1 Apr, 2022

Detta kommer göra dig till en "vinnare"

Du som läser den här bloggen har säkert fler än två pommes på tallriken och vet/inser att nästintill allt som händer i ditt liv har du en möjlighet att påverka. Att bygga en portfölj kräver att du tar ansvar. Dels ska du alltid spara, dels analysera vad, hur och när att investera. Visst är ”ränta på ränta” magiskt, men för att magin ska kunna verka krävs en insats av dig. Jag vill hävda att just din insats är den sanna magin – att skapa något av intet.

När man tänker efter är det inte mycket som behövs, egentligen. Sedan kan allt göras i olika grad. Vissa delar prioriterar man mer, andra mindre. Dock bör man se till att alla delar ges en plats i vardagen.

Skaffa dig en utbildning och ett jobb. Alternativt hoppar du över utbildningen, men det är inget jag rekommenderar. Visst kan vi läsa om framgångsrika entreprenörer såsom Bill Gates och Mark Zuckerberg, men hur många är det som lyckas efter att ha hoppat av universitetet?  

Kom i tid och ta ansvar. Gör det som du ska och vad som ryms inom din tjänst. Börja inte tro att just du ska behandlas med silkesvantar eller dylikt, eller att du på något sätt står över och kan skylla ifrån dig det ansvar du de facto har.

Kommunicera och var radikalt ärlig. Undvik inte att svara på mail, samtal, sms, eller på raka förfrågningar med mera. Svara vad du vet, tror och utifrån vad du kan. Att alltid vara rak, öppen och (radikalt) ärlig kommer leda till att din omgivning vet att du är att lita på; du säger vad du genuint anser och vad du tror på. Alla kommer inte uppskatta det här, men det är deras problem – inte ditt! Fråga dig själv – vill du verkligen ha vänner som inte säger vad de egentligen tycker, tänker och tror? Sådana som inte ”vågar” säga till dig att beslut X nog inte är så bra? Kommer det hjälpa dig? Kommer det leda dig på fortsatt rätt, eller fel väg?

Spendera mindre än du tjänar. Fördela det sparade kapitalet så att du dels har det i arbete, dels har åtkomst till en buffert. Lockas inte med i tillfälligheternas nycker och med Mr. Markets tillfälliga manodepressivitet, såväl i upp- som nedgång. Spara och investera varje månad, år ut och år in. Du kommer att vara en vinnare. Du vet det. Du tror på det. Eller hur?

Undvik hedonistisk adoption. Börjar du få mer i lön? Börjar du även tjäna lite ”vid sidan av”? Kul och bra, men se detta som en bonus. Ta femtio procent av de extra dollares som kommer in och ”lev” för dem, men spara och investera de resterande femtio procenten. Färskpasta är förvisso godare än torkad dito, men måste du äta den färska varje dag i veckan? Om oxfilé fungerat bra på fredagar innan kanske du inte prompt måste äta detsamma såväl måndag som tisdag? Hotellfrukosten som du tog en gång i månaden behöver inte bli varje dag i veckan och så vidare. Livsstilsinflation är en fälla du bör undvika. Njut – ja! Spendera – ja! Men med kontroll och med vetskap om att alla kostnader kommer till ett annat, för tillfället dolt pris.

Umgås med de som verkligen betyder något för dig. Vårda dina relationer och ta dem inte för givet. Spendera tid med de som ger dig energi; som får dig att må och känna dig bra. Det sociala kapitalet är minst lika viktigt som det monetära.

Se till att få rörelse – varje dag. Du behöver inte köpa de senaste och dyraste skorna. Du behöver heller inte köpa ett gymkort. Det du dock behöver är att få in rörelseaktiviteter varje dag. Varför inte ha som mål att promenera 30–45 minuter om dagen? Eller cykla? Rörelse kommer leda till att du orkar mer, tänker klarare med mera. Alla endorfiner som släpps ut i och med rörelseaktiviteterna kommer göra att du mår bättre, tänker klarare och troligtvis också fungerar bättre såväl i beslutsfattande som relationella situationer.

Stimulera hjärnan med ett eller ett par intressen som du har. Bok, film, spel, jaga Pokémons eller vad det nu än må vara. Att vårda sina intressen är en källa till välbefinnande. Det hjälper dig också att fokusera på det du upplever bra, viktigt och givande och således kommer du tränga bort andra, mindre positiva och konstruktiva tankar samt känslor.

Repetera. Dag efter dag. Vecka efter vecka. Månad efter månad och år efter år. Jag är fullt övertygad om att följa ovan riktlinjer kommer göra dig till en, på många sätt, rikare människa.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.