Nyhet
22 May, 2024

GIGASUN: ANLITAT FINANSIELL RÅDGIVARE FÖR STRATEGISK ÖVERSYN (NY)

Uppdaterad:
22 May, 2024

(Tillägg: från stycke sex)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Solenergibolaget Gigasun, som tidigare hette Advanced Soltech, har anlitat Standard Chartered i Hong Kong som finansiell rådgivare för en strategisk översyn.

Det framgår av ett pressmeddelande.

I sin kvartalsrapport den 16 maj uppgav bolaget att de var i slutskedet av förhandlingarna om att anlita en rådgivare för en strategisk översyn.

Översynen kommer att utvärdera olika alternativ som är tillgängliga för Gigasun för att uppnå dess långsiktiga tillväxtmål och skapa aktieägarvärde, skriver Gigasun i onsdagens pressmeddelande.

"Vårt nuvarande börsvärde på First North Growth Market återspeglar inte bolagets riktiga värde. Tillsammans med vår finansiella rådgivare kommer vi att utforska olika alternativ, främst i Kina (inklusive Hongkong) och Singapore, med avsikt att synliggöra Gigasuns värde till förmån för våra befintliga aktieägare", skriver Gigasuns vd Max Metelius i pressmeddelandet.

Översynen går bland annat ut på att hitta en ny storägare åt Gigasun. Soltech Energy, som också är noterade på Stockholmsbörsen och som i dag är största ägare i Gigasun med 30,4 procent av aktierna, undersöker i dagslägen en potentiell försäljning av sin ägarandel i Gigasun, vilket framgick av Gigasuns rapport för det första kvartalet.

"Vi är inte nöjda med den värdering vi nuvarande har i Stockholm men samtidigt får man spela bollen där den ligger och då är det upp till oss att hantera det", säger Max Metelius till Nyhetsbyrån Direkt och nämner att Soltechs andel är till salu och att Gigasun kommer att behöva ytterligare eget kapital framöver.

"Då måste vi hitta en struktur för att ta in det. Så att hitta en ny bra ägare, antingen att man tar in det på dotterbolagsnivå eller på Holdingbolagsnivå", säger Gigasun-vd:n.

På vilket sätt återspeglar börsvärdet inte bolagets "riktiga värde"? Vad är det marknaden missar enligt dig?

"Det ska jag inte ge mig in och spekulera i. Det vill jag inte göra. Däremot tycker vi att det är alldeles för lågt om man tittar på de tillgångar och skulder som vi har. Vi handlas en bra bit under vårt eget kapital, och det är bara ett sätt att se på det. Om man jämför den tillgångsmassa vi har med motsvarande bolag på andra börser, exempelvis i Hongkong, Singapore eller Kina så ser du att de har en helt annan värdering", säger Max Metelius.

En notering på någon av dessa marknader är inte att utesluta enligt vd:n.

"Om vi hittar en partner som vill göra det så får de bedöma vad de tycker är bästa sätt att skapa aktieägarvärde. Där är vi helt öppna. Det är lite det som är poängen med en strategisk översyn – allt är på bordet"

Max Metelius nämner både en notering på en annan marknad och att bolaget tas privat som möjliga lösningar.

"Hitta något som skapar aktieägarvärde är deras (Standard Chartered reds anm) uppdrag."

Har ni satt någon tidsram på den här översynen?

"Nej, inget som är kommunicerat men vi har en liten obligation på 70 miljoner som förfaller i november och den måste hanteras, men annars har vi inte satt någon tidsram", säger Max Metelius.

Har ni kapital att hantera obligationen i dagsläget?

"Vi har inte någon klar plan i dag. Vi har tillgång till kapital i Kina men vi har inte hittat en klar lösning för i så fall hade vi kommunicerat det."

Att ni inte har möjlighet att betala obligationen -skulle inte det kunna förklara att börsvärdet "inte återspeglar ert värde"?

"Det är en förklaring."

Max Metelius tror att en bra partner till bolaget kommer att finnas i Kina, Hongkong eller Singapore och att Standard Chartered därför valts som rådgivare.

Hur ser ni på den politiska risken med Kina?

"Ja den är ju där. Det blir lite förmätet att jag ska ha synpunkter på den men det känns lite som att tyvärr har det inte gått åt rätt håll, vilket vi också ser i börskursen. Då är kanske inte svenska börsen är rätt marknad att vara noterad på om man känner sig obekväm med den typen av risk – det är också en sak man får ta hänsyn till – och då gäller det att hitta en bättre ägarstruktur och en bättre ägare som kan hantera den risken på ett bättre sätt", säger Max Metelius.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.