12 Jul, 2022

Hur mycket pengar har du?

Idag lyssnade jag på podden Affärsvärlden Magasin medan jag klippte gräset. Det var en intervju med Shervin Razani som är en av medlemmarna i panelen i TV-programmet Draknästet. Jag tycker Helene Rothstein som gör intervjuerna är bra, inte minst tycker jag hon har en stil med en typ av frågor som ofta avväpnar den som intervjuas. En sådan fråga som återkommit är hur mycket pengar den intervjuade har. Jag minns att hon tjatade rätt hårt på John Skogman från Börspodden i samma ämne utan att lyckas klämma honom på något svar. Även Shervin var lite svävande, men det mest intressanta tycker jag kom sista 10 sekunderna av podden när Shervin tänkte att intervjun var slut och att han kunde prata lite avslappnat direkt med Helene. Då sa han att han fått ett tips en gång av ekonominjournalisten Carolina Neurath om att man alltid ska svara på frågan hur mycket pengar man har. Annars kommer man antingen bara framstå som jättetöntig eller så kommer det bara leda till att de gräver vidare och ställer fler frågor i ämnet.

Jag har själv varit med i några intervjuer i egenskap av bloggare/författare dvs i mitt anonyma jag och då har frågan om hur mycket pengar jag har nästan alltid kommit upp. Vilket jag förstår eftersom det troligtvis är bland det mest intressanta för någon som är ny för konceptet att gå i pension vid 40 hur mycket pengar man egentligen behöver. I mitt privata och civila liv har jag också varit öppen med att jag slutade jobba vid 40, men kan inte minnas att jag fått frågan en enda gång hur mycket pengar jag har. Det vill säga det här är något som är väldigt privat som man inte frågar kompisar och grannar om, men som man förväntar sig att offentliga personer inom området ekonomi ska svara på. Jag tror inte det gäller kändisar i andra branscher. Om Carolina Neurath gav tipset att alltid svara på frågan hur mycket pengar man har till finanskändisar tror jag inte Patrik Ekwall ger samma tips till idrottsstjärnor och jag vågar lova att Zlatan eller Peter Forsberg inte skulle svara speciellt specifikt på frågan hur mycket pengar de har.

För privatinvesterare med ett kapital på 1-100 miljoner är det så klart fortfarande privat och rätt enkelt att dölja exakt hur mycket pengar man har, medan det för Stefan Persson eller Erik Selin är rätt meningslöst att ducka frågan eftersom det snabbt går att kolla hur många aktier de äger och vad det blir för värde. Och att de regelbundet är med på listor i tidningar där någon lagt ner lite jobb på att bena ut deras aktuella nettoförmögenhet. Ändå skulle jag säga att det är få som följer Carolinas tips. Ställer man den frågan till 100 svenska entreprenörer/företagsledare/investerare tror jag man kan räkna med max 10 som svarar ens en ungefärlig siffra. Trots att så klart alla egentligen vet svaret på frågan och skulle kunna svara om de ville. En variant jag hörde som svar på frågan var "som du kan se på listan över största ägarna på vår hemsida äger jag 1,2 miljoner aktier, så du får du räkna själv".

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.