Marknadskommentar
1 Feb, 2024

BÖRSEN: RAPPORTTÄT MORGON I VÄNTAN PÅ RÄNTEBESKED, TERMINER NED

Uppdaterad:
1 Feb, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg på torsdagsmorgonen ut att börja dagen med lägre noteringar, efter att ha backat även på onsdagen. På onsdagskvällen syntes nedgångar även i USA, efter rapportsläpp för vissa teknikbolag och uttalanden från Fed-chefen Jerome Powell om att det inte finns skäl att sänka räntan i närtid.

Asienbörserna har gått åt olika håll under morgonen.

Torsdagen är en tung rapportdag i Stockholm och före öppning har bland andra ABB, Volvo Cars, Evolution och Hexagon visat upp sina siffror. Dessutom kommer Riksbankens räntebesked klockan 9.30.

Omkring klockan 8.30 indikerade förhandeln hos IG en öppning 0,7 procent nedåt för Stockholmsbörsen. Terminerna för DAX och CAC 40 var samtidigt ned 0,6 respektive 0,8 procent.

ABB:s kvartalsrapport var till stora delar i linje med analytikernas förväntningar, med undantag för resultatet inom Motion som var lägre än väntat. Bolagets vd Björn Rosengren skriver i rapporten att ABB räknar med ytterligare ett år med bra prestation. Flera analytiker såg i tidiga kommentarer positivt på bolagets kommunicerade utsikter för 2024.

Volvo Cars kom med beskedet att det utvärderar en justering av innehavet i Polestar och har beslutat att sluta finansiera detta elbilsbolag. Ett alternativ är att dela ut aktierna i Polestar till aktieägare, enligt Volvo Cars.

Bolaget släppte också en rapport där rörelseresultatet för det fjärde kvartalet 2023 var lägre än väntat, 5,4 miljarder kronor mot Infronts konsensus på 5,6 miljarder.

Livekasinounderleverantören Evolution visade upp ett ebitda-resultat på 337 miljoner euro för fjärde kvartalet, helt i linje med förväntningarna. Ebitda-marginalen var 70,9 procent - här hade analytikerna räknat med 70,4 procent. För helåret 2024 spår bolaget en ebitda-marginal på 69-71 procent.

Medicinteknikbolaget Getinges justerade ebita-resultat var 1.318 miljoner kronor i kvartalet. Det var 5 procent under förväntningarna i Infronts konsensus. Förbättringskostnader inom affärsområdet Acute Care Therapies uppges ha tyngt marginalen med 2 procentenheter. Den för medicinteknikbolaget viktiga orderingången var i linje med förväntningarna.

Stora Enso redovisade ett operativt rörelseresultat som var högre än väntat, medan omsättningen var något lägre. Bolaget räknar med att det operativa rörelseresultatet 2024 kommer att vara högre än 2023.

Hexagons intäkter och resultat var i mångt och mycket som väntat. Bolaget är enligt vd Paolo Guglielmini "på god väg" att nå sitt besparingsmål på 160-170 miljoner euro i årliga besparingar, fullt realiserade från 2025.

Munters bedömer att den IT-attack som fick klimatkontrollbolaget att häromveckan i förtid offentliggöra kvartalssiffror inte kommer att påverka bolaget 2024. I bokslutet meddelas att utdelningen höjs till 1:30 kronor.

Dagligvarubolaget Axfood bjöd på ett kvartalsresultat och en utdelning som överträffade konsensus samtidigt som försäljningen inte riktigt nådde analytikernas förhandstips.

Tobii har slutfört sitt förvärv av Autosense och även presenterat nya finansiella mål. I ögonstyrningsbolagets rapport spår vd Anand Srivatsa en väsentlig förbättring av rörelseresultatet 2024.

Investmentbolaget Kinnevik meddelade i sin rapport att det under de kommande tre åren förväntar sig nettoinvesteringar på i genomsnitt 3-5 miljarder kronor per år.

Bland rekommendationerna märks att Handelsbanken har sänkt sin kortsiktiga rekommendation för vindkraftbolaget Arise till behåll från tidigare köp.

SSAB har av Pareto höjts till behåll från tidigare sälj, medan Hemnet av samma analyshus har fått höjd riktkurs till 275 kronor (230) efter onsdagens delårsrapport.

Medcap, en annan av onsdagens rapportkursvinnare, har av SEB fått höjd riktkurs till 425 kronor (330).



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.