Ta del av vår guide om

Fonder och bästa fonderna 2024

Är du nyfiken på att lära dig mer om fonder och fondsparande? Då har du kommit rätt. På denna sida går vi igenom grunderna i fondsparande, uppmärksammar fondartiklar, listar bäst fonder 2023 och mycket mer.

TradeVenues bloggare om fonder

Om fondbolag

Fonder är ett utmärkt investeringsalternativ för investerare som är intresserade av att få exponering mot en diversifierad portfölj av olika värdepapper. Fonden står under förvaltning av fondbolaget och följer i regeln en specifik investeringsstrategi. Exempel på strategi kan vara hur stor andel av fondens kapital som ska investeras i aktier eller fonder, samt vilka typer av industrier som fonden skall exponeras mot. När investerare väljer vilken fond de vill investera i bör man ta dessa förbestämmelser i beaktning då allokeringen påverkar fondens riskprofil och målsättning.

Fonder har en betydande inverkan på samhället eftersom de inte bara ger mindre investerare möjlighet till bred exponering mot värdepappersmarknaden, utan även möjliggör långsiktiga investeringar i innovation, utveckling och välfärd.

Spara i fonder

Välkommen till TradeVenues undersida om fondbolag! Att spara i fonder är ett smart, enkelt och bekvämt sätt att investera pengar på lång sikt. Det krävs inte mycket tid eller kunskap för att komma i gång och man behöver inte följa marknaden dagligen för att göra smarta val. När det gäller vilka fonder som är bäst finns det inget enkelt eller universellt svar. På denna undersida kommer vi att titta närmare på olika fondbolag och deras fonder för att hjälpa dig att välja den som passar bäst för just dig och dina behov.

 John Bogle
John Bogle
Grundare av Vanguard Group och skapare av den första indexfonden

Fonder är utmärkta verktyg för att diversifiera och minska riskerna i en portfölj. Men det är viktigt att välja de rätta fonderna och undvika de höga avgifterna som kan minska avkastningen.

[TradeVenues översättning]

Bästa fonderna 2023 - Topplista och vinnare!

När man funderar på att börja investera i fonder är det naturligt att vilja veta vilken fond som är mest lämplig att satsa på. Att välja den bästa fonden innebär att hitta den fond som, baserat på individens riskprofil och målsättning, kan generera högsta möjliga avkastning under den aktuella investeringshorisonten. Att jämföra fonder utan att ta hänsyn till deras olika investeringsstrategier är dock inte meningsfullt, då varje fond är unik. Varje år utses vinnare i olika kategorier, men det är viktigt att komma ihåg att dessa utmärkelser baseras på historiska data och att en hög historisk avkastning inte garanterar någon framtida avkastning. 

bästa fonderna 2023

Den 8 mars 2023 utnämnde Morningstar, det oberoende fondratinginstitutet, vinnarna av årets upplaga av Morningstar Fund Awards Sverige 2023. Ceremonin syftar till att identifiera de fonder som presterat bäst bland de som finns tillgängliga för försäljning i Sverige. Totalt prisades sex fonder och tre fondbolag som vinnare.

Fondkategoriernas vinnare baseras på avkastning och risk, där avkastningen bedöms över de senaste 1, 3 och 5 åren och risken bedöms över de senaste 3 och 5 åren. Förutom detta har Morningstars analytiker kontrollerat att det inte har skett några stora förändringar i den grundläggande förvaltningen, såsom byten av förvaltare eller förändringar i investeringsprocessen. Nedan hittar du listan på de vinnande fonderna och fondbolagen i respektive kategori tillsammans med de nominerade.

