RÄNTOR/VALUTOR: EUROPARÄNTOR NED I SPÅREN AV HANDELSKONFLIKT
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Räntorna sjunker och börserna faller när tullarna åter är i fokus globalt.
Tyska räntor handlas 2-4 punkter lägre på torsdagen, medan euron sammantaget tappat något till 1:0760 mot dollarn. Europeiska biltillverkare faller på Europabörserna.
Donald Trump meddelade på onsdagen att han inför tullar på 25 procent för all fordonsimport från den 3 april, och för fordonsdelar senast från den 3 maj.
Tullarna kommer att vara "permanenta" och är inte förhandlingsbara, enligt Trump som vill förmå utländska biltillverkare att investera i produktionsanläggningar i USA.
Han flaggade för kommande tullar även på läkemedel och trävaror, men sade också att de "ömsesidiga" tullar som ska annonseras den 2 april kan bli "mycket milda".
Senare skärpte han hotet mot EU och Kanada om ytterligare tullar om de samarbetar för att skada USA.
Det eskalerande handelskriget dämpar generellt marknadssentimentet.
"Tullrelaterade rubriker har återigen kommit att skaka om marknadens förtroende. När investerare länkar högre tullar till recessionsrisk, så kan varje form av handelsrestriktion utlösa en rusning till utgången, och det är vad vi ser i dag", sade Jun Rong Yeap på IG Asia till Bloomberg News.
Kyle Rodda på Capital.com sade att den största oron nu är att nästa veckas besked om tullarna inte kommer att markera slutet på Trump-administrationens omskakning av den globala handeln.
"Detta kan dra ut på handelsosäkerheten än mer och reser frågan om hur radikala förändringar för den globala handelsordningen som Trump försöker att få till", sade han enligt Reuters.
Protester och varningar har kommit från många håll, och såväl EU, Japan som Kanada överväger motåtgärder.
Det amerikanska fackförbundet UAW, som organiserar arbetare vid de tre största biltillverkarna, välkomnade däremot tullbeskedet, som kan ge nya bra jobb inom sektorn inom några månader, då ledig kapacitet kan komma att utnyttjas.
De höjda tullarna komplicerar centralbankernas arbete.
Fed-chefen i St Louis, Alberto Musalem, sade att det är oklart om effekterna av tullarna kommer att vara tillfälliga, och att andrahandseffekter kan leda till att styrräntan hålls oförändrad under en längre tid.
ECB-rådsledamoten Pierre Wunsch konstaterade att ECB
bör överväga att hålla räntan oförändrad vid aprilmötet, eftersom USA:s handelspolitik komplicerar beslutsfattandet. De hotar att dra upp inflationen men bromsar också tillväxten.
"Jag säger inte att jag förespråkar en paus i april, men det är definitivt något som bör finnas med på bordet", sade han enligt Bloomberg News.
Tullarna skapar "en mycket svår miljö att navigera i, eftersom de driver upp inflationen samtidigt som tillväxten sjunker. Då blir frågan om vi ska se igen detta eller inte, och det kommer att vara en svår balansgång", sade han.
Marknaden har i viss mån ökat förväntningarna om räntesänkningar från ECB.
Eurodata visade att bankernas utlåning till hushållen ökade i lite snabbare takt i februari. I Sverige steg takten till 1,9 procent i årstakt i februari, från 1,8 procent i januari.
Den rörliga boräntan sjönk till 3,10 procent från 3,30 procent och tillväxttakten i bostadslån ökade till 1,7 från 1,5 procent.
Den svenska kronan har tappat lite mot såväl dollarn som euron sedan noteringarna vid svensk stängning på torsdagen, medan räntorna sjunkit 2-3 punkter.
Den norska kronan har tappat lite under torsdagen, till 10:84 mot euron.
Norges Bank lämnat styrräntan oförändrad på 4,50 procent. Det var väntat av en klar majoritet av bedömarna i TDN Direkts enkät, men många såg det ändå som en relativt öppen fråga om Norges Bank ändå inte skulle sänka räntan, i linje med vad de tidigare signalerat.
Norges Bank ser osäkerhet om den ekonomiska utvecklingen men tror ändå att räntan sannolikt kommer att sänkas i år.
"Prisökningarna har varit klart högre än väntat. Om vi sänker räntan för tidigt så kan priserna fortsätta att stiga snabbt. Därför håller vi räntan oförändrad nu", sade centralbankschef Ida Wolden Bache.
Direktionen ser fortsatt behov av en restriktiv penningpolitik för att få ned inflationen. Å andra sidan kan en för hög ränta bromsa ekonomin mer än nödvändigt, men i avvägningen mellan dessa ser det behov att hålla räntan uppe något längre än tidigare antagits.
Räntebanan har också dragits upp men är fortsatt förenlig med en styrränta på 4 procent i slutet av detta år. Den nya räntebanan slutar på 3,04 procent under 2028.
torsdag kl 10.20 (onsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 10:0631 (10:0216) EUR/USD 1:0777 (1:0788)
EUR/SEK 10:8396 (10:8120) USD/JPY 150:75 (150:65)
Ty obl 2 2,08 (2,14) Ty obl 10 2,78 (2,80)
US obl 2 4,03 (4,02) US obl 10 4,39 (4,35)
Sv obl 2 2,23 (2,27) Sv obl 10 2,72 (2,73)