RÄNTOR/VALUTOR: EUROPARÄNTOR FORTSÄTTER NED, EURON TAPPAR
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna fortsätter nedåt i fredagens förmiddagshandel samtidigt som euron tappar under 1:10 mot dollarn. Svenska räntor är ned i linje med övriga europeiska räntor medan kronan försvagas drygt 20 öre mot dollarn och cirka 15 öre mot euron. Inflationsutfallet från SCB kom in lägre än väntat för mars.
De europeiska börserna fortsätter ned i en ihållande flykt till säkra tillgångar, efter att IMF-chefen Kristalina Georgieva varnat för att president Donald Trumps omfattande tullkampanj utgör "en betydande risk för den globala utsikten i en tid av svag tillväxt".
JP Morgan varnar också för ökad recessionsrisk. Enligt bankens chefekonom Bruce Kasman kan tullarna driva både den amerikanska och globala ekonomin in i recession under 2025 om de ligger kvar. Risken för global recession i år har höjts till 60 procent från tidigare 40 procent.
Under natten signalerade Donald Trump att han är öppen för att sänka tullarna om andra länder kan erbjuda "fenomenala" motprestationer. Han beskrev samtidigt tullarna som ett viktigt förhandlingsverktyg, trots börsoro och interna invändningar från högt uppsatta tjänstemän.
"Tarifferna ger oss stor förhandlingsstyrka", sade Trump ombord på Air Force One och tillade att "varje land har hört av sig till oss".
Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker på Swissquote Bank skriver i ett kundbrev att den globala ekonomin nu har gått in i en mörk tunnel där ingen vet vad som händer härnäst.
För européerna finns det någon form av enighet om att ECB skulle övergå till en mer stödjande hållning än annars så länge inflationen förblir i schack.
Den schweiziska centralbanken (SNB) förväntas nu dra ner räntorna till 0 procent och till och med till det negativa territoriet för att – åtminstone – motverka francens styrka och hjälpa exportörer med makrotillsynsåtgärder.
För Federal Reserve går dock åsikterna isär.
"Vissa tror att Fed kommer att sänka räntorna aggressivt för att bromsa den ekonomiska nedgången, medan andra tror att Fed inte kommer att sänka alls i år på grund av stigande inflationsförväntningar. Aktiviteten i Fed-fundsterminer ger skäl till det förra - sannolikheten för en sänkning i juni sköt upp till omkring 95 procent", enligt Ozkardeskaya.
Marknaden har dragit upp sina förväntningar på Federal Reserves och räntesänkningar med 100 punkter i år är nu fullt inprisade.
I kväll, svensk tid, ska Fed-chefen Jerome Powell hålla tal.
USA-räntorna fortsätter ned i fredagens europeiska handel, med tvåårsräntan ned ytterligare 8 punkter till 3,64 procent och tioårsräntan ned lika mycket till 3,95 procent, från torsdagens svenska stängning. I eftermiddagen publiceras den amerikanska arbetsmarknadsrapport för mars månad, men den har hamnat i skymundan på grund av tullkaoset.
Sysselsättningen väntas öka med 135.000 personer i mars, i februari ökade den preliminärt med 151.000, medan arbetslösheten väntas ha legat stilla på 4,1 procent.
Goldman Sachs prognos ligger på 150.000 nya sysselsatta, och pekar på att andra jobbindikatorer pekar mot en hälsosam jobbtillväxt, en avslutad strejk och uppgång i väderkänsliga industrier efter en särskilt kall vinter.
Här hemma visade de preliminära inflationssiffrorna från SCB att KPIF (KPI med fast ränta) sjönk 0,5 procent i mars jämfört med föregående månad, och steg 2,3 procent jämfört med samma månad föregående år.
Väntat enligt Infronts prognosenkät var en årstakt på 2,7 procent, ned från 2,9 procent i februari.
KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, låg samtidigt stilla på 3,0 procent i mars, jämfört med i februari. Infront-enkäten pekade mot 3,2 procent.
Riksbankens prognos pekade mot en KPIF-inflation på 2,3 procent i mars samt en KPIFXE-inflation på 3,1 procent.
SEB skriver i en kommentar att den lägre kärninflationen kommer att innebära en stor lättnad för Riksbanken, men tillägger att skillnaden mot bankens prognos är bara 0,1 procentenhet och KPIF ex energi ligger långt över målet.
"Ändå kommer månatliga förändringar i linje med målet att göra det lättare för Riksbanken att följa internationella centralbanker och sänka räntor om den inhemska och internationella tillväxten visar sig försvagas mer än väntat", skriver SEB.
Tullkaoset och lägre inflation har gjort att marknaden ökat sina förväntningar på att Riksbanken ska sänka räntan i år från i stort obefintliga till över 50 procent, och förväntan om en höjning nästa år är bortraderad, enligt SEB:s beräkningar.
Riksbankens egen räntebana i mars pekade mot oförändrad ränta, 2,25 procent under hela prognosperioden.
Annan makrostatistik under morgonen har visat att orderingången till Tysklands tillverkningsindustri oväntat låg stilla i februari jämfört med föregående månad, tydligt under väntade +3,5 procent.
Bättre gick det i Frankrike, där industriproduktionen steg med 0,7 procent i februari jämfört med föregående månad, den första uppgången på sex månader. Väntat bland analytiker var en ökning med 0,3 procent.
Spaniens industriproduktion sjönk däremot mer än väntat i februari.
fredag kl 10.20 (torsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 9:9045 (9:6909) EUR/USD 1:0999 (1:1095)
EUR/SEK 10:8964 (10:7489) USD/JPY 146:20 (145:55)
Ty obl 2 1,87 (1,95) Ty obl 10 2,55 (2,64)
US obl 2 3,64 (3,72) US obl 10 3,95 (4,03) Sv obl 2 2,04 (2,14) Sv obl 10 2,48 (2,58)