Bästa svenska aktiefond: Aktiespararna Direktavkastning 

Motivering: Aktiespararna Direktavkastning vann priset för bästa svenska aktiefond (eng. ”Best Swedish Equity Fund”) tack vare sin högre Sharpe-kvot jämfört med kategorin och index under de senaste fem åren. Sharpe-kvoten mäter avkastningen på en fond justerad för dess risknivå. Ju högre Sharpe-kvot, desto bättre har fonden presterat i förhållande till sin risk. Aktiespararna Direktavkastning består av de högst utdelande bolagen på Stockholmsbörsen med exponering mot värdesektorn, vilket har överträffat tillväxtsektorn i och med ränteklimatets drastiska förändring. Cliens Sverige C och Indecap Guide Sverige A var också nominerade till priset.

Bästa svenska småbolagsfond: Cliens Småbolag

Motivering: Vinnaren i kategorin bästa svenska småbolagsfond (eng. ”Best Sweden Small/Mid-Cap Equity Fund”) blev Cliens Småbolag A. Fonden har förvaltats av Carl Sundblad sedan starten och har en koncentrerad och aktivt förvaltad portfölj som är lutad mot tillväxt. En bidragande faktor till förstaplatsen vare timingen av försäljningen av fastigheter inför 2022. Under de senaste fem åren har fonden placerat sig i den övre halvan av sin kategori varje år. Övriga nominerande inom kategorin var PLUS Mikrobolag Sverige Index och Spiltan Aktiefond Småland.

Bästa nordiska aktiefond: XACT Norden

Motivering: XACT Norden blev utnämnd till vinnare av priset för bästa nordiska aktiefond (eng. "Best Nordic Equity Fund"). Fonden har presterat mycket starkt under de senaste två åren och har visat sig vara stabil på lång sikt. Dess riskjusterade avkastning har varit anmärkningsvärt hög jämfört med andra fonder inom samma kategori. De övriga nominerade nordiska aktiefonderna var Nordea Nordic Fund och Skandia Norden.

Bästa globala aktiefond: Schroder ISF Global Sustainable Growth

Motivering: Schroder ISF Global Sustainable Growth vann priset för bästa globala aktiefond (eng. ”Best Global Equity Fund”). Charles Somers har förvaltat fonden sedan start 2010 och aktiefonden har levererat en hög riskjusterad avkastning över jämförelseperioden. Fondens investeringsstrategi bygger på att investera i väl förankrade företag med underskattade tillväxtutsikter. Detta tillsammans med globalfondens undervikt mot fastigheter och teknik har visat sig fördelaktigt över jämförelseperioden. Övriga nominerade var PriorNilsson Smart Global och Swedbank Robur Transition Global A.

Bästa blandfond: Sensor Sverige Select

Motivering: Bästa blandfond (”Best SEK Allocation Fund”) blev Sensor Sverige Select. Fondens förvaltare har varit Ulf Öster och Stefan Olofsson sedan 2009 och Stefan Ahlfeldt kompletterade teamet år 2021. Framgångsreceptet låg i kombinationen av kort duration på räntepapper som minimerade förluster på räntesidan och positiva bidrag från innehav i bland annat AstraZeneca och Swedish Match på aktiesidan under 2022. Cicero Hållbar Mix och IKC Global Flexibel var också nominerade till priset.

Bästa företagsobligationsfond: Spiltan Räntefond Sverige

Motivering: Spiltan Räntefond Sverige vann utmärkelsen för bästa företagsobligationsfond (eng. "Best SEK Corporate Bond Fund") och har ett stabilt track-record när det gäller att leverera en avkastning i toppskiktet de senaste åren. Fonden har köpt upp attraktivt värderade krediter och omallokerat likviditetsbufferten till säkerställda obligationer, vilket gjorde att fonden klarade av ett turbulent 2022. De två andra nominerade var Enter Cross Credit A och Lannebo Räntefond Kort.

Bästa fondbolag - Aktier: Spiltan

Motivering: Spiltan vann inom kategorin bästa fondbolag (eng. ” Best Fund House: Equity”). Fondbolaget erbjuder en blandning av svenska aktiefonder med fokus på såväl stora som små bolag. Bidragande fonder till utmärkelsen var Spiltan Aktiefond Stabil och Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Övriga nominerade var AMF och Nordea.

