RÄNTOR/VALUTOR: EUROPARÄNTORNA SJUNKER, EURON STÄRKS
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna handlas på tisdagen lägre än före påskhelgen, med tyska räntor ned 8-17 punkter, medan euron har stärkts över 1:15 mot dollarn, som i sin tur försvagats till sin lägsta nivå på över tre år. Guldet har stärkts till ännu en ny rekordnivå, 3.500 dollar/uns.
Euron var på måndagen som högst uppe kring 1:156, den högsta nivån sedan november 2021. Yenen bröt på tisdagen tillfälligt igenom den psykologiskt viktiga 140-nivån, men handlas nu kring 140:4 mot dollarn.
Kronan har stärkts med 17 öre till 9:56 mot dollarn och med 6 öre till 11:00 mot euron.
Samtidigt har de långa USA-räntorna stigit i en fortsatt flykt från amerikanska tillgångar efter att USA:s president Donald Trump trappat upp kritiken mot Federal Reserves chef Jerome Powell och hotat med att avsätta honom i förtid.
Den tvååriga USA-räntan är 3 punkter lägre på 3,79 procent, jämfört med tidig svensk stängning i torsdags, medan tioårsräntan är upp 9 punkter till 4,41 procent.
Trump kallade på måndagen Powell för "Mr Too Late" och uppmanade Fed att sänka styrräntorna "NOW", vilket lett till en ökad oro för Feds oberoende. Vågen av kritik från Trump kommer efter att Powell förra veckan varnade för att administrationens svepande tullar skulle leda till långsammare tillväxt och högre inflation.
Finansmarknaden befarar att Vita huset kan försöka ersätta Powell med en mer duvaktig Fed-ledare och samtidigt finns en risk att Fed avstår från att agera av rädsla för att uppfattas som politiskt påverkad.
Wall Street Journals Fed-bevakare Nick Timiraos skrev på måndagen att Trump signalerar att han kommer att skylla på Federal Reserve för eventuell ekonomisk svaghet som följer av hans handelskrig, om centralbanken inte sänker räntorna snart.
I processen försöker han kanske också underminera den traditionellt oberoende institutionen på ett sätt som kan försvaga dess effektivitet, enligt Timiraos.
Förutom osäkerheten kring penningpolitiken påverkas stämningen på finansmarknaderna fortsatt av osäkerheten kring handelsrelationerna. Vita huset förhandlar om flera bilaterala avtal, men en snabb lösning bedöms som osannolik. Enligt JP Morgan tar det i snitt 18 månader att sluta ett avtal, och ytterligare 45 månader att implementera det.
Som inte det vare nog har även de geopolitiska spänningarna tilltagit, när Kinas handelsdepartement varnat för motåtgärder mot länder som ingår avtal med USA på Kinas bekostnad.
"Kina motsätter sig alla avtal som sker på bekostnad av landets intressen och kommer att agera resolut om så sker", stod det i uttalandet, med en uppmaning till andra länder att stå emot "ensidig mobbning".
Klockan 15.00 publicerar IMF sin "World Economic Outlook".
IMF:s chef Kristalina Georgieva sade i sitt "inför"-tal i torsdags att de kommer att skriva ned sina tillväxtprognoser tydligt på grund av handelsoron, men att de inte spår någon recession.
Lite positiva nyheter kom här hemma på tisdagsmorgonen.
SCB-statistik visade att den säsongsjusterade arbetslösheten uppgick till 8,1 procent i mars, jämfört med 8,9 procent månaden före. Väntat enligt Infronts analytikerenkät var en säsongsrensad arbetslöshet på 8,9 procent.
Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson noterar att sysselsättningen steg markant i mars, medan arbetskraften i stort sett var oförändrad, vilket ledde till att arbetslösheten sjönk till den lägsta nivån på över ett år.
Sysselsättningsgraden låg på 69,3 procent i mars, vilket var det högsta utfallet sedan i april förra året och bättre än prognos.
Även om Isaksson noterar att statistiken är volatil så betyder den ändå att situationen på arbetsmarknaden har stabiliserats och kanske också börjat förbättras, "dock inte så snabbt som SCB-siffrorna antyder".
"Det har varit mycket turbulens globalt i april och utsikterna har blivit mer osäkra. Som sagt, den bästa bedömningen är att det kommer att ske en gradvis återhämtning på arbetsmarknaden framöver. Vi tror Riksbanken avvaktar, med risker som lutar mot räntesänkningar på grund av utvecklingen globalt", skriver Isaksson.
ECB:s återkommande undersökning av oberoende prognosmakares utsikter för den ekonomiska aktiviteten i euroområdet visar att de nu ser högre inflation men lägre tillväxt i år och nästa år.
Höjda tullar och ökade försvarsinvesteringar anges som de främsta skälen bakom revideringarna.
tisdag 10.25 (torsdag kl 12.00)
================================
USD/SEK 9:5648 (9:7258) EUR/USD 1:1501 (1:1373)
EUR/SEK 11:0010 (11:0602) USD/JPY 140:40 (142:74)
Ty obl 2 1,65 (1,82) Ty obl 10 2,46 (2,54)
US obl 2 3,79 (3,82) US obl 10 4,41 (4,32)
Sv obl 2 1,73 (1,85) Sv obl 10 2,30 (2,36)