Laddar annons
Marknadskommentar
26 mar, 2025

RÄNTOR/VALUTOR: SVENSKA RÄNTOR SVAGT NED, KRONAN TAPPAR

Uppdaterad:
26 mar, 2025

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svenska räntor är ned 2-3 punkter på onsdagsförmiddagen efter att KI-barometern och Riksbanksprotokoll publicerats. Kronan handlas 3 öre svagare mot euron och 4 öre svagare mot dollarn än på tisdagen. Europaräntorna visar samtidigt små rörelser och euron har tappat till strax under 1:08 mot dollarn i avvaktan på mer klarhet kring Trumps tullar.

Konjunkturinstitutets barometerindikator, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, sjönk till 95,2 i mars från 96,7 i februari.

Hushållens konfidensindikator sjönk kraftigt och visar nu på ett betydligt svagare stämningsläge än normalt och även inom handeln och tjänstesektorn försämrades stämningsläget.

Och samtidigt som anställningsplanerna i näringslivet sjönk i mars, så steg deras planer på att höja priserna – i detaljhandeln fortsatt prisplanerna rejält uppåt.

Dessutom fortsatte hushållens inflationsförväntningar uppåt i mars. På 12 månaders sikt steg de till 9,2, från 7,5 procent. Uppfattningen om den aktuella inflationen steg samtidigt till 15,1 procent, från 13,8 procent.

SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist noterar att det var bistra konjunktursignaler från KI:s nya barometer och att det tyvärr ser ut som att vi får fortsätta vänta på återhämtningen i svensk ekonomi trots hushållens förbättrade ekonomi 2025.

"Detta är ett skäl till att dörren inte bör stängas för en ny riksbankssänkning – enligt ränteduvan", skriver han på X.

KI publicerade även nya prognoser på onsdagsmorgonen, där de skrev att Sverige befinner sig i en lågkonjunktur där hög inflation och osäkerhet om den framtida ekonomiska utvecklingen håller tillbaka både konsumtion och investeringar.

"Osäkerheten gör dessutom att det finns en risk att den svaga konjunkturutvecklingen fortsätter längre än vad som prognosticeras", skriver KI.

De väntar sig nu att BNP ökar med 1,7 procent i år och 2,9 procent nästa år, i december spåddes 1,2 respektive 3,1 procent.

Protokollet från Riksbankens möte den 19 mars visade att Riksbankschef Erik Thedéen ansåg att riskerna har ökat för alternativa scenarier med väsentligt avvikande utfall: uppåt respektive nedåt, både vad avser tillväxt och inflation.

"Skulle vi se tecken på en varaktig och bred uppgång i prisökningstakten, då tvekar vi inte att agera för att inflationen åter ska stabiliseras vid 2 procent" sade han.

Vice riksbankschef Anna Breman sade att räntebanan signalerar att räntan bedöms vara oförändrad på längre sikt, men det ska snarare ses som en reflektion av riskbilden än en prognos att styrräntan kommer att vara oförändrad under hela prognoshorisonten.

Vice riksbankschef Per Jansson gjorde bedömningen att styrräntan inte kommer att behöva höjas snart.

"Det är bara om förtroendet för inflationsmålet börjar hotas som jag tycker att sådana förväntningar är motiverade. Men om ett sådant läge skulle uppstå, vilket jag alltså just nu inte bedömer som troligt, gäller det att agera snabbt och bestämt i penningpolitiken. Jag vill inte vara med om att utvecklingen under första halvan av 2022 upprepas", sade Per Jansson.

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson skriver i en kommentar att protokollet visar att Riksbanken balanserar risken för alltför hög inflation mot risken för lägre tillväxt, och understryker att banken kommer att ligga stilla i maj.

"Sammantaget var protokollet något mer duvaktigt än vi räknat med. Exempelvis finns det ingen diskussion rörande någon åtstramningsbias i räntebanan", skriver Isaksson, men tillägger att Nordea fortsatt ser risker mot uppsidan mot sin prognos för oförändrad styrränta de kommande sex månaderna.

Pundet tappade något efter ett inflationsutfall på morgonen som var lite svalare än marknaden väntat sig. KPI-inflationen sjönk till 2,8 procent i februari, från 3,0 i januari. Här väntades en mindre nedgång till 2,9 procent.

Kärninflationstakten uppgick till 3,5 procent i februari, mot 3,7 procent föregående månad. Väntat var 3,6 procent.

Den brittiska marknaden fokuserar annars på det "våruttalande" som finansminister Rachel Reeves ska göra efter lunch, då nya prognoser från den officiella prognosmakaren OBR också publiceras. Enligt Financial Times väntas BNP-prognosen halveras till 1 procent för 2025.

Bloomberg Economics förväntar sig nedskärningar på cirka 10 miljarder pund i statliga utgifter för återställa bufferten i förhållande till de finanspolitiska reglerna.

USA-räntorna är stabila i onsdagens europeiska förmiddagshandel, med tvåårsräntan 1 punkt ned till 4,01 procent och tioåringen stilla på 4,33 procent.

Medan marknaderna i viss mån andas ut efter Trumps senaste kommentarer avseende tullarna, är den senaste tidens ekonomiska data något som väcker oro bland investerare kring tillväxten i den amerikanska ekonomin.

Austan Goolsbee, Fed-chef i Chicago, varnade i en intervju med Financial Times för att stigande långsiktiga inflationsförväntningar på marknaden kan försvåra Feds arbete.

I eftermiddag väntar preliminära siffror över orderingången på varaktiga varor i februari, prognosen ligger på -1,0 procent, efter en ökning med 3,1 procent i januari.

Två Fed-ledamöter står på talarlistan, Neel Kashkari och Alberto Musalem.


             onsdag kl 10.40 (tisdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 10:0345 (9:9852) EUR/USD 1:0799 (1:0817)
EUR/SEK 10:8352 (10:8046) USD/JPY 150:17 (149:77)
Ty obl 2 2,13 (2,14) Ty obl 10 2,80 (2,81)
US obl 2 4,01 (4,02) US obl 10 4,33 (4,33)
Sv obl 2 2,25 (2,27) Sv obl 10 2,70 (2,73)


Forum

TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.