Bästa fondbolag – Räntor: Öhman

Motivering: Öhman vann priset för bästa fondbolag inom kategorin för räntor (”Best Fixed Income House Award”. Fondbolaget har ett diversifierat utbud av räntefonder. Två starkt bidragande fonder till vinsten var Öhman Räntefond Kompass och Öhman FRN. Carnegie och Storebrand var också nominerade inom kategorin.

Bästa fondbolag – Totalt: Öhman

Motivering: Priset för bästa förvaltarhus (”Best Fund House: Overall”) gick till Öhman Fonder. Starkt bidragande faktorer till utmärkelsen var Den aktivt förvaltade räntefonden Öhman Räntefond Kompass förvaltad av Lars Kristian Feste samt Stillahavsfonden Öhman Marknad Pacific förvaltad av Björn Nylund. Övriga fondbolag som var nominerade till kategorin var Carnegie och Handelsbanken.

Bästa fonderna 2022

Året 2022 präglades av hög volatilitet på börsen, vilket utgjorde en utmaning för förvaltarhusen. En skicklig fondförvaltare kännetecknas dock av förmågan att hitta attraktivt prissatta värdepapper oavsett marknadsvillkoren. Enligt listan över de bästa fonderna för 2023 har värdeaktier varit en avgörande faktor för högpresterande fonder. Däremot var börsåret 2021 något helt annorlunda med ett mycket starkt börsår och tillväxtaktier i topp. Vilka fonder och fonderbolag presterade det året, samt finns det några överlappningar? Nedan följer en lista med vinnarna och de nominerade för bästa fonderna 2022.

  • Bästa Sverigefond (Best Swedish Equity Fund): Spiltan Aktiefond Stabil.
    Övriga nominerade: Humle Sverigefond, SEB Sweden Equity Fund C (SEK)
  • Bästa småbolagsfond (Best Sweden Small/Mid-Cap Equity Fund): Cliens Småbolag A
    Övriga nominerade: AMF Aktiefond Småbolag, Spiltan Småbolagsfond
  • Bästa nordiska aktiefond (Best Nordic Equity Fund): SEB Nordic Equity Fund C EUR
    Övriga nominerade: SEB Nordenfond, Nordea 1 - Nordic Ideas Equity Fund BP SEK
  • Bästa globalfond (Best Global Equity Fund): Swedbank Robur Globalfond A
    Övriga nominerade: Swedbank Robur Transition Global A, AMF Aktiefond Global
  • Bästa blandfond (Best SEK Allocation Fund): Nordea 1 - Asset Allocation Fund Fut Sub-Fd SEK
    Övriga nominerade: SEB Stiftelsefond Balanserad, AMF Balansfond
  • Bästa företagsobligationsfond (Best SEK Corporate Bond Fund): Spiltan Räntefond Sverige
    Övriga nominerade: Enter Cross Credit A, SPP FRN Företagsobligationsfond A
  • Bästa fondbolag - Aktier (Best Equity House): Enter
    Övriga nominerade: Spiltan, AMF
  • Bästa fondbolag - Räntor (Best Fixed Income House): Storebrand
    Övriga nominerade: Nordea, Catella
  • Bästa fondbolag - Totalt (Best Fund House Overall): Öhman
    Övriga nominerade: Nordea, Storebrand

Bästa fonderna för långsiktigt sparande

Letar du efter fonder för långsiktigt sparande? En bra utgångspunkt är att söka efter diversifierade portföljer med en stark och beprövad investeringsstrategi, samt fonder med låga förvaltningsavgifter. Indexfonder är ett exempel på fonder som uppfyller dessa kriterier eftersom de ger god exponering mot hela marknaden till låga avgifter. Det är dock möjligt för aktivt förvaltade fonder att prestera bättre än indexfonder på lång sikt, men man bör tänka på att detta kan åtföljas av högre förvaltningsavgifter.

