Laddar annons
Lär dig mer om

Globala indexfonder

Enkelt och transparent är två ledord som ofta förknippas med globala indexfonder. Den ekonomiska rationalen bakom en så bred uppsättning värdepapper som möjligt och maximal diversifiering är inte heller helt obegriplig. Risken ska spridas, och detta är ett smidigt sätt att uppnå det. I ett försök att ge er en bred översikt över området har vi ägnat denna undersida åt globala indexfonder – indexfonder som blickar ut över världsmarknaden.

Om globala indexfonder

Globala indexfonder är en typ av indexfond vars underliggande placeringar utgörs av stora och medelstora företag världen över. Eftersom indexfonder är marknadsviktade innebär det att de största innehaven i fonden utgörs av bolag med högst marknadsvärde. Detta innebär att de flesta globala indexfonder, och även globalfonder i övrigt för den delen, till största delen består av bolag som härstammar från den amerikanska marknaden. Dock bedriver nästan samtliga av dessa bolag sin verksamhet internationellt. I modern tid utgör aktier med exponering mot tekniksektorn den största andelen av de underliggande tillgångarna i globala indexfonder.

globala indexfonder

Exempel på globala indexfonder

Två mycket populära globala index som globala indexfondförvaltare världen över strävar efter att följa kommer från den globala indexleverantören MSCI.

MSCI World Index är det första världsindexet i fråga. MSCI World Index består av stora och medelstora bolag noterade i ett tjugotal utvecklade länder. De drygt 1 600 aktierna motsvarar i sin tur 85 procent av det totala marknadsvärdet. Med det sagt ger indexet (och de fonder som följer den) ingen exponering mot aktier i tillväxtmarknader, vilket är något av ett förbehåll, men det anses i många fall tillräckligt för global exponering.

MSCI All Countries World index (MSCI ACWI) är som namnet antyder det andra globala indexet samt något mer heltäckande. Detta index inkluderar aktier som tillhör tillväxtmarknader. Till innehavet från de de tidigare nämnda indexet tillkommer ett ytterligare ca 1 200 aktier från 24 tillväxtmarknader. Sammanlagt består alltså indexet av ca 2 800 aktier från ett fyrtiotal ekonomier.

I båda dessa index står den amerikanska aktiemarknaden för över hälften av innehaven. Den huvudsakliga skillnaden är den extra risk och/eller uppsidepotential som följer av exponering mot tillväxtmarknader. Med det sagt, oavsett det globala index som din framtida globala indexfondförvaltare avser att följa, kommer det finnas en betydande exponering mot amerikanska aktier, åtminstone 50 procent.

bästa globala indexfonden
TradeVenue
TradeVenue

S&P 500

Det är viktigt att nämna S&P 500 i detta sammanhang. S&P 500 representerar ett marknadsviktat index för den amerikanska aktiemarknaden som inkluderar de 500 största aktiebolagen. Även om S&P 500 inte är ett globalt aktieindex, bedriver dessa bolag i stor utsträckning sin verksamhet internationellt. Men framförallt, med tanke på den amerikanska ekonomins storlek, utgör dessa innehav av bolag en betydande andel av de flesta globala indexfonder, vilket framgår av ovanstående.

Fördelar med globala indexfonder

Genom att investera i globala indexfonder får du möjlighet att delta i världens aktiemarknad med en bred och diversifierad portfölj av aktier. Globala indexfonder betraktas därför ofta som en grundläggande komponent i en aktieportfölj. Tillgängligheten och den goda likviditeten i de finansiella produkter som följer ett globalindex är en följd av deras popularitet bland både erfarna och nya investerare. 

Fördelar med globala indexfonder inkluderar:

  • Diversifiering ger låg risk - Den globala och välavvägda sammansättningen av innehavet minskar den specifika risken för enskilda bolag, vilket gör att aktier, trots att det anses vara ett riskabelt tillgångsslag, kan ge låg risk i en global indexfond.
  • Låga avgifter - Precis som andra indexfonder har globala indexfonder låga förvaltningskostnader. Denna fördel beror på den passiva förvaltningen, vilket håller kostnaderna nere.
  • Flexibel investering - Du kan välja att göra engångsinsättningar eller löpande sparande i globala indexfonder. Dessa fonder erbjuder en smidig och automatisk sparande-metod.
  • Långsiktig tillväxtpotential - Historiskt sett har globala indexfonder levererat en stabil avkastning på lång sikt. Denna stabilitet beror på att vinster och förluster från aktier i olika regioner balanserar varandra. Exempelvis kan fluktuationer som orsakas av valutakursförändringar, centralbankspolitik, naturkatastrofer och politiska risker motverkas i en väldiversifierad aktieportfölj som globala indexfonder erbjuder.
index fonder

Nackdelar med globala indexfonder

Globala indexfonder är något för investerare som söker en passiv och långsiktig investeringsstrategi på den globala aktiemarknaden. Nackdelarna avser huvudsakligen den passiva förvaltningens begränsade handlingsutrymme, samt hur indexet är komponerat med stor vikt mot de största börsbolagen och avsaknaden av egen kontroll. Ett annat stort motargument som lyfts fram mot indexfonder per se är att de också förvränger prissättningen på aktier och företagens värderingar.

