Nyheter om läkemedelsaktier
Läkemedelsbolag på börsen
Analyser på läkemedels-bolag
Blogginlägg om läkemedelsaktier
Trading Direkt: Healthcare
Om läkemedel och läkemedelsindustrin
Läkemedel kan användas för att bota, lindra eller förebygga sjukdom. Behandling med läkemedel är en av de vanligast förekommande interventionerna inom hälso- och sjukvården. Läkemedelsindustrin fyller således en viktig funktion i motverkandet av ohälsa på såväl patient- som samhällsnivå. En bred uppsättning läkemedelsbolag med aktiv produktion kan anses gynna förutsättningarna till individanpassad vård. Preparat från olika fabrikanter kan ha samma farmakologiska ändamål, samtidigt som deras verkningsmekanismer och biologiska egenskaper skiljer sig åt. Om en läkare har möjlighet att välja mellan ett stort antal blodtryckssänkande läkemedel är risken mindre för att en patients behandling uteblir på grund av att preparaten exempelvis inte går att kombinera med dennes övriga mediciner. Läkemedelsbolagen bör sammantaget dock inte bara ses som medicinskt betydelsefulla. I Sverige föreligger en omfattande export av läkemedel och branschen är således viktig ur ekonomisk synpunkt.
Om läkemedelsaktier
Majoriteten av jordens befolkning kommer under sin livstid ha behandlats med läkemedel vid upprepade tillfällen. Föga förvånande verkar således läkemedelsföretag inom en av världens största branscher. I stort sett överallt återfinns läkemedelsaktier i prominenta index. Några exempel på dessa är Nikkei 225, DJIA och OMXS30.
Goda möjligheter föreligger att investera i såväl svenska som internationella läkemedelsbolag, där affärsidéer och innehav av marknadsandelar kan skilja sig markant mellan de enskilda företagen. Vanligt är att etablerade bolag utvecklar en bredare uppsättning preparat, vilket gör att dessa läkemedelsaktier ofta betraktas som trygga alternativ.
Läkemedelsbolag på börsen
Läkemedelsbolag har visat sig motståndskraftiga under turbulenta börstider. Medan andra industrier drabbades hårt i samband med coronapandemin presenterade flera läkemedelsaktier stabila prognoser. Allmänhetens ökade intresse efter Covid-19 har gett nytt bränsle åt läkemedelsföretagen, där det enkelt går att finna såväl unga som etablerade börsnoterade bolag i Sverige och internationellt.
Svenska läkemedelsbolag
Swedish Orphan Biovitrum och Camurus utgör exempel på svenska läkemedelsbolag. Det förstnämnda kallas även Sobi och riktar främst in sig på behandlingar mot hematologiska och immunologiska sjukdomar. I företagets produktportfölj ingår ett flertal läkemedel som förekommer på såväl den europeiska som amerikanska marknaden. Bolaget arbetar aktivt med förvärv och räknar således med att kunna fortsätta bredda verksamheten på sikt. Camurus utvecklar läkemedel mot en rad olika tillstånd, vilka delas in i kategorierna Centrala nervsystemet, Sällsynta sjukdomar samt Cancer och relaterade sjukdomar. Mer specifikt är företagets produkter tänkta att användas mot opioidberoende, akromegali, polycystisk leversjukdom och neuroendokrina tumörer.
Läkemedelsbolag i Sverige:
- AstraZeneca
- Swedish Orphan
- Camurus
- Kancera
- SynAct Pharma
- Abliva
- Orexo
Världens största läkemedelsföretag
Amerikanska Pfizer är ett av världens största läkemedelsföretag och har för närvarande ett sammantaget börsvärde på över 230 miljarder USD. I dagsläget förknippas bolaget främst med sitt vaccin mot Covid-19, vilket framställts genom nyttjandet av mRNA. Tekniken innefattar att virusets arvsmassa exponeras för kroppens egna proteintillverkningssystem (ribosomerna), som därefter bildar virala komponenter. Som respons producerar sedan immunförsvaret antikroppar mot virusets proteiner. Utöver vacciner utvecklar bolaget även behandlingar mot exempelvis kardiovaskulära, metabola och onkologiska sjukdomar. AstraZeneca och Novo Nordisk är andra exempel på välrenommerade läkemedelsaktier.