Bästa fonderna för långsiktigt sparande
Warren Buffet
Warren Buffet
Framstående amerikansk investerare och affärsman

”Historiskt sett har aktiefonder överträffat andra fondtyper på lång sikt. Detta beror på att aktiemarknaden i allmänhet ger högre avkastning över tid än exempelvis räntemarknaden. Men det är också viktigt att ha en diversifierad portfölj, och att ha en viss exponering mot andra tillgångsklasser som räntor och råvaror. Det är också viktigt att se till att fonder inte har alltför höga avgifter, eftersom det kan äta upp en stor del av avkastningen över tid."

Börja spara i fonder → Så gör du!

Att spara i fonder gör du genom att köpa fondandelar i en fond. Andelarna kan köpas på regelbunden basis eller mer sporadiskt. Det absolut enklaste sättet att spara i fonder är att köpa fondandelar genom automatiska insättningar hos ett förvaltarhus som erbjuder fondförvaltning. Genom att förslagsvis månadsspara kan du välja en automatisk summa som investeras i fonder månatligen. Till skillnad från sporadiska engångsinsättningar i fonder ger ett sådant fondinvesterade inte bara en god diversifiering mot flera värdepapper, utan även en god diversifiering över tid.

Fondbolagens förening och Morningstar kan med fördel användas för att (1) ta del av det svenska utbudet av fondförvaltare och fonder och (2) jämföra hur dessa fonder rankas baserat på prestation, justerat för risk och hållbarhet.

Fondsparande

Steg för steg hur man kan spara i fonder:

  1. Målsättning: Bestäm vad målsättningen är med sparandet. Är det för pensionen, en utbildning, en resa, eller något annat. Detta är avgör hur mycket som du behöver spara och under hur lång tid.
  2. Hitta rätt fond: Ta reda på vilken fond som passar dina mål och riskaptit. Fonder varierar i risk och avkastning, därför är det viktigt att välja en som passar din investeringsstil.
  3. Öppna ett fondkonto: Öppna ett konto hos en fondförvaltare eller en bank som erbjuder fondförvaltning.
  4. Bestäm investeringsbeloppet: Bestäm hur mycket du vill investera och hur ofta du vill investera i fonden. Detta kan antingen ske genom engångsinvesteringar eller regelbundna insättningar.
  5. Köp fondandelar med fondkontot: Kör fondandelar genom att överföra pengar från ditt bankkonto till ditt nya fondkonto. Detta kan ske genom automatiska investeringstjänster.
  6. Följ utvecklingen: Glöm inte att fortsätta övervaka dina investeringar. Detta för att säkerställa så att fondsparandet fortsätter att passa din målsättning och dina behov.

Observera! Alla investeringar är förenade med en viss risk och fondsparande är inget undantag. Det är därför viktigt att göra sin egen forskning innan du väljer att investera.

Fördelar med fondsparande

Det finns flera fördelar med fondsparande. En vanligtvis uppmärksammad fördel är den goda riskspridningen som det ger spararen, jämfört med att investera i enskilda aktier eller obligationer. Den professionella förvaltningen möjliggör även enkel och kostnadseffektiv hantering, jämfört med att själv sköta om förvaltningen på egen hand. Dessutom är fondandelar lätta att sälja vilket innebär att du kan ta ut pengarna när du behöver dem.

Fondbolag

Nackdelar med fondsparande

Potentiella nackdelar som vanligtvis lyfts fram med fondförvaltning är de förvaltningsavgifter som fondförvaltaren tar ut, vilket sänker avkastningen. Många privata investerare ogillar också att inte ha någon kontroll över investeringarna. Även om man ofta lyfter fram fördelar med god riskspridning och tillgång till professionella investerares kompetens finns det faktiskt ingen garanti för god avkastning. Ibland underpresterar fonder mot marknaden, därför är det viktigt att överväga för- och nackdelarna innan du väljer att investera.

