Nyheter om gröna aktier
Blogginlägg om gröna aktier
Hållbara företag på börsen
Hållbarhet ur ett samhällsperspektiv
Jakten på ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet engagerar en hel värld. Frågorna är ständigt närvarande, oavsett om en rör sig inom akademi, politik eller näringsliv. FN:s medlemsstater verkar sedan hösten 2015 i enlighet med Agenda 2030, en handlingsplan med konkreta mål och delmål som styr ländernas arbeten mot en hållbar framtid i olika avseenden. Detta har till exempel lett till att hållbarhetsfrågor fått ökat utrymme i skolornas undervisningsplaner. Ute på marknaden har implementeringen av Agenda 2030 resulterat i ett paradigmskifte som berör aktörer från i stort sett samtliga sektorer. Ett av många exempel på detta är hur skärpta miljökrav på fastighetsbolag renderat i aktivare samarbeten mellan dessa och leverantörer av förnybar energi och grönt material.
Om sustainable finance och ESG
Akronymen ESG är hämtad från engelskans environmental, social and governance. ESG omfattar således aspekter som berör miljö, social hållbarhet och bolagsstyrning. Begreppen sustainable finance och ESG går hand i hand då den förstnämnda innefattar att finanssektorns olika aktörer tar hjälp av ESG-kriterier vid beslut om investeringar. Till vilken grad ett bolag lever upp till kriterierna tjänar som ett mått på dess hållbarhet, vilket gör att granskande aktörer tydligare kan precisera möjligheterna till gröna investeringar. Av denna anledning är det alltså viktigt att investeraren kan göra en adekvat bedömning av hur väl ESG-kriterierna efterlevs, något som blivit lättare sedan upprättandet av EU:s taxonomi under 2020. I detta klassificeringssystem föreligger definitioner av vad som karaktäriserar en hållbar verksamhet. Att tillgängligt kapital placeras i hållbara företag och projekt är av stor betydelse för införlivandet av EU:s klimatmål.
Om gröna aktier
Gröna aktier är till stor del ett begrepp under utveckling, där den faktiska innebörden är okänd för många. Desto fler är bekanta med det mer etablerade uttrycket gröna obligationer, som innefattar att lånat belopp används för klimatvänliga ändamål. I och med att aktiekapital inte kan reserveras för specifika syften går det heller inte att grönmärka på samma sätt som obligationer. För att bolagets andelar ska klassificeras som gröna aktier krävs det att företaget i sin helhet fått en slags hållbarhetsstämpel. Beslut fattas utifrån bolagets fördelning mellan gröna respektive bruna investeringar och intäkter, där bruna investeringar innebär att kapital går till miljöförstörande verksamhet. I verkligheten är det sällan helt lätt att dra gränsen mellan dessa, vilket leder till att oberoende sakkunniga ofta fäller avgörandet i slutändan. Sammantaget styrs alltså verifieringen av gröna aktier i mångt och mycket av arbiträra avvägningar.
Två exempel på verifieringar av gröna aktier är Nasdaqs Green Equity Designation respektive Green Equity Transition Designation. Den förstnämnda innebär att åtminstone hälften av det aktuella bolagets investeringar och intäkter är av grön karaktär, samtidigt som fossila bränslen står för maximalt fem procent av intäkterna. Nasdaq Green Equity Transition Designation riktar sig huvudsakligen till bolag under omställning. Kraven på dessa är istället att 50 procent eller mer av investeringarna ska vara gröna, medan upp till hälften av intäkterna får komma från fossila bränslen.
Hållbara företag på börsen
Efter en närmare titt på begreppet sustainable finance kan det konstateras att hållbara investeringar innefattar mer än bara klimat och miljö. Tidningen Aktuell hållbarhet rankar svenska bolag tillsammans med Dagens industri och Lunds universitet med avseende på deras prestationer inom olika hållbarhetskategorier. Sammantaget finns över hundra bolag från olika GICS-kategorier med på listan, där aktörer såsom Stora Enso, Bonava, SSAB, Electrolux, SEB och Swedbank placerar sig i toppen. Klimat och miljö, antikorruption, mänskliga rättigheter samt hållbarhetsstrategi och SDG (Sustainable Development Goals) är exempel på parametrar som styr rangordningen.
