Marknadskommentar
5 Sep, 2024

BÖRSEN: ASTRA ZENECA I INDEXBOTTEN, OMXS30 -0,9%

Uppdaterad:
5 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen backade på torsdagen. Volvo Cars höll kapitalmarknadsdag och aktien fick ett positivt mottagande medan Astra Zeneca sjönk efter uppgifter om att polis i Kina frihetsberövat anställda i landet.

Vid stängning hade OMXS30 backat 0,9 procent till 2.509. Aktier för omkring 15,1 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna handlades index i Frankfurt kring oförändrat medan CAC 40 i Paris var ned 0,6 procent.

Storbolagsindex toppades av SBB och Swedbank som steg 2 respektive 1,8 procent.

Astra Zeneca var ned 3,4 procent, i botten av OMXS30, efter att Bloomberg rapporterat att kinesisk polis i Shenzhen har frihetsberövat fem nuvarande eller tidigare anställda hos läkemedelsbolaget. Vidare har Goldman Sachs höjt sin riktkurs en aning till 159 pund, motsvarande cirka 2.148 kronor. Det är en bra bit över nuvarande kursnivå på 1.745 kronor.

Inför torsdagens kapitalmarknadsdag slopade Volvo Cars sitt intäktsmål och sänkte marginalmålet för 2026. Från 2026 och framåt förväntar sig biltillverkaren att nå högre lönsamhet och att det fria kassaflödet stärks.

SEB noterade i en kommentar att det nya marginalmålet fortfarande var över konsensus och poängterade att det viktigaste var att kassaflödesguidningen upprepades. Aktien steg 0,7 procent, efter att ha sjunkit kraftigt i tisdags och onsdags.

Telekombolaget Tele2 lyfte 0,9 procent. Bolaget meddelade på onsdagskvällen att vd Kjell Johnsen avser lämna sin post så fort en efterträdare har utsetts.

"När vi är där vi är nu så borde jag egentligen ta ett åtagande på fyra-fem år, och det är för länge. Jag känner att antingen tar jag ett längre åtagande eller så går jag vidare, och jag har valt att gå vidare", uppgav Kjell Johnsen för Nyhetsbyrån Direkt.

Logistea steg drygt 7 procent efter att bolaget preliminärt inkluderats i EPRA-index (European public real estate association). På fredag väntas ett slutgiltigt besked.

SKF backade 0,5 procent. SEB skrev i en analys att bolagets marginaler riskerar att drabbas av att efterfrågeläget ännu inte har förbättrats och att det tveklöst finns risker kring bolagets helårsguidning för den organiska försäljningsutvecklingen.

Topright, verksamt inom ljusteknik, rusade drygt 55 procent efter att bolaget ingått ett tilläggsavtal med Geely-ägda Polestar. Ordervärdet för det nya avtalet beräknas ligga på cirka 50-60 miljoner kronor under avtalsperioden som är 36 månader.


Graf: OMXS30 torsdagen den 5 september

imageKälla: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.