RÄNTOR/VALUTOR: BLANDADE BUDSKAP OM HANDELSFÖRHANDLINGAR
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna fortsatte att sjunka i USA-handeln efter svensk stängning på fredagen, dollarn rörde sig samtidigt endast blygsamt mot andra valutor.
Förnyad handelsosäkerhet präglade räntehandeln i USA på fredagen efter fortsatt motsägelsefulla budskap från USA och Kina om huruvida det över huvud taget pågår några förhandlingar.
Enligt det amerikanska finansdepartementet är i alla fall finansminister Scott Bessent uppmuntrad av den "produktiva" starten för handelsförhandlingarna med Japan och Sydkorea tidigare i veckan.
EU:s ekonomikommissioner sade dock på fredagen att det återstår mycket arbete för att nå fram till ett handelsavtal med USA.
Definitiva Michiganindex för april visade en marginell förbättring i hushållssentimentet jämfört med den mycket svaga preliminära rapporten. Michiganuniversitetet noterade dock att index över förväntningarna nu har fallit 32 procent över tre månader, vilket är den brantaste nedgången sedan recessionen 1990.
Enligt en studie från ekonomer vid Federal Reserve, som publicerades på fredagskvällen har det dock under perioden sedan pandemin varit stora skillnader mellan vad konsumenterna säger och vad de faktiskt gör.
"Konsumenterna säger att det känns sämre, men fram till slutet av 2024 har de köpt mer – inte bara spenderat mer – än de gjorde 2019", skrev Fed-ekonomerna.
De noterar att detta kontrasterar mot de normala resultaten i hushållsundersökningar sedan 1960-talet, men det liknar resultaten andra perioder med hög inflation.
"Hushållssentimentet var under 2024 närmare relaterat till oro för högre priser än oro för lägre inkomster", konstateras i studien.
Reuters rapporterade i helgen, med hänvisning till sex källor, att beslutsfattarna i ECB blir allt mer övertygade om att styrräntan kan sänkas på nytt i juni eftersom inflationen fortsätter att dämpas. Men det finns inget större intresse för en stor sänkning.
Asiatiska börser noterar en blandad utveckling på måndagen. Marknadsaktörer blickar fram en välfylld makrodatakalender samt flera tunga bolagsrapporter i veckan. De inväntar också ytterligare nyheter om handelsförhandlingarna mellan USA och länderna i regionen.
USA:s finansminister Scott Bessent kunde på söndagskvällen inte bekräfta om det pågår några förhandlingar med Kina, inte heller om president Trump har talat med Kinas president Xi Jinping.
Bessent sade i ABC-programmet "This Week" på söndagen att amerikanska och kinesiska företrädare hade samtalat i samband med IMF:s vårmöte förra veckan, och att han själv hade samtalat med Kinas finansminister.
"Jag interagerade med min kinesiske motpart, men det var mer om traditionella saker, som finansiell stabilitet, tidiga varningar för den globala ekonomin… Jag vet inte om president Trump har talat med president Xi", sade han.
I en intervju med NBC upprepade Bessent dock att Kina-tullarna var "ohållbara", och att landet snart kommer att engagera sig i handelssamtal. Men han sade inget om när sådana samtal kan inledas.
SCB publicerar PPI-data för mars, klockan 8.00, i övrigt är måndagens makrodatakalender relativt tunn.
Senare i veckan inväntas bland annat tidiga beräkningar av BNP för första kvartalet från Sverige, på tisdag, samt EMU och USA, på onsdag.
I Sverige inväntas också Konjunkturinstitutets aprilbarometer, tisdag, Bank of Japan meddelar räntebesked, torsdag, och på fredagen kommer preliminära aprilinflationsdata för euroområdet samt den amerikanska jobbrapporten för april.
måndag kl 5.40 (fredag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 9:6854 (9:6938) EUR/USD 1:1357 (1:1364)
EUR/SEK 10:9971 (11:0171) USD/JPY 143:62 (143:78)
Jp obl 2 0,69 (0,70) Jp obl 10 1,32 (1,33)
Ty obl 2 1,73 (1,73) Ty obl 10 2,47 (2,47)
US obl 2 3,77 (3,81) US obl 10 4,25 (4,29)