Med ovanstående sagt är det inte ovanligt att termerna gröna aktier och hållbara företag associeras till verksamheter med fokus på förnybar energi eller dylikt. Detta är inte så konstigt då bolag som till exempel levererar solceller, grönt stål eller vind- respektive vattenkraft verkar för ett minskat klimatavtryck. Därtill uppvisar många av bolagen ett modernt ESG-tänk, vilket som bekant är ett centralt inslag hos gröna aktier. Några exempel på dessa hållbara företag är Orrön Energy, Arise och SolTech Energy. Orrön Energy verkade tidigare under namnet Lundin Energy och utvecklar system för utvinning av flera sorters förnybar energi, däribland solkraft, vindkraft och vattenkraft. Arise erbjuder istället hållbara aktier som är desto mer riktade mot vindkraftsmarknaden. Företaget utvinner förnybar energi genom såväl egna som samägda vindkraftsanläggningar, vilka framför allt återfinns i Norden och andra delar av Europa. Helhetsleverantören SolTech Energy står för utveckling, försäljning och installation av solenergilösningar. Förutom i Sverige föreligger verksamhet i Nederländerna och Spanien.
Nedan listas bolagen tillsammans med andra svenska hållbara aktier av liknande nisch. Även om faktiska krav inte uppfylls skulle flera av dessa sannolikt benämnas som gröna aktier i mer vardagliga sammanhang.
Hållbara aktier
- Arise
- Cortus Energy
- Orrön Energy
- Azelio
- Eolus
- Dala Energi
- PowerCell
- SolTech Energy
- Climeon
- Minesto
Gröna fonder
Som alternativ till gröna aktier för miljövänliga investeringar finns olika typer av hållbara fonder. På Avanzas topplistor för hållbart sparande rangordnas gröna fonder inom en rad ESG-fokuserade kategorier. Några av dessa kan du läsa om nedan:
- Storebrand Renewable Energy A2: Placerar sig högst upp på listan Minska utsläpp av koldioxid - Fonder som placerar i grönare alternativ. I kategorin ingår fonder som investerar i förnybar energi och gröna transporter. Storebrand Renewable Energy A2 förvaltas av Storebrands Nader Fard och placeringar sker i hållbara företag från såväl Nordamerika som Europa och Asien. De tre största innehaven av gröna aktier återfinns i Hyundai Energy Solutions, Xinyi Solar Holdings och Prysmian. Hållbarhetsbetyg hos Morningstar: 4.
- Spiltan Aktiefond Investmentbolag: Toppar listan Fossilfriaste fonderna - Populära fonder som undviker fossila bränslen. Spiltans Erik Brändström och Jörgen Wärmlöv är förvaltare av fonden, som huvudsakligen placerar kapital i svenska investmentbolag. Över hälften av sammantaget innehav återfinns i Investor, Industrivärden och Lundbergföretagen. Hållbarhetsbetyg hos Morningstar: 5.
- Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK: Ligger överst på listan av Svanenmärkta fonder hos Avanza. Att en fond är Svanenmärkt innebär bland annat att placeringar i bolag föregås av gedigna hållbarhetsanalyser, där mindre hållbara företag bortprioriteras. Märkningen skapar således incitament till investeringar i gröna aktier. Fondens har stor global exponering, med störst innehav i amerikanska Darling Ingredients, norska Bakkafrost samt spanska EDP Renovaveis. Förvaltare är Patric Lindqvist på Handelsbanken. Hållbarhetsbetyg hos Morningstar: 4.
Fördelar med hållbara investeringar
- Gröna aktier - en altruistisk investering: När vi placerar kapital i hållbara företag ger vi ökade resurser till verksamheter som bidrar till en välmående planet och befolkning. Hållbara aktier gör det således möjligt att tjäna pengar i ett gott syfte.
- Hållbara aktier populära bland unga investerare: Utbildningsmässiga reformer har som sagt lett till ett större inslag av hållbarhetsfrågor i den moderna undervisningen. Ökad litteracitet inom ESG gör att fler unga efter sin utbildning riktar fokus mot hållbara aktier när de ska investera sina pengar på marknaden. Mycket talar för att denna trend blir ihållande, samtidigt som yngre generationer med tiden avancerar inom näringslivet och får tillgång till större investerbart kapital. Av samma bakomliggande orsaker kan en tänka sig att politiska åtgärder som gynnar företag med gröna aktier får allt större stöd framöver.
- Gröna aktier ger hållbara företag ökad uppmärksamhet: Det har tidigare saknats effektiva metoder för att analysera kopplingen mellan hållbarhet och värdeskapande, något som blivit lättare för köpare efter introduktionen av gröna aktier. Genom utmärkningen av gröna aktier kan hållbara företag, som dessutom är lönsamma, snabbt identifieras av den stora massan. Att fler blir varse om lönsamheten hos hållbara företag kommer sannolikt innebära en ökning i antalet personer som ser gröna aktier som ett lämpligt investeringsalternativ. Experter inom området uttrycker det som att grönt kommer bli det nya normala. I och med att efterfrågan och kurser för hållbara aktier förväntas stiga kan investeringar i dagsläget visa sig bli särskilt lyckosamma på sikt.