Novo Nordisk levererar främst produkter för diabetesvård och är idag ledande på den globala insulinmarknaden. Bolaget har även segment riktade mot andra åkommor, däribland hemofili. AstraZeneca forskar desto bredare och fokuserar bland annat på områden såsom cancer, CVRM-sjukdomar samt andningsvägar och immunologi. CVRM inbegriper kardiovaskulära, renala och metabola sjukdomar. Gemensamt för både AstraZeneca och Novo Nordisk är att läkemedelsaktierna uppvisat god tillväxt under de senaste åren.
Populära läkemedelsaktier
Många läkemedelsaktier har målats upp som intressanta investeringar. Likväl är det sällan lätt att veta vilket bolag en faktiskt bör satsa på. Utifrån vederbörandes riskbenägenhet och finansiella tillgångar kan olika företag betraktas som mer eller mindre lämpliga att köpa andelar i. Etablerade bolag utgör i regel stabila alternativ på lång sikt, medan de mindre kan uppfattas som mer osäkra. För en del kan små verksamheter dock vara värda att chansa på, då många av dem besitter god tillväxtpotential.
Nedan följer en lista på framstående läkemedelsaktier, där både stora och små läkemedelsföretag finns inkluderade.
Lista: Börsens främsta läkemedelsaktier
- AstraZeneca
- Pfizer
- BioArctic
- Swedish Orphan Biovitrum
- Novo Nordisk
- Johnson & Johnson
- Camurus
- Oncopeptides
- Vitrolife
- Calliditas
Hur investerar jag i läkemedelsbolag?
Aktiehandel bedrivs enkelt via nätmäklare eller olika storbanker. Bland de mer välkända aktiemäklarna återfinns bland annat Avanza och Nordnet. En del storbanker erbjuder även egna nätmäklartjänster. Nordea Investor är en sådan. Med hjälp av temalistor, som finns på till exempel Avanza och Nordnet, går det smidigt för den enskilda köparen att filtrera fram olika läkemedelsaktier. Beroende på var en föredrar att placera sitt kapital finns det sedan gott om såväl svenska som utländska läkemedelsaktier att investera i.
Är läkemedelsaktier en bra investering?
Köp av aktier är alltid förenade med en viss risk. Investeringar i läkemedelsbolag är inget undantag. I och med att förutsättningarna för sparande varierar mellan individer kan olika syn föreligga på huruvida läkemedelsaktier är en bra investering eller ej. Generellt sett finns det dock flera skäl till att tro på en ljus framtid för läkemedelsföretagen. Faktumet att läkemedel utgör en av Sveriges största exportvaror, samtidigt som handeln fortsätter stiga, tyder på hög aktivitet inom industrin.
Tidigare betvivlade man sektorns kapacitet att framställa läkemedel som kunde ersätta aktuella alternativ. Därtill fanns en oro kring tillväxtmöjligheterna inom branschen. Många läkemedelsaktier har dock vuxit stabilt under de senaste åren, vilket delvis illustreras av den positiva utvecklingen för hälsovårdens branschindex. I Sverige placeras numera dessutom större summor riskvilligt kapital i innovativa läkemedelsbolag. Detta i kombination med att högkvalitativ akademi och etablerade bolag redan förekommer i landet talar för att man framöver har chansen att växa ut till en internationellt framgångsrik läkemedelshub. Sammantaget ser prognosen god ut för läkemedelsaktier, men detta betyder givetvis inte att samtliga företag är lämpliga att investera i.
Fördelar med investeringar i läkemedelsföretag
- Kontracykliska aktier
Läkemedelsaktier tillhör kategorin kontracykliska aktier. Jämfört med cykliska aktier är dessa betydligt mindre känsliga för konjunktursvängningar. Hälso- och sjukvård är och förblir en bestående global angelägenhet, varför den prioriteras oberoende av samhällets ekonomiska tillstånd. På så vis kan läkemedelsbolag betraktas som stabila investeringsalternativ. - Bra utdelning
Läkemedelsföretagens motståndskraft gentemot konjunktursvängningar är inte bara bolagen själva till gagn. Deras stabilitet ger dem även goda möjligheter att dela med sig av vinster till sina ägare. Många investerare erhåller dessutom större vinstandelar med tiden, då flera läkemedelsaktier uppvisar fin utdelningstillväxt. - Statligt understöd
God hälsa på individ- och samhällsnivå har hög politisk prioritet. Med anledning av detta stöttas flera läkemedelsbolag av statliga verksamheter i samband med utveckling och tillverkning av farmaceutiska preparat. Det finansiella understödet ger minskad volatilitet och ökade chanser till positiv utveckling för många läkemedelsaktier. - Eftertraktade innovationer
Det råder stor efterfrågan på effektiva läkemedel. Preparat som når ut till marknaden och visar sig fungera väcker snabbt globalt intresse. Genom att tidigt köpa in sig i läkemedelsbolag finns möjligheten att ta del av en lukrativ resa. Placerat kapital kan dessutom betraktas som en etisk investering, då läkemedelsföretag verkar för bättre hälsa och livskvalitet.
