RÄNTOR/VALUTOR: EUROPARÄNTOR NÅGOT LÄGRE, FOKUS PÅ FÖRTROENDET
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna visar små rörelser under tisdagsförmiddagen med en lätt dragning nedåt, medan eurons skjuts från valresultatet i Tyskland snabbt klingat av till en knappt förnimbar medvind. Europabörserna är övervägande svagt ned.
USA:s president Donald Trump upprepade på måndagen sin hårda linje när det gäller tullar mot Mexiko och Kanada, och sade att tullarna kommer att träda i kraft enligt plan i början av nästa månad.
"Den fortsatta signaleringen om nya tullar skapar onödig volatilitet på marknaderna. En snabbare tillbakadragning av USA från globalt ledarskap ökar riskerna för multinationella företag och globala investerare, som länge har gynnats av en stabil, regelbaserad internationell ordning", sade Rajeev De Mello på Gama Asset Management till Bloomberg News.
Definitiv tysk BNP för fjärde kvartalet bekräftade det preliminära utfallet, med en nedgång på 0,2 procent under kvartalet.
Hushållens konsumtion steg med 0,1 procent, medan maskininvesteringarna sjönk 0,3 procent och exporten föll 2,2 procent.
För helåret 2024 minskade BNP med 0,2 procent jämfört med föregående år. Det följer på en nedgång med 0,1 procent under helåret 2023.
Kanske kommer en vändning. Bundesbanks månadsrapport på måndagen pekade mot en liten BNP-uppgång under första kvartalet i år, och såväl IFO:s som ZEW-index framåtblickande del steg i februari. Nuläget i båda var dock svagare.
En trängande fråga är den ökade försvarssatsningen. Källor uppger för Bloomberg News att såväl CDU som SPD diskuterar att godkänna en försvarsfond på 200 miljarder euro under det nuvarande parlamentet.
Tanken är att göra det innan det nya parlamentet tillträder den 24 mars, där ytterpartierna AfD och Die Linke genom att de har mer än en tredjedel av mandaten skulle kunna blockera en sådan satsning, eller en ändring av skuldbromsen.
Den nuvarande försvarsfonden på 100 miljarder euro löper endast till 2027, och skulle därmed ge ett betydande hål.
Det pågår flera parallella diskussioner om gemensam upplåning för att finansiera försvaret, senast bland EU-ministrar och Storbritannien, men bedömare ser den nationella upplåningen som en snabbare och mer sannolik väg på kort sikt.
Närmast för euroområdet inväntas ECB-beskedet i nästa vecka, där de väntas sänka depositräntan med 25 punkter till 2,50 procent.
Marknaden har prisat in nära tre räntesänkningar om totalt 75 punkter från ECB i år, men flera ledamöter har börjat signalera en ökad försiktighet efter den väntade sänkningen i nästa vecka.
De närmar sig nu det intervall för den neutrala räntan på 1,75 till 2,25 procent som ECB-ekonomerna pekat mot, om än att de också betonat att den praktiska betydelsen av detta koncept kan vara begränsad just nu.
En annan fråga är i vilken mån de behöver gå ned till eller under neutral nivå, givet konjunkturen och inflationen.
En faktor för den senare blir tisdagens statistik över de avtalade lönerna under fjärde kvartalet. Dessa steg under tredje kvartalet men väntas falla tillbaka, och andra indikatorer, som mer framåtblickande Wage tracker, pekar mot en dämpning. Det anses särskilt ha betydelse för den fortsatt ihållande inflationen.
USA-räntorna fortsätter ned, med tioåringen på 4,35 procent. Sedan i mitten av förra veckan har den sjunkit över 20 punkter.
Fokus ligger närmast på eftermiddagens enkät över hushållens förtroende från Conference Board, som väntas ha sjunkit något i februari.
Motsvarande från University of Michigan i förra veckan visade en tydlig nedgång för såväl nuläget som det framåtblickande indexet, samtidigt som inflationsförväntningarna steg.
Svenska räntor visar relativt små förändringar medan kronan åter vunnit lite mark mot euron efter att ha tappat på måndagen.
tisdag kl 10.05 (måndag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 10:6411 (10:6566) EUR/USD 1:0465 (1:0470)
EUR/SEK 11:1456 (11:1585) USD/JPY 149:50 (149:38)
Ty obl 2 2,08 (2,10) Ty obl 10 2,48 (2,48)
US obl 2 4,13 (4,20) US obl 10 4,35 (4,42)
Sv obl 2 1,99 (2,01) Sv obl 10 2,36 (2,36)