Laddar TradingView Widget
Laddar annons
Marknadskommentar
3 Apr, 2025

RÄNTOR/VALUTOR: FLYKT TILL SÄKRA TILLGÅNGAR – DOLLARN TAPPAR

Uppdaterad:
3 Apr, 2025

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Marknadsräntorna faller brett efter Trumps tullbesked, medan dollarn försvagas. Yenen och schweizerfrancen stärks i en allmän rörelse mot säkra tillgångar.

USA:s president Donald Trump tillkännagav på onsdagskvällen så kallade "reciproka" tullar med stöd av IEEPA, samtidigt som han utlyste ett nationellt nödläge på grund av handelsunderskottet. En minimumnivå på 10 procent gäller för samtliga länder, med betydligt högre nivåer för flera större handelspartners.

Vissa nivåer låg i linje med förväntningarna – som 20 procent på EU och 10 procent på Storbritannien – medan flera asiatiska ekonomier drabbades hårdare, från 24 procent på Japan till 46 procent på Vietnam. Kina får dessutom en tull på 34 procent utöver en tidigare höjning på 20 procent.

Marknaderna har reagerat kraftigt på beskedet, med en tydlig "risk-off"-rörelse.

På räntemarknaden har den amerikanska tioårsräntan sjunkit med 6 punkter till 4,08 procent sedan svensk stängning i onsdags. Även i Asien syns kraftiga rörelser – den japanska tioårsräntan har backat med 11 punkter. I Europa är nedgången mer dämpad, den tyska tvåårsräntan har sjunkit med 3 punkter, medan tioårsräntan är oförändrad.

På valutamarknaden har dollarn tappat brett, med dollarindex ned från 103,75 till 102,35. Yenen har stärkts till 146:95 mot dollarn – den starkaste nivån sedan början av oktober i fjol. Mot euron har dollarn försvagats till 1:1012, vilket markerar första gången över 1,10 sedan september 2024. Samtidigt har schweizerfrancen stärkts till 0:9538 mot euron i en bred "safe haven"-rörelse.

Den kinesiska inhemska yuanen har försvagats till sin lägsta nivå sedan mitten av januari och handlas till 7:3171 per dollar. Samtidigt satte Kinas centralbank referensväxelkursen för yuanen starkare än väntat, på 7:1889 per dollar. Detta tyder på att centralbanken vill upprätthålla valutastabilitet trots handelskonflikten, skriver Deutsche Bank i en marknadskommentar.

Brent-oljan har också backat under natten medan guldet stärktes i går och nådde ett nytt rekordstängningspris på 3.134 dollar per uns. Under torsdagen handlas det något lägre.

ECB-rådsmedlem Joachim Nagel varnade i ett uttalande för att tullbesluten hotar den globala ekonomiska stabiliteten "resultatet blir ett angrepp på allas välstånd. Den globala ekonomiska tillväxten kommer att avta. Priserna kommer att stiga", sade han.

Han tillade att handelstullarna "kommer att sätta penningpolitikens framsteg på prov", och att ECB – som fattar sitt nästa räntebeslut den 17 april – "kommer att behöva omvärdera situationen".

ING Economics skriver i en marknadskommentar att inflationspåverkan kommer delvis att bero på hur EU reagerar – särskilt om unionen inför motsvarande tullar mot USA. Proportionerliga motåtgärder skulle innebära ökad inflationsrisk på kort sikt. Marknaderna väntas i första hand fokusera på tillväxtpåverkan, vilket pressar euro-räntor nedåt. Även om tullarna mildras längre fram, skapar osäkerheten redan nu ett negativt förtroendeklimat med omedelbar effekt. Inflationspåverkan är däremot svår att bedöma och lär dröja innan den syns i statistiken, skrev de.

Commerzbank skriver i en kommentar att de redan för en månad sedan sänkte tillväxtprognosen för USA och höjde inflationsprognosen, men att dessa siffror nu definitivt ses över i ljuset av de senaste händelserna. Särskilt tillväxten bedöms påverkas, eftersom inflationsriskerna till följd av tullarna gradvis balanseras av det nedåtgående trycket från en svagare ekonomi.

Samtidigt blir Feds uppdrag mer komplext, då målen om både maximal sysselsättning och prisstabilitet blir svårare att uppnå. Enligt Fed-ordförande Jerome Powells senaste uttalanden skulle centralbanken kunna "se förbi" den tullrelaterade uppgången i inflationen och därmed avstå från räntehöjningar. Detta bygger dock på att inflationsförväntningarna inte skenar iväg.

På annat håll visar statiskt att euroområdets sammanvägda PMI steg till 50,9 i mars från 50,2, vilket överträffade förväntningarna. Tjänstesektorns index reviderades upp till 51,0, medan industrikomponenten steg till 48,6 – fortsatt under 50 men med tydlig förbättring.

Cyrus de la Rubia, chefekonom på Hamburg Commercial Bank, var dock försiktig i sin tolkning och påpekade att tillväxten i tjänstesektorn är svag, med fortsatt fallande orderstockar. I Tyskland kan ökade infrastruktur- och försvarsutgifter ge stöd, men för euroområdet i stort väntar tuffare tider – även om stigande reallöner kan gynna konsumtionen.

Från Sverige visar statistik att inköpschefsindex för tjänstesektorn föll till 49,4 i mars, från 50,5 – första noteringen under 50 på ett halvår. Enligt Swedbank markerar det ett avbrott i återhämtningen, med svag orderingång och avvaktande nyanställningar. Det kombinerade indexet för tjänster och industri sjönk till 50,6 från 51,3.

På torsdagens agenda står tjänste-PMI från en rad länder samt protokollet från ECB:s senaste policymöte.


             torsdag kl 10.50 (onsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 9:6882 (9:9341) EUR/USD 1:1014 (1:0824)
EUR/SEK 10:6754 (10:7518) USD/JPY 146:78 (149:54)
Ty obl 2 1,97 (2,01) Ty obl 10 2,67 (2,67)
US obl 2 3,80 (3,88) US obl 10 4,07 (4,14)
Sv obl 2 2,16 (2,19) Sv obl 10 2,60 (2,62)


TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.