RÄNTOR/VALUTOR: STABILA EUROPARÄNTOR, USA-RÄNTOR VÄNDER UPP
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna noterar endast blygsamma nettoförändringar i förmiddagens handel på tisdagen, euron handlas något högre mot dollarn jämfört med på måndagseftermiddagen.
Europeiska börser fortsätter att stiga något efter nya signaler om potentiella tullättnader från USA-administrationen.
Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker på Swissquote, noterar dock att sentimentet är bräckligt på grund av att "bipolära besked" från USA-administrationen försämrar företagens och investerarnas möjligheter att fatta beslut.
I Storbritannien var arbetslösheten oförändrad, på 4,4 procent, under januari-mars jämfört med föregående tremånadersperiod, vilket var i linje med prognos. Lönerna ökade samtidigt 5,9 procent, upp från 5,8 procent men under väntade +6,0 procent.
ING Economics påpekar i ett kundbrev att arbetslöshetsstatistiken i princip bör ignoreras givet kvalitetsproblemen. Baserat på sysselsättningsstatistiken, -78.000 personer i mars, bedömer dock ING-ekonomerna att försvagningen på den brittiska arbetsmarknaden "inte verkar särskilt oroande i det här läget".
Närmast på Europakalendern inväntas tyska ZEW-index, klockan 11, som väntas visa på ett kraftigt fall i sentimentet bland tyska finansanalytiker i april.
Regeringens vårbudget presenterades på tisdagsmorgonen, och den innehöll som aviserats reformer för 11,5 miljarder kronor, varav 5,8 miljarder i direkta konjunkturstimulanser.
Ekonomerna på SEB tycker att budgeten är väl försiktig.
"Vi hade väntat ett något större belopp givet den globala osäkerheten och den fortsatt svaga svenska konsumtionen och tillväxten", skriver SEB i ett kundbrev
Regeringen håller fast vid sin tidigare prognos om att Sveriges BNP kommer att öka 2,1 procent i år och 2,8 procent i år, och att KPIF-inflationen blir 2,5 procent i år och 1,9 procent nästa år.
Prognoserna, åtminstone för i år, framstår som något optimistiska i jämförelse med andra aktuella prognoser, men dessa prognoser spikades före de senaste veckornas tullkaos.
Finansminister Elisabeth Svantesson sade vid presentationen av budgeten att "en central del av riskbilden har materialiserats" efter USA-administrationens tullbesked. Tillväxten kommer att dämpas och prognosen för den svenska ekonomin kommer att skrivas ner.
Svantesson tillade att det är sorgligt att en allierad behandlar alla på detta vis. Det "tjänar ingen, det gynnar ingen" och skadan på förtroendet för USA kommer att ta tid att reparera.
Svenska räntor noterar endast blygsamma förändringar på tisdagsförmiddagen, kronan noteras knappt 4 öre svagare mot euron jämfört med vid svensk stängning på måndagen.
USA-räntorna sjönk något efter svensk stängning på måndagen efter att Trump-administrationen åter skruvat ner vissa importtullar (åtminstone tillfälligt). Utöver helgens besked om tillfälliga tullättnader på viss elektronikimport antydde president Trump på måndagen att han överväger att justera de 25-procentiga tullarna på bilar och bildelar från Kanada, Mexiko och andra platser.
Ytterligare en positiv faktor för USA-räntorna på måndagen var en undersökning från Fed New York som visade att inflationsförväntningarna på fem års sikt dämpades till 2,9 procent i mars, från 3,0 procent i februari.
Ettårsförväntningarna steg visserligen från 3,1 till 3,6 procent, men det var ändå tydligt lägre än de 5,0 procent som redovisades i Michiganuniversitetets undersökning i mars (6,7 procent preliminärt i april).
Fedguvernören Christopher Waller sade på måndagskvällen att den nya tullpolitiken är "en av de värsta chockerna för den amerikanska ekonomin på många decennier", men hans "bästa bedömning" är ändå att den högre inflationen från tullarna kommer att vara tillfällig.
Riskhumöret dämpades dock något efter besked om att handelsdepartementet inlett en undersökning om effekterna på USA:s nationella säkerhet från importen av halvledare och utrustning för tillverkning av halvledare samt läkemedel och läkemedelsingredienser. Undersökningen tolkas som ett steg på väg mot införande av nya tulla på import av just halvledare och läkemedel.
USA-räntorna fortsatte något neråt i Asien under natten, men har därefter åter vänt uppåt i europeisk förmiddagshandel.
Eftermiddagens USA-datakalender inkluderar importpriser för mars samt Empire Manufacturing index för april, båda klockan 14.30.
tisdag 10.00 (måndag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:7382 (9:7376) EUR/USD 1:1360 (1:1323)
EUR/SEK 11:0598 (11:0228) USD/JPY 143:32 (143:66)
Ty obl 2 1,79 (1,78) Ty obl 10 2,51 (2,52)
US obl 2 3,88 (3,91) US obl 10 4,39 (4,41)
Sv obl 2 1,79 (1,79) Sv obl 10 2,31 (2,32)