- Högt värderade innovationer: Produkter och tjänster som levereras av hållbara företag bygger ofta på banbrytande tekniker. Detta gäller särskilt för de bolag som specialiserar sig inom förnybar energi. Om bedömningen blir att innovationen kan göra stor samhällelig nytta kan bolagets värde stiga kraftigt på kort tid.
Nackdelar med hållbara investeringar
- Hållbara aktier är sköra inför politiska förändringar: Understöd från offentliga aktörer är en viktig del i att göra företag med hållbara aktier konkurrenskraftiga. Rådande miljö- och hållbarhetspolitik innebär att flera gröna bolag gynnas av olika subventioner. Politiska skiften där nya makthavare förnekar vikten av ESG-eftersträvan kan leda till minskad stöttning, vilket kan slå hårt mot gröna aktier.
- Tuffa förhållanden på en lovande marknad: Som tidigare konstaterat finns det flera indikationer på en ljus framtid för bolag i hållbarhetsbranschen. Detta ska dock inte tolkas som att samtliga hållbara aktier är bra investeringar. Utvecklingen av effektiva lösningar inom förnybar energi kräver till exempel enorma resurser, samtidigt som återbetalningstiden för de färdiga produkterna ofta är lång. Dessa aspekter bidrar till att många bolag har svårt att leva upp till sin potential.
- Greenwashing - köper du verkligen gröna aktier?: Ökade krav från investerare på uppfyllande av ESG-kriterier har lett till minskad finansiering av mindre hållbara företag. Många av dessa väljer då att vidta små “gröna åtgärder”, vilka sedan framhävs för att påvisa efterlevnad av ESG-principer. Samtidigt som detta görs kan övrig verksamhet vara fortsatt icke-hållbar. Detta fenomen benämns greenwashing, och även om det inte är en nackdel med hållbara aktier i sig är det alltjämt något man bör vara medveten om ifall man avser investera i gröna aktier.
- Stundtals svårt att värdera hållbara företag och gröna aktier: Många gröna bolag är förhållandevis unga och har således kort finansiell historik. När mängden data inom framväxande branscher är begränsad blir det desto svårare att precisera bolagens faktiska vinstkapacitet. Detta innebär i sin tur en ökad risk för att aktierna värderas felaktigt.
Projekt och åtgärder för hållbarhet inom olika sektorer
Fastigheter
Fastighetsbolaget K2A bedriver långsiktig förvaltning av egenproducerade hyresbostäder. Företaget var först i världen med gröna aktier och har som målsättning att bli klimatpositivt till 2027. Sedan märkningen har företaget fått sällskap av ett annat bolag inom samma sektor, då Platzer Fastigheter sedan en tid tillbaka också erbjuder gröna aktier.
Finans
I nära samarbete med SEB lanserade Världsbanken år 2008 den första gröna obligationen. Tillsammans med CICERO Shades of Green var sedan Swedbank drivande när metoder för klassificering av gröna aktier togs fram drygt ett decennium senare. Idag agerar den svenska storbanken rådgivare åt bolag som önskar få sina aktier grönmärkta.
Hälsovård
Nyligen presenterade Svenska läkaresällskapet guiden "Klimat och hållbarhet i det kliniska arbetet”. Denna riktar sig till vårdpersonal med patientkontakt och innehåller förslag på åtgärder som möjliggör bedrivandet av klimatsmart, jämlik och kostnadseffektiv hälso- och sjukvård.
Summering - gröna aktier och hållbarhet
I takt med att sustainable finance får allt större fäste bland investerare ökar kraven på finansierade bolag att agera hållbart. I detta ingår att verksamheterna tar hänsyn till såväl klimatmässiga som sociala och styrningsrelaterade aspekter. Märkningen av gröna aktier gör det lättare för gemene man att identifiera hållbara företag. Experter menar på att vi kan förvänta oss en stadig tillväxt av antalet gröna aktier framöver. Via nätmäklare går det även att investera i ett stort antal gröna fonder, där man på Avanza bland annat rangordnar fonder utifrån hur de presterar inom olika ESG-kategorier. Precis som i andra fall finns det både för- och nackdelar med hållbara aktier, men överlag ser framtiden ljus ut för de gröna bolagen. En starkt bidragande orsak till detta är de världspolitiska åtgärder som vidtagits för ett mer hållbart näringsliv.