STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Klimatkontrollbolaget Munters, som bland annat erbjuder luft- och fukthanteringssystem, stiger nära tvåsiffrigt på Stockholmsbörsen efter sin rapport för det första kvartalet 2025.
Nyckeltalen var över lag bättre än väntat. Det justerade ebita-resultat var exempelvis 15 procent bättre än vad analytikerna i genomsnitt hade räknat med enligt Infronts sammanställning.
Utöver det gladde Munters orderingång, nettoförsäljning och den operativa rörelsekapitalbindningen vd:n Klas Forsström under kvartalet.
"På alla finansiella parametrar var det ett bra kvartal för oss", säger Munters-chefen till Nyhetsbyrån Direkt.
Rent operationellt stack affärsområdena DCT (Data Center Technologies) och Foodtech ut, enligt vd:n.
När det gäller affärsområdet Airtech hade Munters förväntat sig ett svagare kvartal.
"Det jag ser glädje i där är att man tar sig an uppgiften bra, och som jag sa redan efter förra kvartalet ser jag framför mig en stegvis förbättring under året", säger Klas Forsström.
Vad var du inte nöjd med under kvartalet?
"Om jag tittar på Airtech så är det inte en bra marginal (4,8 procent justerad ebita, reds anm), och jag är inte nöjd med resultatet. Däremot är jag nöjd med de aktiviteter som vi har gjort. Och även att vi i handelskrigens dagar i samtliga affärsområden byggt upp en affär som är väldigt 'region för region'."
Angående batterimarknaden inom Airtech uppges den förbli svag under hela 2025.
"Vi sa redan förra året att vi såg ett svagt 2025, baserat på ett antal olika delar. Det ena är attraktiviteten i bilindustrin när det gäller eldrivna bilar som är svagare. Här känns det som att vi nu är i en tydlig `reset´ (återställning), men ett par år bort är framtiden tydlig. Vi kommer att behöva ställa om till en elektrifierad bilindustri", fortsätter Klas Forsström.
Vd:n uppger dock att han har sett positiva tecken kring elbilar i Kina.
"Där börjar vi se att det kommer signaler på att konsolideringen har upphört och att man börjar investera bortåt. Stora investeringar i bilindustrin tror jag är det naturliga just nu. Däremot när det gäller laboratorium och mindre batteritillverkning har vi en spännande marknad."
Hur bedömer du marknaderna för DCT och Foodtech för resten av året?
"För de kommande sex månaderna inom DCT, om man mäter de olika kundkategorierna, ser vi en stark efterfrågan framåt. Om man mäter olika produktkategorier säljer vi mest inom de områden där det är högst efterfrågan, så vi ligger väldigt bra till innovationsmässigt. I grunden ser vi ingen försvagning inom DCT, även om det har varit mycket diskussioner kring det. I stället för vår orderingång tycker jag att man ska fästa blicken på vår faktureringskurva som stadigt rör sig uppåt, något som vi bedömer sträcker sig in i nästa år", säger Klas Forsström.
Han fortsätter:
"När det gäller Foodtech - som ju är ett nytt Foodtech och mindre investeringsdrivet där vi har stoppat undan och sålt av den ointelligenta utrustningen – är det vi har kvar mer inriktat mot mjukvara, vilket rör sig sakta men säkert uppåt utan säsongsvariabler. Tittar vi på styrenheter (controllers) är det historiskt något svagare under det fjärde och första kvartalet medan det historiskt är något starkare under de övriga kvartalen."
Klas Forsström har tidigare uppgett att några större effekter av amerikanska tullar inte väntas för Munters.
" Handelshinder och tullar gillar ingen som gör affärer, det skapar osäkerhet. Om jag tittar brett så har vi långsiktigt sedan ett antal år tillbaka arbetat med att producera det som man säljer i motsvarande region. Och det ligger på 90 procent i genomsnitt för samtliga regioner. Specifikt för USA är det lite mer än 90 procent, och mellanskillnaden där finns i Mexiko", säger vd:n.
Omkring klockan 12 på tisdagen var Munters-aktien upp 9,3 procent.