RÄNTOR/VALUTOR: RÄNTOR KRAFIGT NER I ALLT SVAGARE RISKKLIMAT
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjunker kraftigt i ett allt svagare riskklimat i förmiddagens handel på måndagen. Euron handlas samtidigt något starkare mot dollarn jämfört med på fredagseftermiddagen.
Den inledande handeln på asiatiska och europeiska börser verkar bekräfta de utbredda spekulationerna om att det blir en "Black Monday", och enligt terminshandeln gäller det även för marknaderna i USA.
USA-räntorna vände uppåt efter svensk stängning på fredagen efter att Fedchefen Jerome Powell signalerat att det inte är någon brådska med att justera räntan.
Powell konstaterade att osäkerheten ännu är hög men att det ändå börjar bli klart att tullhöjningarna kommer att bli signifikant högre än väntat, och att det samma gäller de ekonomiska effekterna, inklusive högre inflation och svagare tillväxt.
"Vårt uppdrag är att hålla inflationsförväntningarna på längre sikt väl förankrade och att säkerställa att engångsökningar i prisnivån inte blir ett pågående inflationsproblem", sade han.
Som svar på en fråga om FOMC-mötet i maj svarade Powell att "det känns som att vi inte behöver ha någon brådska, vi har tid". Inflationen kommer att röra sig uppåt och tillväxten bromsar in, men det är inte klart vad den lämpliga banan för penningpolitiken kommer att bli.
Efter en helg utan några tecken på mildrad finansiell oro har USA-räntorna sjunkit kraftigt, och terminsmarknaden signalerar nu en 64,9-procentig sannolikhet för att Fed ändå kommer att sänka räntan i maj, upp från 33,3 procent på fredagen.
Deutsche Bank noterar att retoriken från USA-administrationen så här långt inte har indikerat några tecken på att de kan tänkas backa tillbaka från de kraftiga tullhöjningar som annonserades den 2 april
President Trump avfärdade på söndagen marknadens oro för inflation och recession.
"Vi kommer att bli ett rikt land igen — rikare än någonsin tidigare. Vi har alla fördelar. Glöm marknaderna ett ögonblick — vi har alla fördelarna", sade han.
"Jag vill inte att något ska gå ner, men ibland måste man ta medicin för att bota något", fortsatte Trump.
Trump-supportern och hedgefondsmiljardären Bill Ackman varnar dock nu för att företagsledare tappar förtroendet för president, och att USA är på väg mot en självförvållad "ekonomisk atomvinter" på grund av presidentens tullpolicy.
"Genom att lägga massiva och oproportionerliga tullar på våra vänner såväl som fiender, och därmed starta ett globalt ekonomiskt krig mot hela världen på en gång, är vi i en process att förstöra förtroendet för vårt land som handelspartner", skrev Ackman i ett inlägg på X.
Han hävdade även i ett annat inlägg att anledningen till att handelsminister Howard Lutnick är likgiltig om aktiemarknaden, och till att ekonomin kraschar, är att han och hans företag Cantor Fitzgerald har stora positioner i amerikanska statsobligationer.
"Han gör vinst när vår ekonomi imploderar… Det är en dålig idé att välja en handelsminister vars företag har belånade långa positioner i räntepapper. Det är en oförenlig intressekonflikt", skrev Bill Ackman
Deutsche Bank räknar med att tullarna kommer att fortsätta att dominera agendan, men den stora frågan är hur andra länder kommer att slå tillbaka. Motåtgärder från andra länder ökar risken för att USA kan höja tullarna ytterligare, och varje tecken på eskalering är en "uppenbar nedåtrisk".
"Å andra sidan, om vi börjar se tecken på att förhandlingar inleds, eller en öppning för att tullarna kan komma ner med tiden, du skulle det börja öppna för uppåtrisker relativt existerande basprognoser", skriver Deutsche Bank.
För den historiskt intresserade kan det noteras att tyska exporten ökade med 1,8 procent i februari jämfört med i januari. Industriproduktionen sjönk däremot med 1,3 procent, något svagare än väntade -1,1 procent.
I Sverige blev Swedbank först ut att på nytt prognostisera nya räntesänkningar från Riksbanken. Det tror nu att Styrräntan kommer att sänkas med 25 punkter, till 2,00 procent, i augusti, men de "utesluter inte att Riksbanken sänker räntan före augusti eller att det blir fler räntesänkningar".
Svenska räntor sjunker 10-14 punkter på måndagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt ytterligare närmare 12 öre svagare mot euron jämfört med vid svensk stängning på fredagen.
måndag kl 9.35 (fredag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 10:0572 (9:9636) EUR/USD 1:1021 (1:1004)
EUR/SEK 11:0808 (10:9652) USD/JPY 145:35 (145:46)
Ty obl 2 1,64 (1,77) Ty obl 10 2,45 (2,52)
US obl 2 3,45 (3,55) US obl 10 3,90 (3,93) Sv obl 2 1,84 (1,98) Sv obl 10 2,34 (2,44)