Marknadskommentar
2 Apr, 2024

BÖRSEN: STIGER I INLEDNINGEN, SSAB MOT STRÖMMEN, OMXS30 +0,6%

Uppdaterad:
2 Apr, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen öppnade uppåt efter påskhelgen. Byggfaktas friare har höjt sitt bud på bolaget samtidigt Ellevio har lagt ett bud på Dala Energi. SSAB föll mot strömmen efter att ha uppdaterat sin strejknota i Finland efter torsdagens börsstängning samt meddelat en om en jätteinvestering i Luleå.

Vid 9.30-tiden handlades OMXS30 upp med 0,6 procent till 2.534. Aktier för omkring 3 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen i sin helhet.

Storbolagsindex OMXS30 toppades av gruvbolaget Boliden med 3,7 procent, följt av storbanken Nordea som var upp 2,3 procent. Klädjätten H&M återfanns i botten, ned 1,4 procent, efter föregående veckas rapportrusning.

Stålbolaget SSAB har höjt notan för de politiska strejker som startade i Finland den 11 mars 2024. Strejken spås nu försvaga SSAB Europes rörelseresultat för första kvartalet med cirka 350 miljoner kronor, upp från tidigare prognos om 300 miljoner kronor.

"Fortsätter de under årets andra kvartal kommer strejkerna också att försvaga rörelseresultatet med uppskattningsvis 125 miljoner kronor för varje vecka", skriver SSAB i torsdagens pressmeddelande.

Vidare har SSAB:s styrelse har fattat beslut om att bygga ett fossilfritt stålverk i Luleå.

Den totala investeringen i Luleå uppskattas till 4,5 miljarder euro "inklusive en ram för oförutsedda utgifter".

SSAB-aktien var ned nära 3 procent.

Inför öppning har eldistributören Ellevio har lagt ett bud på Dala Energi på 90 kronor per aktie. Budet motsvarar en premie om drygt 75 procent jämfört med aktiens stängningskurs på skärtorsdagen.

Dala Energi-aktien var upp 68 procent till 86 kronor.

På budfronten har samtidigt konsortiet bestående av Stirling Square, TA och Macquarie Capital höjt sitt bud på Byggfakta till 52 kronor per aktie från tidigare 46 kronor. Byggfaktas budkommitté rekommenderar enhälligt aktieägarna i Byggfakta att acceptera det höjda budet. Aktien steg 11,7 procent till 51:70 kronor.

Nolato var upp omkring 9 procent. Aktien har fått en köprekommendation av Dagens industri under vinjetten "veckans aktie".

Vidare har Nolato tecknat ett långsiktigt samarbetsavtal med "en större befintlig kund" avseende leveranser av medicintekniska hjälpmedel för att bland annat administrera läkemedel mot övervikt och diabetes.

Under påsken kom även nyheter om finansiellt pressade SBB och Intrum.

Fastighetsbolaget SBB:s kreditbetyg har under helgen höjts tillbaka till CCC efter att kreditbetyget sänkts till SD, "selective default", av S&P på skärtorsdagen. Det nya kreditbetyget har negativa utsikter.

I fallet Intrum överväger Cerberus Capital Management ett fördjupat engagemang med Intrum, skriver Dagens Industri och hänvisar till Bloomberg News. I januari sålde Intrum en tredjedel av sin investeringsportfölj med förfallna fordringar till Cerberus.

SBB var ned svagt medan Intrum steg omkring 6,5 procent.

På rekommendationsfronten har ABG Sundal Collier höjt sin rekommendation för Embracer till köp från behåll. Riktkursen är 29 kronor. Embracer steg 2,3 procent till nära 24 kronor.

Vidare har Berenberg Bank sänkt sin rekommendation för Munters till behåll från köp. Riktkursen höjs samtidigt till 185 från 180 kronor. Munters var ned 4,4 procent under morgonen.


Graf: OMXS30 på tisdagen

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.