
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Bonzun är ett internationellt SaaS-bolag som är verksamma inom gränssnittet mellan HealthTech-sektorn. Bolaget skapar värde genom att samla och kanalisera evidensbaserad forskning med syftet att att förebygga psykisk och fysisk ohälsa. I Bonzuns nuvarande tjänsteportfölj finns Bonzun ivf, Bonzun evolve samt Kou Dai Yun Yu (tidigare Kexuema).
- Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och Finland.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA och Oman.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Kul att fredagens intervju med Magnus Andersson blev uppskattad och fick ovanligt många läsare. Jag har fått ett par kommentarer den senaste tiden som delvis berör även intervjun med Magnus som jag tänkte återkomma till i två inlägg här de närmaste dagarna.
1. Frågan om man är ekonomiskt fri eller egen företagare ifall man jobbar och tjänar pengar utanför portföljens avkastning
2. Frågan om det är värt att spara hårt i unga år för att få mer pengar eller frihet senare i livet.
Jag börjar idag med första punkten. Jag skrev nyligen om mina mål för 2019 där ett av målen var att göra 200 000 kr i överskott på min enskilda firma. Någon menade då att jag inte borde kalla mig ekonomiskt fri utan snarare egen företagare. Magnus var också noga med att kalla sig själv egen företagare även om han kan använda aktieportföljen att stärka upp inkomstsidan med.
Om man bör kalla sig själv fri eller företagare tycker jag beror på ett antal punkter.
Hur mycket tid man lägger ner på jobbet
200 000 i överskott på en enskild firma säger väldigt lite om hur mycket man jobbar. Jag uppskattar min arbetsinats till kanske 10-15% av en heltid. Där ganska stor del utgörs av blogg och sociala medier som jag troligtvis skulle göra i ungefär samma utsträckning även om jag inte fick pengar för det. Siffrorna är kortsiktigt dopade av bokförsäljning dvs lön i efterskott på arbete jag redan gjort. Att tjäna 200 000 på 10% jobb är inte hållbart i längden för mig.
Jag hade en avlägsen kompis som fick ett ryck och hoppade av univsersitetsstudierna och köpte en närlivsbuitik. Han jobbade om jag kommer ihåg rätt 70-80 timmar i veckan för att kunna plocka ut en lön motsvarande den jag hoppas dra in under 2019. I hans fall var det ju inget snack om att han jobbade och var egen företagare och inget annat. Så tiden är mer relevant än pengarna tycker jag.
Hur mycket pengar man tjänar på arbete i förhållande till portföljens avkastning
I mitt fall skulle jag kunna överleva på dessa 200 000 i överskott om året utan något sparkapital (blir ca 10 000 i månaden netto vilket är vad vi lever på per person idag). Samtidigt kan jag plocka ut mer pengar av min halva av portföljen enligt 4% regeln än jag får ut genom detta arbete. Det vill säga jag skulle klara mig helt utan att arbeta, men passar på så länge jag kan tjäna enkla och roliga pengar. Detta underlättas också av att min fru fortfarande jobbar vilket håller oss på plats i Stockholm vilket är en förutsättning för lite av intäkterna. Jag är rätt säker på att det blir ännu mindre både pengar och arbete redan 2020, men då ska också aktieutdelningen vara större.
Hur hårt man går in för att försöka tjäna mer pengar
Den största skillnaden för mig är nog ändå att jag direkt från den dagen jag sa upp mig på vanliga jobbet bestämde att jag bara skulle göra roliga jobb. Jag gör helt enkelt inga jobb bara för pengarnas skull vilket är en lyx som jag tror få företagare kan unna sig. Som egen företagare som ska leva på sitt företagande har man ju nästan en plikt att försöka maximera vinsten, antingen av respekt för eventuella anställda eller delägare. Eller för sin egen skull för att bygga upp lite buffert inför eventuellt tuffare tider framåt. Att kalla sig företagare och jobba 10-15% utan att jaga mer jobb och tacka nej till sånt man inte känner för är på gränsen till oansvarigt.
Tryggheten
Med en portfölj vars avkastning räcker för att i alla fall täcka de allra nödvändigaste utgifterna kan man våga ta steget och testa ett liv som egen företagare. Täcker portföljen till och med mer än dina normala månadsskostnader när du gör försiktiga antaganden om framtida avkastning är det ännu lättare.
Även om jag nu just under 2019 skulle överleva bara på företagande, det vill säga utan min portfölj, skulle jag aldrig vågat ta steget att säga upp mig och leva på att skriva ett par böcker, blogga lite och göra enstaka mindre roliga konsultjobb. Då skulle jag absolut säkrat upp att jag hade mycket högre beläggning som konsult under en ganska lång period innan jag hade vågat säga upp mig. Och ett år som det här skulle jag sikta på att tjäna betydligt mer pengar i år och samtidigt fundera mycket mer på hur 2020 skulle se ut.
