RÄNTOR/VALUTOR: EUROPARÄNTOR SVAGT UPP, EURON LITE SVAGARE
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna är svagt upp i måndagens förmiddagshandel, med tyska räntor 2-3 punkter högre, medan euron är lite svagare mot dollarn kring 1:134.
I "brist" på nya tullbesked från den amerikanske presidenten inväntar finansmarknadens aktörer statistik senare i veckan, med USA i fortsatt fokus. Här väntas såväl nya inflations- som tillväxtsiffror på onsdag, liksom den viktiga jobbrapporten för april på fredag.
Investerare kommer att skärskåda siffrorna för bevis på att ekonomin skadats av de störningar och osäkerhet som Trumps tullar skapat, även om det troligtvis är lite tidigt för detta att synas i makrostatistiken.
På vår kontinent publiceras i veckan inflationssiffror från de största euroländerna. Först ut är Spanien i morgon, tisdag, och på onsdag väntar Tyskland, Frankrike och Italien.
På fredag publicerar Eurostat estimatet för hela eurozonen. HIKP-inflationen väntas ha sjunkit till 2,1 procent i april, från 2,2 procent i mars. Kärninflationen väntas samtidigt ha varit oförändrad på 2,4 procent.
Beslutsfattarna i ECB blir allt mer övertygade om att styrräntan kan sänkas på nytt i juni eftersom inflationen fortsätter att dämpas. Men det finns inget större intresse för en stor sänkning, rapporterade Reuters i helgen, med hänvisning till källor.
Rådsledamoten Klaas Knot sade i en intervju med den nederländska finanstidningen FD, också enligt Reuters, att ECB:s nästa räntebeslut i juni kommer att bli komplext då ledamöterna måste balansera osäkerheten om inflationen från de amerikanska importtullarna.
Enligt Knoot är det på kort sikt "100 procent klart" att efterfrågechocken kommer att dominera.
"Men ECB tittar på inflationsrisker på medellång och lång sikt. På längre sikt är inflationsriskerna definitivt tvåsidiga. Jag tror att junimötet kommer att bli verkligt komplext", sade Knot.
Kollegan Francois Villeroy de Galhau sade till radiokanalen RTL på måndagen, enligt Bloomberg News, att handelskriget som har utlösts av USA:s importtullar kommer att tynga den globala ekonomin men det påverkar inte inflationstrenden i Europa.
Han tillade att det betyder att ECB har utrymme att sänka lånekostnaderna ytterligare.
"Det kommer inte bli extra inflation. Det är en stark garanti – varken i år eller nästa år", sade Villeroy de Galhau.
Här hemma visade SCB-statistik att producentpriserna sjönk med 3,0 procent i mars, från februari, och med 0,3 procent jämfört med ett år tidigare.
Det var första gången sedan oktober 2024 som årstakten var negativ, och enligt SCB:s prisstatistiker Jörgen Fagerlund var det lägre priser för raffinerade petroleumprodukter bidrog nedåt på samtliga marknader i mars 2025.
På exportmarknaden sjönk priserna med 3,5 procent och på hemmamarknaden sjönk de med 2,8 procent. På importmarknaden sjönk priserna med 2,8 procent.
Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson noterar i ett kundbrev att priserna på inhemska konsumtionsvaror föll på grund av den starkare kronan.
"Sammantaget sjönk producent- och importpriserna i stort sett som förväntat i mars. Priserna kan falla ytterligare i april, men den svenska kronan har planat ut på senare tid, vilket begränsar nedgången. En starkare SEK är redan inbyggd i inflationsprognoserna", skriver Isaksson och tillägger att handelskriget förvirrar utsikterna, med risker för både högre och lägre inflation, vilket sannolikt innebär att Riksbanken kommer att inta en avvaktande hållning.
USA-räntorna handlas 3 punkter lägre än vid svensk stängning i fredags. Mot yenen är dollarn stabil kring 143:7.
USA:s finansminister Scott Bessent kunde på söndagskvällen inte bekräfta om det pågår några förhandlingar med Kina, inte heller om president Trump har talat med Kinas president Xi Jinping.
Bessent sade i ABC-programmet "This Week" på söndagen att amerikanska och kinesiska företrädare hade samtalat i samband med IMF:s vårmöte förra veckan, och att han själv hade samtalat med Kinas finansminister.
Och EU:s ekonomikommissionär Valdis Dombrovskis sade på fredagen, enligt Reuters, att USA och EU har mycket arbete kvar att göra för att nå fram till ett avtal som skulle förhindra införandet av tullar på varuhandeln mellan parterna.
Kanada går till parlamentsval i dag, måndag, och premiärminister Mark Carneys parti Liberalerna har haft en liten övervikt i opinionsmätningarna inför valet. Trumps tullar och hot om att göra Kanada till USA:s 51:a delstat har bidragit till att elda på nationalismen i landet och göra Carney till favorit.
måndag 10.30 (fredag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:7057 (9:6938) EUR/USD 1:1337 (1:1364)
EUR/SEK 11:0068 (11:0171) USD/JPY 143:66 (143:78)
Ty obl 2 1,75 (1,73) Ty obl 10 2,50 (2,47)
US obl 2 3,78 (3,81) US obl 10 4,26 (4,29)
Sv obl 2 1,85 (1,84) Sv obl 10 2,36 (2,33)