Spara pengar i fonder

Kom igång och månadsspara på Avanza

När du vill börja investera dina pengar och få dem att växa finns det några viktiga frågor att tänka på. Först och främst måste du bestämma om du vill ha ett buffertsparande för att ha pengar tillgängliga vid oväntade händelser. Därefter måste du fundera på hur hög risk du är villig att ta och vilka värdepapper som har vilken risk.

Att välja vad du ska investera i kan vara en utmaning, men det finns många resurser tillgängliga för att hjälpa dig att ta beslutet. På Avanza kan du sätta upp ett aktie- och fondkonto på bara ett fåtal minuter och till detta har internetbanken ett flertal lärorika inlägg att ta del av.

Månadsspara avanza

 Avanza månadsspara - Steg för steg

  1. Identifiera dig hos Avanza. Identifiering kan ske med mobilt bankID.
  2. Förse Avanza med nödvändig kundkännedom. Detta sker bland annat för att bankens ska förstå syftet med ditt sparande samt för att säkerställa att du förstår risken i de börshandlade produkterna.
  3. Skicka över pengar till ditt Avanza-konto och börja köpa fondandelar.

Sparande till barn och barnbarn

Sparande till barn och barnbarn kan vara en klok investering för framtiden. Sparandet ger barnen en ekonomisk grund att stå på vilket kan underlätta vid barnens framtida utbildning, boende eller andra viktiga kostnader i livet. Likt när man sparar för sig själv är det viktigt att reflektera över hur mycket man faktiskt kan sparar samt hur länge man ska spara. Genom att spara tidigt till barnen ger man pengarna goda förutsättningar att växa över tid på grund av ränta-på-ränta-effekten. 

Sparande till barnbarn

Öppna sparkonto till barn

För att undvika att blanda det egna sparandet med sparandet till barnet kan det vara smart att öppna ett sparkonto. Detta gör det enkelt att öronmärka beloppet för olika investeringsmål och tidsramar. Ett sådant konto kan också göra det möjligt för andra att spara till barnet utan att behöva gå via den ekonomiska förmyndaren.

Avanza barnspar

Avanza tillhandahåller spartjänster som är idealiska för att spara till sina barn. Du kan spara så mycket eller så lite som du vill utan någon bindningstid för pengarna. Genom att spara 2 400 kr per månad i 18 år med en årlig avkastning på 7%, kan du ge ditt barn en miljon kronor på deras 18-årsdag. När man sparar till ett barn hos Avanza kan man antingen spara i sitt eget namn eller i barnets namn. Om man väljer det senare alternativet, kommer barnet att vara ägare till pengarna och på deras 18-årsdag tas förmyndarnas fullmakt bort, vilket ger barnet full tillgång till kontot.

Svenska fondbolag

Det finns ett flertal fondbolag på den svenska marknaden. Sverige bedöms av marknadskännare ha en hög nivå av kompetens och erfarenhet av fondförvaltning. Även om det är fondbolagen är baserade i Sverige erbjuder dessa förvaltarhus fonder som har exponering mot industrier och länder världen över. På den svenska fondmarknaden utmärker sig dessutom en stark konsumentskyddslagstiftning, hög transparens, låga fondavgifter jämfört, samt en hög grad av mognad när det gäller hållbarhetsfrågor.

Månadssparande i fonder

Spara pengar i fonder - Steg för steg

  1. Identifiera fonden som du vill spara i
  2. Öppna ett konto hos fondbolaget som förvaltar den specifika fonden
  3. Skicka över pengar till kontot och välj hur ofta du vill köpa fondandelar i fonden

Vanliga frågor om fondbolag och fondsparande

Vilka är de bästa fonderna 2023?
Vilka är de bästa fonderna för långsiktigt sparande?
Hur sparar man i fonder?
Vilka fördelar finns med fondsparande?
När ska man börja med sparande till barn- och barnbarn?
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.