RÄNTOR/VALUTOR: TRUMP PRESSAR FED – DOLLARN NED, GULDET UPP
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna har stigit samtidigt som dollarn tappat till den lägsta nivån på över tre år. Euron har stärkts mot dollarn, kronan vunnit mark mot både euron och dollarn, och guldet noterade nya rekordnivåer.
De asiatiska aktiemarknaderna kämpade för att hålla sig stabila under tisdagen efter ett kraftigt utflöde från amerikanska tillgångar som pressade Wall Street och dollarn under måndagen. Nedgången spred sig till Japan, där Nikkei-indexet backade 0,3 procent.
Bakom rörelserna låg en ökande oro för Federal Reserves oberoende, tillsammans med president Donald Trumps upptrappade kritik mot Fed-ordförande Jerome Powell efter att centralbanken valt att inte sänka räntan. Den politiska pressen mot Fed har bidragit till stigande långräntor och försämrat förtroendet för amerikanska tillgångar.
Räntan på amerikanska tioåriga statsobligationer har stigit till 4,44 procent, vilket är en uppgång med 12 punkter sedan en tidiga torsdagsstängningen i Sverige.
Uppgången speglar farhågor om att Vita huset kan försöka ersätta Powell med en mer duvaktig Fed-ledare – detta trots att inflationen redan eldas på av Trumps tullpolitik. Samtidigt finns en risk att Fed avstår från att agera av rädsla för att uppfattas som politiskt påverkad.
I ett försök att försvara centralbankens oberoende kommenterade Chicagos Fed-chef Austan Goolsbee utvecklingen i en intervju med CBS.
"Ekonomer är överens om att centralbanker som agerar oberoende uppnår bättre resultat. Där den friheten saknas är inflationen högre, tillväxten lägre och arbetsmarknaden svagare", sade Goolsbee.
"Jag hoppas verkligen att vi inte försätter oss i en miljö där den penningpolitiska självständigheten ifrågasätts, för det skulle undergräva Feds trovärdighet", fortsatte han.
Den ökade oron kring Fed återspeglas även i valutamarknaden. Dollarn försvagades kraftigt på måndagen, med dollarindexet under 98-strecket – den lägsta nivån sedan mars 2022 – innan en mindre återhämtning under tisdagsmorgonen. Mot schweizerfrancen föll dollarn till den lägsta nivån på ett decennium, 0:8080.
Euron har stärkts till 1:1530 mot dollarn, den högsta nivån sedan november 2021. Den svenska kronan har samtidigt vunnit mark mot både euron och dollarn sedan påskhelgen. På tisdagsmorgonen handlades kronan 23 öre starkare mot dollarn, till 9:49, och 10 öre starkare mot euron, till 10:95. Yenen har fortsatt att stärkas mot dollarn och ligger nu strax över 140-nivån.
I linje med försvagningen i dollarn och ökad efterfrågan på säkra tillgångar steg guldpriset till ett nytt rekord över 3.480 dollar per uns. Oljepriserna däremot utvecklades svagt på måndagen, till följd av oro för global konjunkturavmattning och ökad OPEC-produktion. Under tisdagen sågs dock en viss återhämtning, där Brent steg till 66:68 dollar per fat.
Utöver penningpolitiken fortsätter osäkerheten kring handelsrelationerna att påverka marknadssentimentet. Vita huset förhandlar om flera bilaterala avtal, men en snabb lösning bedöms som osannolik. Enligt JP Morgan tar det i snitt 18 månader att sluta ett avtal, och ytterligare 45 månader att implementera det.
"Vi upprepar vår syn att om nuvarande politik ligger fast, är sannolikheten för en amerikansk recession under 2025 hela 90 procent", skrev banken i ett analysbrev, enligt Reuters.
Samtidigt har de geopolitiska spänningarna tilltagit. I ett uttalande varnade Kinas handelsdepartement för motåtgärder mot länder som ingår avtal med USA på Kinas bekostnad:
"Kina motsätter sig alla avtal som sker på bekostnad av landets intressen och kommer att agera resolut om så sker", stod det i uttalandet, med en uppmaning till andra länder att stå emot "ensidig mobbning".
Även Japan markerade mot USA:s handelspolitik. Premiärminister Shigeru Ishiba meddelade att Japan inte tänker fortsätta ge efter för amerikanska krav, särskilt vad gäller marknadstillträde inom bil- och jordbrukssektorerna.
Finansminister Katsunobu Kato tillade att Japan för samtal med andra nationer om hur man bäst lyfter fram gemensamma farhågor under veckans möten i Washington.
Trots den globala osäkerheten ser Bank of Japan i nuläget inte något behov av att frångå sin linje om gradvisa räntehöjningar, enligt Bloomberg News källor, utan avvaktar utvecklingen, och väntas vid sitt möte den 1 maj fatta beslut om styrräntan baserat på aktuella data.
Vid samma möte väntas BOJ även sänka sin inflationsprognos, som påverkas av en starkare yen, fallande energipriser och svagare ekonomisk aktivitet. För första gången väntas också en kärninflationsprognos för räkenskapsåret 2027, där nivån bedöms hamna kring 2 procent.
Under måndagen kommer bland annat svenskarbetslöshet, och en ny prognos från IMF.
tisdag kl 7.20 (torsdag kl 12.00)
==================================
USD/SEK 9:5030 (9:7258) EUR/USD 1:1530 (1:1373)
EUR/SEK 10:9614 (11:0602) USD/JPY 140:10 (142:74)
Jp obl 2 0,67 (0,65) Jp obl 10 1,31 (1,31)
Ty obl 2 1,69 (1,82) Ty obl 10 2,47 (2,54)
US obl 2 3,79 (3,82) US obl 10 4,44 (4,32)