Marknadskommentar
9 Oct, 2024

BÖRSEN: OREGELBUNDEN ÖPPNING VÄNTAS

Uppdaterad:
9 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas visa en oregelbunden utveckling i onsdagens öppningshandel och liknande indikationer noterades för de ledande Europabörserna.

Öresund och Diamyd har släppt rapporter under morgonen i ett allmänt tunt nyhetsflöde.

Vid 8.30-tiden noterades den tyska DAX-terminen och Paris CAC40-terminen till i stort sett oförändrade nivåer. Enligt IG Markets förhandel indikerades en nedgång om 0,1 procent i den svenska öppningshandeln.

USA-börserna återhämtade sig på tisdagen med tekniksektorn i täten. S&P 500 steg 1,0 procent till 5.751, motsvarande en ökning om 0,2 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning. Dow Jones gick upp 0,3 procent och Nasdaq Composite adderade 1,5 procent.

Utvecklingen i Asien var blandad på onsdagen. Tokyo var upp medan börserna i Fastlandskina fortsatte brant ned. Ett svagt statistikutfall agerade sänke i Kina tillsammans med ovilja att komma med ytterligare stimulanser till ekonomin.

Under morgonen kom dock besked om att kinesiska finansdepartementet utlyser ytterligare en presskonferens, på lördag, där det ska presenteras stimulanser och "detaljer om intensifierade fiskala policyjusteringar".

Långa USA-räntor handlas ned efter tisdagens svenska stängning och på råvarumarknaden vände olje- och metallpriserna upp efter tisdagens nedgångar.

På bolagsfronten kan noteras att Volvo Cars försäljningschef och vice vd Björn Annwall kommer att lämna bolaget.

Investmentbolaget Öresund har redovisat ett substansvärde vid utgången av det tredje kvartalet 2024 på 109 kronor per aktie. Substansvärdet minskade med 0,1 procent under det tredje kvartalet. Resultatet efter skatt blev -7,4 miljoner kronor (-178).

Forskningsbolaget Diamyd Medicals rörelseresultat blev -42,3 miljoner kronor (-38,7) för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2023/2024 (juni-augusti).

Lundin Gold hade en guldproduktion om 122.154 uns från Fruta del Norte-guldgruvan. Guldförsäljningen uppgick till 125.887 uns.

Handelsbanken Capital Markets har ändrat kortsiktiga rekommendationer, på tre månaders sikt, för flera nordiska storbanker. Bland annat sänks SEB till sälj (behåll) och Swedbank sänks till sälj (köp).

Kepler Cheuvreux har justerat sina rekommendationer för flera fastighetsbolag. Klarabo och K2A höjs till köp (behåll) medan Fabege sänks till behåll (köp).

SEB Equities har höjt riktkurserna något för Telia och Tele2.

På makroagendan återfinns Feds penningpolitiska protokoll, vilket väntas klockan 20.00, svensk tid.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.