Nackdelar med globala indexfonder inkluderar:

  • Koncentration på stora företag – Eftersom indexfonder är viktade efter marknadsstorlek innebär det att du som fondandelsägare uteslutande är exponerad mot världens största bolag. Detta medför att man i regel missar de bolag med högst tillväxtpotential och potentiellt undervärderade aktier eftersom de inte är lika uppmärksammade av analytikerkåren. Dessutom bidrar detta till att större bolag blir övervärderade då dessa aktier överrepresenteras i portföljer på grund av sin storlek.
  • Passiv förvaltningsstrategi – Den passiva förvaltningen, det vill säga när fonden följer utvecklingen för ett visst jämförelseindex för att spegla utvecklingen på ett visst marknadsområde (i detta fall den globala aktiemarknaden), innebär att förvaltaren köper aktier i samma proportioner som i det valda jämförelseindexet. Förvaltaren försöker inte överträffa index, till skillnad från aktivt förvaltade fonder, och kan därför inte vara opportun på aktiemarknaden.
  • Omotiverade värderingsförändringar – Värderingsmässigt omotiverade effekter uppstår när enskilda aktier faller in och ut ur jämförelseindexet. Om fonden följer 2500 aktier och en aktie (storleksmässigt) rankad som nummer 2500 tappar i värde, medan en aktie som var rankad som nummer 2501 (dvs utanför indexet) nu blir mer värdefull, måste alla globala indexfonder sälja den tidigare aktien och köpa in den nya, vilket skapar omotiverade prisförändringar på dessa aktier och fluktuationer på kapitalmarknaden.
  • Bidrar till mindre effektiv marknad – Att bara investera i globala indexfonder innebär att investerare struntar i att analysera bolagen och deras rapporter. I ett extrem-scenario där allt kapital i världen är förvaltat i indexfonder, leder detta till en komplett avsaknad av marknadsreaktioner på dåliga eller goda börsnyheter. Allt mer passivt förvaltat kapital bidrar till en marknad där rollen för aktiva investerare att korrigera felaktiga bolagsvärderingar blir desto mer betydelsefull. Aktiva förvaltare förväntas därför gynnas av allt mer passivt förvaltat kapital.
Michael Burry
Michael Burry
Amerikansk investerare och hedgefondförvaltare

“The Big Short’s Michael Burry Explains Why Index Funds Are Like Subprime CDOs”

Michael Burry, som förutsåg finanskrisen 2008 och spelade en huvudroll i "The Big Short" (spelad av Christian Bale), kallade indexfonder för den nästa stora börsbubblan i en Bloomberg-artikel 2019. Han framförde flera argument:

  • Indexfonder ignorerar företagens verkliga värde, vilket leder till felaktiga prissättningar av aktier.
  • Vid en marknadskollaps blir det svårt för investerare i indexfonder att sälja sina andelar.
  • Många investerare inser inte att deras indexfonder inte äger de underliggande aktierna i fonden.
  • Burry anser att det är bättre att investera i undervärderade japanska småbolag istället.

Burrys oro kring indexfonder ger perspektiv på varför han förespråkar alternativa investeringsstrategier, som att söka värde i japanska småbolag.

Hur kommer jag igång med globala indexfonder?

För investerare som vill komma igång med att investera i globala indexfonder krävs det bara att man öppnar ett mäklarkonto hos ett finanshus med spar- och investeringslösningar. Rekommendationen är dock att alla som planerar att investera pengar går igenom följande steg först:

  1. Öppna ett mäklarkonto hos ett finans- eller mäklarhus med spar- och investeringslösningar.
  2. Identifiera ditt sparmål och välj rätt typ av global indexfond och strategi.
  3. Jämför globala indexfonder emellan för att hitta den som passar dina mål och risktolerans bäst.
  4. Investera genom att köpa fondandelar hos en mäklarfirma eller finansiell institution.
  5. Bevaka regelbundet din globala indexfond för att se till att den fortfarande är i linje med din investeringsstrategi och riskprofil.

Du kan själv komma igång med globala indexfonder eller få professionell hjälp. Engagera dig i investerarforum på Discord, TradeVenue-blogginlägg eller Twitter för att lära dig mer om globala indexfonder.

bästa global indexfond

Är det säkert att spara i globala indexfonder?

Inga investeringar i fonder eller finansiella värdepapper är helt säkra eller riskfria. Men globala indexfonder anses vara stabila tillgångar med jämn avkastning jämfört med andra typer av investeringsfonder. Detta beror på att den globala indexfonden har väl spridda innehav över olika branscher och regioner.

globala index fonder

Med detta sagt är det viktigt att göra en egen analys och ta hänsyn till sin riskprofil och de underliggande tillgångarna innan man investerar. Varje investerare har olika mål och risktolerans, så det är klokt att anpassa sina investeringar efter sina egna behov och preferenser. Att förstå vilka tillgångar som utgör en del av en fond och hur de kan påverka portföljens prestation är avgörande för att fatta välgrundade investeringsbeslut.

Vanliga frågor om globala indexfonder

Vad är globala indexfonder?
Vilken global indexfond är bäst?
Hur många globalfonder ska man ha?
Vad är fördelarna med globala indexfonder?
Vilka globala index är mest populära?
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.