1 Aug, 2022

Elbil och solceller

För några veckor sedan skrev jag om inflationen och tanken på att det skulle kunna vara aktuellt och ta en kostnad här och nu som minskar de löpande månadskostnaderna framöver. En kalkyl som är gränsfall att gå ihop i en tid av låg inflation skulle bli mer lönsam om inflationen fortsätter stiga, eftersom besparingen i framtiden blir större om kostnaderna i framtiden blir högre.

Jag blev lite glad när någon föreslog hemmagym som ett sådant upplägg. Det vill säga man tar en kostnad här och nu och slipper sen betala gymkort de kommande åren. Detta eftersom jag redan för ett år sedan la ett antal 10.000 lappar (ok dessa sedlar finns inte längre, men jag betalade heller inte kontant med sedlar) på ett hemmagym. Men jag hade inte alls någon tanke på att det skulle vara ett skydd mot inflation, utan jag ville helt enkelt bara ha ett bra hemmagym nu när jag hade plats.

Något jag lagt lite tid på sedan dess är att titta på det här med solceller på taket. Vilket minst sagt verkar vara en djungel då oväntat många verkar se egna solceller som lika mycket hobby som investering vilket gör att de kan diskutera detaljer i evighet. Det är väderstreck och vinklar, batterier och huvudsäkringar, watt och ampere, kortslutningsskydd och växelriktare. Och någon 60-öring som kommer på deklarationen. Som alltid finns det olika åsikter om vad som gäller och hur man ska räkna och göra. Vissa har köpt solceller för att det är kul, andra har köpt för att rädda klimatet, någon för att bli mindre beroende av ett "system och samhälle som håller på att gå ett helvete" och några har gjort det som en ren investering. Alla dessa personer bor dessutom på olika platser i landet, förbrukar olika mycket el själva och har andra förutsättningar som skiljer sig åt. Jag såg en fråga om hur man skulle räkna på om det lönade sig med solceller som besvarades med att fågan var lika dum som att fråga sig om det lönar sig att renovera badrummet.

Efter min korta research blev jag i alla fall inte sugen på att ta tag i att börja jaga in offerter för solceller här och nu. Vi får investera på börsen istället så borde pengarna räcka till elräkningen även framöver. Vi har låg elförbrukning och inte helt optimalt hus med vinklar, väderstreck och ett skuggande träd. Något som däremot är optimalt är att vi har en bil som används mest till relativt korta resor och dessutom står hemma för det mesta mitt på dagen, det vill säga när solen skiner. Så nästa gång vi byter bil är det möjligt att det blir en elbil vilket jag gissar skulle kunna innebära att vi klarar oss väldigt långt under perioden april-oktober med bara solceller på garagetaket (sen får man så klart ladda utanför hemmet någon gång under tex längre sommarresa och med köpt el under vintermånaderna). Men det får bli en senare fråga att kolla upp förutsättningarna i samband med kommande bilbyten. Det sägs ju på vissa håll att elbilarna ska börja bli rätt billiga runt 2025 och mycket kan hända med regler, priser och prestanda av solceller. Så vi får väl se om det blir nästa bil eller nästnästa som ska laddas med solceller på eget tak.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.