RÄNTOR/VALUTOR: SVAGA UTSIKTER I ZEW-, EMPIRE-MÄTNINGAR
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna steg något i längre löptider på tisdagen, euron handlades lägre mot dollarn jämfört med på måndagseftermiddagen.
Europeiska börser fortsatte uppåt, med stöd av nya signaler om potentiella lättnader i vissa USA-tullar. Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker på Swissquote, noterade dock att sentimentet är bräckligt på grund av att "bipolära besked" från USA-administrationen försämrar företagens och investerarnas möjligheter att fatta beslut.
Tyska ZEW-index, som mäter sentimentet bland finansanalytiker, rasade till -14,0 i april, från 51,6 i mars. Det var den svagaste noteringen sedan juli 2023 och klart under väntade -9,5. En liten tröst i bedrövelsen var att index över nulägesomdömet steg från -87,6 till -81,2, bättre än väntade -86,8 och den minst svaga noteringen sedan augusti 2024.
ZEW noterade att indexnedgången var den största sedan Rysslands anfallskrig mot Ukraina 2022.
"Den nyckfulla omsvängningen i USA:s handelspolitik får förväntningarna för Tyskland att kollapsa", sade ZEW-ordföranden Achim Wambach i en kommentar.
Särskilt drabbade är exportintensiva branscher som bil- och kemiindustrin samt metall-, maskin- och stålproduktionen – sektorer som nyligen visat tydliga förbättringar.
ZEW-undersökningen visade samtidigt ännu svagare förväntningar om USA-ekonomin, och medan finansaktörerna väntar dämpad inflation i Tyskland och euroområdet väntas betydligt högre inflation i USA.
Industriproduktionen i euroområdet steg med överraskande starka 1,1 procent i februari jämfört med januari (väntat +0,3).
Oxford Economics noterade att det var Belgien och Irland, båda med stora läkemedelssektorer, som låg bakom den överraskande starka produktionen i februari när USA-kunder fyllde lager inför väntade importtullar.
Regeringens vårbudget presenterades på tisdagsmorgonen, och den innehöll som aviserats reformer för 11,5 miljarder kronor, varav 5,8 miljarder i direkta konjunkturstimulanser.
Ekonomerna på SEB tycker att budgeten är väl försiktig.
"Vi hade väntat ett något större belopp givet den globala osäkerheten och den fortsatt svaga svenska konsumtionen och tillväxten", skrev SEB i ett kundbrev.
Regeringen håller fast vid sin tidigare prognos om att Sveriges BNP kommer att öka 2,1 procent i år och 2,8 procent i år, och att KPIF-inflationen blir 2,5 procent i år och 1,9 procent nästa år.
Prognoserna framstår som något optimistiska i jämförelse med andra aktuella prognoser, men de spikades före de senaste veckornas tullkaos.
Finansminister Elisabeth Svantesson sade vid presentationen av budgeten att "en central del av riskbilden har materialiserats" efter USA-administrationens tullbesked. Tillväxten kommer att dämpas och prognosen för den svenska ekonomin kommer att skrivas ner.
Svenska räntor steg 2-3 punkter på tisdagen, tioårsräntan upp 3 punkter, till 2,35 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta steg lika mycket, till 2,55 procent.
Euron stärktes nära 10 öre mot kronan, till 11:12, medan dollarn stärktes drygt 11 öre, till 9:85.
Efter tydliga nedgångar under natten vände USA-räntorna åter något uppåt på tisdagen. Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 4,38 procent, 2 punkter ner jämfört med vid samma tid på måndagen.
USA-data på tisdagen inkluderade Empire Manufacturing index, som steg till -8,1 i april från -20,0 i mars (väntat -14,5). Undersökningen visade dock samtidigt att prisindexen steg till den högsta nivån på två år, och att företagen hade blivit pessimistiska om utsikterna för första gången sedan 2022. Index sjönk 20 enheter, till -7,4.
"En nivå av pessimism som bara har noterats en handfull gånger i undersökningens historia", kommenterade New York Fed.
KPI-data från Kanada visade lägre inflation än väntat i mars inför Bank of Canadas räntebesked på onsdagen. Konsensusprognosen väntar ändå att styrräntan kommer att lämnas oförändrad på 2,75 procent.