Nackdelar med investeringar i läkemedelsföretag
- Långsam tillväxt
Som konstaterat kan investeringar i läkemedelsaktier passa den som värdesätter stabilitet och trygghet. Fördelarna som kontracykliska aktier bär på medför dock i regel vissa begränsningar. Aktiernas värden sjunker sällan nämnvärt under lågkonjunktur, men stiger heller inte dramatiskt när det ekonomiska tillståndet i samhället förbättras. Principen gäller för många läkemedelsaktier, men undantag förekommer. Innovativa läkemedelsbolag som närmar sig marknaden är exempel på ett sådant. - Upphörande patent
Läkemedelsföretag som framställt välfungerande och populära preparat kan skörda stora ekonomiska framgångar, men därefter kan verkligheten lätt komma ikapp. Produktpatent gäller under en begränsad tid och när dessa löper ut står andra företag redo med generiska varianter av läkemedlet. När antalet aktörer stiger blir det svårare för enskilda läkemedelsbolag att plocka betydande marknadsandelar. Den ökade konkurrensen leder dessutom till att priser pressas ner, vilket försämrar företagens möjligheter till att gå med vinst. - Medialt utsatta bolag
Läkemedelsaktier kan betraktas som sköra i och med läkemedelsbolagens sårbarhet i mediala sammanhang. Hälsa och välmående prioriteras högt av i stort sett hela världens befolkning. Tvärtom finns ett tydligt stigma kring sådant som förknippas med motsatsen. Olika former av negativ publicitet kring läkemedelsföretag kan således snabbt leda till minskat förtroende bland kunder och en dykande aktiekurs. - Hårda regleringar
Läkemedelsföretagen verkar i en miljö som regleras hårt av olika regelverk och myndigheter, vilket är rimligt sett till produkternas ändamål. Utvecklingen av läkemedel är en dyr och utdragen process, samtidigt som risken för misslyckade kliniska prövningar är stor. På grund av detta är det många lovande innovationsbolag som aldrig tar sig ut på marknaden. Det är således lätt att vilseledas av den stora potentialen som många läkemedelsaktier uppvisar.
Sektorer kopplade till läkemedelsindustrin
Life Science och hälsovård
På aktiemarknaden förekommer begreppen Life Science och hälsovård. I praktiken utgör de synonymer till varandra. Sektorn är omfattande, där nedanstående branscher kan betraktas som några av dess olika subkategorier. Kort sagt kan industrier som på något sätt berör människors hälsa anses ha en koppling till Life Science.
BioTech
Namnger den tvärvetenskap där forskning och kunskaper inom teknik och mikrobiologi används för att framställa organiska produkter av olika slag. Vacciner utvecklas exempelvis med hjälp av biotekniska lösningar.
MedTech
Omfattar olika tekniska tjänster och produkter som används i hälso- och sjukvårdssammanhang. Medicintekniska företag levererar således lösningar som syftar till att förbättra förebyggandet, diagnostiseringen och behandlingen av olika tillstånd och åkommor.
Biomedicin
Är ett vetenskapligt område där forskningen utgår från människokroppen. Biomedicinska upptäcker är således av stor klinisk betydelse och markerar ofta startpunkten för nya sjukdomsbehandlingar.
Sjukvård
Den offentliga sjukvården är sedan länge en viktig kund för många bolag som verkar inom Life Science-sektorn. Vid sidan av denna har den privata marknaden för så kallade healthcare services vuxit i takt med det globalt ökande vårdbehovet.