RÄNTOR/VALUTOR: RÄNTOR NED, POSITIVA EMU-DATA, SÄMRE I USA
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Räntorna sjönk i såväl Europa som USA på tisdagen. Börserna återhämtade sig i Europa medan guldpriset slog nya rekord. Dollarn tappade något.
Marknaden inväntar Donald Trumps tullpresentation på onsdagen, med pressträff i Vita huset klockan 21 svensk tid.
"Investerare brottas med vad som kan tillkännages denna vecka. Omfattningen av möjliga utfall är så brett att handlare kämpar med hur de ska prissätta de möjliga utfallen", sade Laura Cooper på Nuveen till Bloomberg News.
Det är fortsatt oklart vad det landar i. Enligt Washington Post har medarbetare i Vita huset tagit fram ett förslag om tullar på 20 procent på det mesta av importen till USA, men flera alternativ ligger fortsatt på bordet.
USA-data visade att ISM:s industri-PMI sjönk till 49,0 i mars från 50,3 i februari, under väntade 49,5 och det lägsta utfallet sedan november, medan JOLTS (lediga jobb) sjönk mer än väntat till 7,568 miljoner.
Det gav nytt nedåttryck till USA-räntorna och tioåringen var sammantaget 9 punkter ned till 4,13 procent.
Eurodata visade mer positiva utfall. Arbetslösheten sjönk till rekordlåga 6,1 procent i februari, medan inflationen sjönk till 2,2 procent i mars från 2,3 procent i februari.
Högre priser på livsmedel motverkade i stort lägre priser på bensin. Kärninflationen sjönk samtidigt till 2,4 från 2,6 procent, väntat var 2,5 procent. Tjänsteinflationen sjönk från 3,7 till 3,4 procent, delvis påverkat av tidpunkten för påsken.
ECB-mötet den 17 april är fortsatt en öppen fråga, marknaden ser en sannolikhet på cirka 75 procent att de sänker igen.
"Detta stöder vår bedömning att ECB kan sänka depositräntan ytterligare en gång med 25 punkter under andra kvartalet, till en slutlig ränta på 2,25 procent, med risken lutande mot ytterligare en sådan sänkning", skrev Salomon Fiedler på Berenberg Bank i en kommentar.
Medan inflationen i USA och Storbritannien förblir hög, vilket begränsar hur mycket Fed och Bank of England kan sänka räntorna, har ECB större utrymme att reagera på en potentiell kortsiktig försämring av ekonomin i euroområdet, skrev han.
IMF-chefen Kristalina Georgieva sade till Reuters att även om tullarna ökar osäkerheten och dämpar förtroendet så "ser de inte en recession vid horisonten". IMF höjde i januari sin globala prognos till 3,3 procent i år, och även om den kan komma att dras ned så ser de ännu ingen "dramatisk inverkan" från tullarna, sade han.
Svenska räntor 1-4 punkter, medan kronan stärktes några öre mot dollarn och euron.
Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn steg till 53,6 i mars, från 53,5 i februari, och indexet närmar sig sitt historiska genomsnitt på 54,3. Delindex för produktion svarade för det största positiva bidraget, medan prisindex steg till 57,2 från 53,2, den högsta nivån på elva månader.
Industrins parter blev klara med "märket". Avtalsvärdet är 6,4 procent på två år, lägre än det förra avtalets 7,4 procent på två år men ändå historiskt högt.
Utfallet, inklusive antagen löneglidning, ses som i stort i linje med förväntan.
"Även om direktionen sannolikt hade föredragit ett treårigt avtal, kommer det tvååriga avtalet att minska osäkerheten kring den underliggande inflationen fram till våren 2027", skrev SEB.
I Asien visade Caixin industri-PMI en uppgång till 51,2 från 50,8, över väntade 51,1, vilket följer på en uppgång även i det officiella industri-PMI till 50,5 från 50,2.
Tankan-rapporten i Japan visade ett lite försämrat läge hos de stora industriföretagen, medan tjänsteföretagen var lite mer optimistiska.
Australiendollarn stärktes lite mot USA-dollarn, efter att centralbanken, RBA, som väntat lämnat räntan oförändrad på 4,10 procent.
RBA skrev att även om utsikterna fortfarande är osäkra så dämpas den underliggande inflationen.
"Ändå måste styrelsen vara säker på att dessa framsteg kommer att fortsätta så att inflationen återgår till mitten av intervallet på en hållbar basis. Man är därför försiktig med utsikterna", skrev de.