8 Oct, 2022

Veckans fråga: Sprida inköpen eller köpa direkt?

Veckans fråga är närbesläktad med den fråga jag under årens lopp fått flest gånger via mail från läsare av bloggen. Skicka gärna in din fråga till bloggmiljonaren@hotmail.com.

Fråga:

Hej, vi har nu i fredags sålt vårt hus och nu ligger det ca 1 400 000kr på vårt serviskonto. I dagens läge med hög inflation, krig och en börs som går neråt har jag svårt att ta beslut kring hur vi ska gå vidare. Iallafall 1 000 000 ska in på börsen men hur ska man tänka i dagens oroliga tid? In med allt trotts att man tänker att det kommer gå ner mer? Pytsa ut pengarna lite eftersom under 1 år? Fasträntekonto 1 år med 2.77% ränta och hoppas att det lugnat ner sig till dess. 

Vi hade tänkt sätta pengarna på Lysa då vi inte har något intresse av att köpa, hålla koll och sälja. Det ska vara så enkelt som möjligt. 

Tacksam för din syn på saken. 

Svar:

En riktig klassiker till frågeställning men jag tycker den var intressant av några skäl. Dels börsläget vi nu befinner oss i med en relativt stor börsnedgång i ryggen och dels att beloppet är lite större än vad det ofta är när jag får den här frågan.

Det finns rätt mycket skrivet om detta, inte minst på engelska, så den som vill hitta mer att läsa kan söka på ”lump sum vs dollar cost averaging” så har man en del att läsa. Men den korta versionen är att när man testar historiskt så har det i de flesta fall visat sig att det lönar sig i efterhand att investera allt i en klump.

Nackdelen med klumpinvestering är dock att det är lite högre risk och inte minst kan kännas tråkigt att se värdet minska med 40-50% första året när man stoppat in alla pengarna på en gång. Vilket kan hända. I värsta fall blir man rädd under den nedgången, tar ut pengarna och har förlorat pengar för evigt. Med det sagt så kan börsen gå upp väldigt beskedligt under perioden man stoppar in pengar löpande under en längre period och sen gå ner ordentligt i samband med att den sista pengen stoppades in. Vilket troligtvis kommer känns ungefär lika tråkigt, men kanske med mindre risk att man får panik och tar ut pengarna då man hunnit välja sig lite mer vid att det svänger.

Det första man ska fundera på är alltså om man tål svängningar och kan avvara pengarna i många år, för att inte att riskera att behöva sälja i fel läge. Annars är inte börsen rätt ställe. På lång sikt är börsen däremot helt rätt ställe för pengarna och det är väldigt ovanligt att man förlorar pengar på börsen om man köper och behåller en indexexponering i stil med Lysa i 10-20 år. På längre sikt än 20 år har det nästan aldrig hänt.

Det betyder att det är troligt (men inte helt säkert) att den som köpte index i oktober 2021 kommer ligga plus i oktober 2031. Det i sin tur betyder att den som köper index nu i oktober 2022 bör ha goda chanser att få en ganska bra avkastning de kommande 9 åren, eftersom man köper billigare än den som troligtvis kommer göra en ok affär på 10 års sikt räknat från förra året.

Lysa tycker jag låter som ett bra förslag för den som inte vill hålla på och följa det hela och välja vad man ska köpa när. Värt att notera är att en globalfond med mycket exponering mot USA och därmed dollar inte gått ner alls lika mycket som svenska börsindex eller amerikanskt index mätt i dollar, tack vare att dollarn stärkts mot kronan.

Personligen skulle jag ändå våga trycka på lite hårdare nu med köpen än vad jag hade gjort under en längre tid men börsuppgång i ryggen. Trenden just nu är nedåt och inte mycket talar för att det vänder just nästa vecka. Men väldigt mycket tycker jag ändå talar för att det blir en bra affär på lång sikt att köpa nu. Jag skulle därför föreslå att man köper för 500 000 kr nu direkt och sen 125 000 kr i månaden med målet att ha hela miljonen insatt strax efter årsskiftet. Vilket är en aggressivare insättning än vad jag hade rekommenderat om börsen stod på All Time High då jag snarare rekommenderat att köpa för 100 000 kr i månaden under ett halvår och sen 50 000 kr i månaden tills allt var insatt.

Men viktigt att tänka igenom sin situation så man verkligen tror att pengarna kommer få chansen att ligga orörda i runt 10 år eller mer. Och att man tål svängningarna dvs inte får ont i magen och loggar in varje dag.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.