Marknadskommentar
27 Mar, 2024

BÖRSEN: H&M I TOPP PÅ UTDELNINGSTYNGD MARKNAD, OMXS30 -0,4%

Uppdaterad:
27 Mar, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen var ned något på dymmelonsdagen. Sentimentet tyngdes av avskilda utdelningar i Swedbank och SKF. H&M var en rapportvinnare. Riksbanken meddelade, i enlighet med marknadens förväntningar, om en oförändrad styrränta.

Vid börsens stängning hade OMXS30 backat 0,4 procent till 2.537. Borträknat för avskilda utdelningar var storbolagsindex däremot ned enbart 0,1 procent. Aktier för 25 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

H&M-gruppens delårsrapport visade på en vinst som vida översteg analytikerförväntningarna. Klädkedjan levererade ett rörelseresultat på 2.077 miljoner kronor, jämfört med konsensus som låg på 1.355 miljoner. Såväl bruttomarginal som rörelsemarginal var också bättre än väntat och H&M stod fast vid sin målsättning att nå en rörelsemarginal på 10 procent för helåret 2024. H&M-aktien rusade 15 procent och toppade därmed överlägset storbolagsindexet OMXS30.

Även molnkommunikationsbolaget Sinch stärktes tydligt med en uppgång om 5 procent. God utveckling visade även hälsovårdsbolag såsom Astra Zeneca och Getinge, båda upp runt 3 procent vardera.

Kullagertillverkaren SKF och Swedbank var däremot ned med 8:60 kronor respektive 22:10 kronor. I båda fallen avskildes utdelningar om 7:50 respektive 15:15 kronor.

Bland övriga storbanker sjönk SEB knappt 3 procent och Handelsbanken sjönk nästan 4 procent.

Fortnox föll 15 procent i kölvattnet av att Financial Times skrivit att hedgefonder tagit korta positioner i bolaget.

Gamingbolaget Embracer var upp 9 procent. En kommentar från Dagens industri antydde att allt mer talar för att en försäljning av Embracers dotterbolag Gearbox.

BHG, en e-handlare inom bygg- och heminredningsprodukter, steg 5 procent. Bolaget har kommit överens om en förlängning av sitt befintliga finansieringsavtal.

Lindab sänktes 4 procent under relativt hög omsättning.

Mycronic höjdes 7 procent. Nordea har inlett bevakning av bolaget med en köprekommendation.

SEB inledde bevakning av Beijer Ref med en köprekommendation. Aktien steg 9 procent.

Pricer sattes upp 9 procent, stöttat av bolagets nya finansiella mål.

Forskningsbolaget Oncopeptides avancerade 26 procent sedan ett samarbete i Mellanöstern och Nordafrika aviserats.

Synact Pharma steg 30 procent efter en kapitalanskaffning om drygt 49 miljoner kronor. Teckningskursen på 8:60 kronor låg cirka 27 procent över tisdagens stängningskurs.


Graf: OMXS30 på onsdagen

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.