LÄKEMEDEL: ALZHEIMERSGODKÄNNANDE BRA FÖR SEKTORN - ALZECURE VD
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Alzecure Pharmas vd Martin Jönsson beskriver USA-godkännandet för Eli Lillys alzheimersläkemedel Kisunla (donanemab) i positiva ordalag.
"Detta är väldigt positivt för hela alzheimerssektorn. Eli Lilly är en väldigt professionell organisation och kommer verkligen kunna gå in och göra ett väldigt bra jobb för alzheimerspatienterna", säger Alzecure Pharmas vd Martin Jönsson till Nyhetsbyrån Direkt.
Priset för tolv månaders behandling med Kisunla ligger på 32.000 dollar per patient. Totalkostnaden kommer dock variera beroende på hur lång behandling varje patient genomgår utifrån tiden för borttagande av amyloida plack i hjärnan.
Slutförandet av behandling skulle enligt Eli Lilly kunna medföra en lägre behandlingskostnad med färre infusioner jämfört med andra amyloidinriktade behandlingar.
Martin Jönsson bedömer att priset på behandling som "logisk" och uppger att:
"Protokollet har vissa fördelar när det gäller kortare behandlingstider och även att man som patient inte behöver åka in lika ofta och få infusion. Detta minskar belastningen både för sjukvården, patienten och de anhöriga till patienten".
Martin Jönsson påtalar även skillnader mellan Kisunla och det konkurrerande läkemedlet Leqembi från Bioarctic och dess partner Eisai.
"Det ser ut som att donanemab har lite mer sidoeffekter och det ökar kostnadsbilden, men övergripande känns det logiskt att de sätter sig prismässigt på den nivån. Sedan handlar det om att säkra att man väljer rätt patienter för att hålla nere riskerna för sidoeffekter, men det känns attraktivt", säger Martin Jönsson.
Nyhetsbyrån Direkt tar upp frågan om jämförande studier mellan Kisunla och Leqembi (lecanemab).
"Jämförande studier kommer säkert, men det kommer att ta ett bra tag. Först och främst handlar det om att drafta studien, initiera studien, genomföra studien och analysera data så det tror jag inte man kommer att få se förrän tidigast om fem år", säger Martin Jönsson.
I forskningen bakom de två nu USA-godkända läkemedlen nämner Martin Jönsson projekt med fokus på proteinet tau och ett projekt från schweiziska Roche.
"Du har även Roche som har en antikropp med en brainshuttle-teknologi som ser väldigt attraktiv ut som jag tror kan bli banbrytande", säger Martin Jönsson.
Inom läkemedelsklassen gammasektretasmodulatorer startar Roche en fas 2-studie efter en framgångsrikt genomförd fas 1-studie.
I Alzecures plattform med Alzstatin i bolagets forskningsportfölj finns de två läkemedelskandidaterna ACD679 och ACD690 som tillhör läkemedelsklassen gammasektretasmodulatorer.
Martin Jönsson ser också ett behov för kompletterande behandlingar till antikroppsbehandlingarna som nu finns på marknaden.
"Det är bara mellan 5 och 8 procent utav alla patienter som kommer in till minneskliniker som är lämpliga för antikropparna, i alla fall de antikroppar som finns i dag", säger Martin Jönsson.
I Europa finns ännu ingen godkänd sjukdomsmodifierande alzheimerbehandling, men utvärdering av Leqembi pågår. Läkemedelsmyndigheten EMA valde att skjuta upp processen för lecanemab på grund av potentiellt jäv bland medlemmarna av dess vetenskapliga råd.
"Jag hoppas att EMA snabbt får till ett godkännande. Det tycker jag känns rätt relevant. Med den data som finns för både Leqembi och donanemab finns det patientpopulationer som förtjänar den här behandlingen", säger Martin Jönsson.