommer alltid finnas en grad av osäkerhet. Det ligger i vår natur – vi är skapta att överleva och ingen som inte är orolig har överlevt i det långa, evolutionära racet. Oro är att ständigt vara ”aktiv”, vara alert på att en tiger kan hoppa fram. Oro är vår signalsubstans som har hjälpt oss överleva.  

För det andra är det viktigt att skapa sig en såväl ekonomisk som psykologisk vallgrav. Den första, dvs. den ekonomiska, syftar till att aldrig ha pengar placerade på börsen som antingen är belånade, eller som du är i behov av i morgon. Visst vet och förstår jag att en viss belåning kan skapa en fin hävstång, men du måste verkligen fråga dig om du 1) klarar av det psykiskt samt ekonomiskt och 2) om det verkligen, verkligen(!) är värt det. Är det det, egentligen?

Den psykologiska vallgraven handlar om att känna dig själv, dina styrkor, men också dina tillkortakommanden. Genom att läsa och diskutera psykologi, där du ska vara radikalt, ja t.o.m. brutalt ärlig och öppen, kommer du möjliggöra för att bli din bästa vän. Du kommer bli lugnare och veta vad som triggar dig. Du kommer inte bli den som köper när det regnar manna från himlen och inte heller den som säljer när blodet flyter och Nicklas ”investeraren” Andersson ”badar i skiten”. Du kommer vara den som faktisk klarar av att ta ett steg tillbaka, se, reflektera och värdera en situation innan du agerar.

Det tredje går lite in i ovan, andra, stycke. För att klara av att vara långsiktig på börsen ska fokus vara på nedsidan. Du ska inte jaga den mest maxade uppsidan, utan istället tänka tvärtom – var kan jag investera mina pengar där sannolikheten och risken för förlust är minimal? Var har jag min bästa säkerhetsmarginal (”margin of saftey”)? Att applicera Jacobis budskap om att ”invert, always invert” ska ständigt sökas. Detta oavsett om det är i investeringar som i det vardagliga livet.

För det fjärde ska investeraren alltid vara observant på och därmed undvika hybris. Bara för att börsen gick upp igår, fredag, och att vår investerare köpte i torsdagens ras ska denne inte se eller tro sig vara någon sorts guds gåva till investerarkollektivet. Som så ofta handlar livet och investeringar om tur, tillfälligheter et cetera. Visst spelar skicklighet en stor roll, men långt ifrån all. Kom ihåg Talebs Fooled by randomness.

Jag, Cristofer, ämnar vara långsiktig på börsen. Jag vet att Mr. Market ”… can stay irrational longer than you can stay solvent”, men om jag aldrig belånar mig, ser till att ha kassaflöden från förvärvsjobb envar månad som investeras, kommer jag stå stark – jag har med andra ord en vallgrav.

Jag är en optimist. En realistisk optimist som förstår att jag inte kan låna mig upp till öronen och investera i en Rysslandsfond bara för jag tror på en bättre morgondag. Det är en naiv optimism. Jag inser vikten av att ha medel att överleva den långa vägen och således sparar jag som en pessimist, men investerar som en realistisk optimist. Klarar jag av det? Jag vet inte, för är det något jag vet så är det att jag inget vet. Hjärnan lurar oss – mig – jämt och ständigt, men genom att skriva, diskutera mm. tror, nej vet, jag att jag ökar sannolikheten att fatta mer rationella och kloka beslut.

Utifrån ovan satt jag under torsdagens morgon, långt innan börsens öppning, och kom fram till att öka i bolag som jag tror på samt bedömer vara överlevare på den långa resa jag befinner mig på. Jag hade redan tidigare i veckan reflekterat kring detta; om nu skiten verkligen träffar fläkten, vilka bolag vill/ska du öka i? Mentalt var jag förberedd. Även ekonomsikt. Dock hade jag inte hoppats på att det skulle ske. Att Putin skulle invadera…

Beträffande val av bolag jag gjorde - jag bedömer deras verksamhet vara robust och tycker mig se att den är större och starkare om 1,2, 3 och 10 år. Jag är dock medveten om att resan mot soligare breddgrader inte kommer vara spikrak och således ser jag till att vare sig stå eller falla med ett enskilt innehav. Realistisk optimism med en tocuh av mer kortsiktig pessimism.

Jag valde att öka i Lundbergs, Investor, Fastator, Öresund, BB Biotech, Electrolux, T Rowe Price Group, Blackrock samt Lazard. Rätt eller fel? Det får tiden utdöma.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.