Sammanfattningvis får man helt enkelt själv avgöra vad man kallar sig. Jag säger till exempel ofta att jag jobbar hemifrån som egen företagare när jag får frågan vad jag jobbar med från folk jag inte orkar förklara för. Men ibland är det också kul att säga att jag inte jobbar och heller inte planerar jobba mer i livet när någon annan frågar. Även om sanningen ligger någonstans mitt emellan dessa två.
Haha, ja, som egen får man ta jobben när jobben finns och semester kan man ju fetglömma :)
Jobbade så många år, är ett evigt räknande på inkomster, jagandes jobb, tänka på jobbet non stop.. inga 10-15% inte..
Inte många som fattar hur det fungerar, kunde bli så sur när folk skulle ha med mig på sin semester på sommaren för då jobbade jag! Som om de inte fattade att som egen får man jobba jämnt dummo.
Sen kanske jag inte jobbade perfekt, slet säkert mer än vad jag behövde, men drog ändå in pengar även om man fick slita mer än som anställd skulle jag säga. Iaf den anställningen jag har nu som mellan varven är rätt slapp.. sen har jag iofs en chef som inte fattar semester nu heller (våra konferensresor är väl semester?), men det är bättre än innan iaf.. kör både anställd+egen nu, gör man inte behöver känna samma stress o dra in pengar som egen. En livlina utöver..
Jag kommer nog jobba på lite som egen eller vad jag nu känner för även efter 6 mkr som kommer dela ut kanske 20 000 månaden. Vill ha mer pengar än så att resa för och 20 000 på två om man vill resa, ha kul känns inte så mkt..
40 000 känns bättre om vi inte bara ska sitta hemma. Kanske lite mer..
Instämmer med föregående talare om att vara egen=jobb 8 dagar i veckan
Tack :) Blir sur jag bara tänker på alla rosévinsugna semesterfirare som ville ha sällskap och försökte övertala en varje sommar att ta semester. Eller tittade på en med stora ögon som ska inte DU också åka till Frankrike och mysa? Nää, darling, jag ska inte det ser du.. De var jobbigare än jobbet. Slår slint i huvudet på folk så fort de har semester för då tror de alla andra har det med. Sen blir de så himla desperata att uppleva den perfekta semestern..
Vi andra som jobbar lite jämnt orkar inte bry sig om sånt..
Jag tänker såhär att behöver vi bara dra in 20 000 netto utöver de där ca 20 000 kommer det vara rena lyxlivet ändå. Betyder nån slags halv eller tredjedelstid eller säsongsjobba. Är superlyx ..
Fast du fokuserar väl väldigt mycket på att försöka få ut pengar av att du lyckas leva på utdelning. Du skriver böcker, bloggar, intervjuas och gör dvs mycket för att tjäna pengar på denna image. Skulle du inte gjort detta hade du väl inte sagt upp dig?
Kloker: Planen var att sluta jobba sommaren 2018. Men då jag släppte en bok som sålde bättre än väntat under 2017 vågade jag ta steget och sluta jobba ett halvår tidigare än planerat. Men frånsett det har blogg, böcker etc påverkat beslutet att säga upp mig väldigt lite.
Sen kanske jag hade försökt hitta något annat fritt och roligt extrajobb där jag kunnat tjäna några tusenlappar i månaden om jag inte haft denna nisch.
För mig är du egen företagare tills du börjar nalla på ditt kapital. Först då är det skarpt läge.
I framtiden har jag också som plan att ta steget till ett fritt liv och jag har inga säkerhetslinor, typ extraarbete, konsult, bloggande eller någon fru. Jag är rädd att jag är för feg att säga upp mig, tänker ofta, men lite till för vara på säkra sidan. Det krävs mod för verkligen testa pengamaskinen.
Ja det är helt klart betydligt tuffare mentalt att våga ta steget och säga upp sig utan livlina i form av respektive som jobbar och utan tydlig möjlighet till extrajobb. Fast någon form av extrajobb kan du säkert hitta om behovet skulle uppstå av tex oväntat svag börs när du väl slutat heltidsjobba.
Jag skulle mest säga att det inte finns någon motsättning mellan termerna. Man kan vara ekonomiskt fri och ha eget företag. Man kan även vara ekonomiskt fri och vara heltidsanställd på något företag. I slutändan så är det viktigaste vad man själv känner, gör jag vad jag vill med min tid och är detta ett utvecklande sätt att leva på. Eget mindset är det viktigaste och ibland kanske det bästa är att inte sätta massa etiketter på allting, det viktigaste är ju ändå att man trivs med det man gör.
Jag tycker såhär: Att vara ekonomiskt fri är att kunna leva det liv man vill, inte måste.
D.v.s. Mi30 är enligt denna definition ekonomiskt fri. Han väljer själv att jobba lite extra för att han vill, inte måste.
Faktum är att jag själv är i samma sits själv, jag jobbar lite grann av egen fri vilja med vetskapen om att känner för det kan jag säga upp mig imorgon på studs.