RÄNTOR/VALUTOR: HUSHÅLL DEPPAR OCH TROR PÅ HÖGRE INFLATION
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjönk något på tisdagen, euron handlades högre mot dollarn
Data från Spanien visade att KPI-inflationen sjönk till 2,2 procent preliminärt i april, från 2,3 procent i mars (väntat 2,0). Kärninflationen steg samtidigt till 2,4 procent, från 2,0 procent. HIKP-inflationen var oförändrad på 2,2 procent.
ECB rapporterade att hushållens inflationsförväntningar på ett års sikt steg till 2,9 procent i mars, från 2,6 procent i februari, vilket var den högsta nivån sedan april 2024. Treårsförväntningarna steg samtidigt från 2,4 till 2,5 procent, vilket var den högsta nivån sedan mars 2024.
EU-kommissionens barometerindikator sjönk till 93,6 i april från 95,0 i mars, och hushållsförtroendet försvagades till -16,7 från -14,5. Indikatorerna för industrin och tjänstesektorn kom in något under prognos, och hushållens inflationsförväntningar fortsatte uppåt.
SCB rapporterade att BNP-indikatorn för första kvartalet var oförändrad jämfört med fjärde kvartalet.
Swedbank noterade i ett kundbrev att utfallet var något svagare än vad Riksbanken antog i prognosen i februari. Men med tanke på att snabbindikatorn ofta revideras föredrar ekonomerna att invänta den ordinarie BNP-beräkningen, som publiceras den 30 maj.
Konjunkturinstitutets aprilbarometer visade att den samlade barometerindikatorn sjönk marginellt, till 94,8 från 95,0 i mars. Förbättringar noterades för tillverkningsindustrin, handeln och tjänstesektorn medan byggsentimentet försvagades något jämfört med i mars.
Hushållsindikatorn föll till 81,6 i april från 88,8 mars. KI konstaterade att hushållsindikatorn nu har sjunkit med drygt 16 enheter under de tre senaste månaderna, "vilket både är en kraftig och snabb nedgång".
Hushållen blev mer pessimistiska om det mesta i april, de väntar högre arbetslöshet, högre inflation och högre bolåneräntor. Inflationsförväntningarna på ett års sikt steg till 9,5 procent från 9,2 i mars.
Kvartalsbarometern visade vidare att företagens inflationsförväntningar steg till 2,7 procent under första kvartalet, från 1,7 procent under fjärde kvartalet. Prisplanerna i näringslivet totalt sjönk dock svagt i april jämfört med i mars.
Ekonomerna på SEB sammanfattade KI-barometern: "optimistiska företag, deppiga hushåll och fortsatt höga prisplaner".
De noterade att hushållsindikatorn nu ligger på lika svaga nivåer som under finanskrisen, och att oro för inflationen är en viktig faktor.
"Prisplanerna i detaljhandeln sjönk endast marginellt och fortsätter vara mycket förhöjda, i synnerhet för livsmedelshandeln. De fortsatt höga prisplanerna belyser uppåtrisker för Riksbankens inflationsprognoser på kort sikt", skrev SEB i ett kundbrev.
Svenska tioårsräntan sjönk 3 punkter, till 2,34 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta sjönk 2 punkter, till 2,49 procent.
Euron stärktes 1,5 öre mot kronan, till 10:96, medan dollarn tappade 2 öre, till 9:62.
USA-räntorna handlades lägre på tisdagen. Vid svensk stängning noterades tvåårsräntan till 3,68 procent medan tioårsräntan noterade 4,20 procent, 6 respektive 5 punkter ner jämfört med vid samma tid på måndagen.
USA-data på tisdagen visade att underskottet i utrikeshandeln med varor ökade till rekordstora 162 miljarder dollar i mars, från 147,9 miljarder i februari (väntat -146). Grossist- och detaljhandelslagren ökade samtidigt, men något mindre än väntat.
Jolts-data visade att antalet lediga jobb sjönk till 7,19 miljoner i mars, från 7,48 miljoner i februari, vilket var under väntade 7,48. Antalet nyanställningar ökade dock något jämfört med föregående månad, liksom antalet som lämnade sina jobb på egen begäran.
Hushållens konfidensindikator sjönk till 86,0 i april, från 92,9 i mars, vilket var under väntade 87,5. Det var framför hushållens bedömning om utsikterna för ekonomin som försämrades i april, -12,5 punkter till 54,4, vilket var den lägsta nivån sedan oktober 2011. Inflationsförväntningarna steg till den högsta nivån sedan november 2022