RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR NED INFÖR PCE-INFLATIONEN
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna handlas lite lägre på fredagen, med tioåringen 4 punkter ned till 4,34 procent. Dollarn går i stort sidledes medan Asienbörserna överlag är ned. Guldet handlas högre.
Veckan har präglats av Donald Trumps nya biltullar.
"Inte överraskande leder tullsnacket till ännu en omgång av riskaversion då handlare försöker förstå konsekvenserna, men generellt drar slutsatsen att tullar både hämmar tillväxten och driver upp inflationen", sade Thierry Wizman på Macquarie till Reuters.
Fokus på fredagen ligger främst på inflationsdata för februari i USA.
Enligt Trading Economics konsensusprognos väntas PCE, Feds föredragna mått, ha ökat med 0,3 procent under månaden och 2,5 procent i årstakt, efter 2,5 procent föregående månad. Kärn-PCE väntas ha ökat med 0,3 respektive 2,7 procent, upp från 2,5 procent i årstakt i februari.
Fed-chefen Jerome Powell sade vid deras senaste möte att deras beräkningar pekade mot en PCE-inflation på 2,5 procent och en kärn-PCE-inflation på 2,8 procent.
Susan Collins, Fed-chef i Boston, sade på torsdagen att
Donald Trumps tullar kommer att driva upp inflationen i USA, men det är oklart hur långvarigt det inflationstrycket kommer att vara.
"Det verkar oundvikligt att tullarna kommer att öka inflationen på kort sikt", sade hon och tillade att det just nu är mer sannolikt än inte att uppgången blir kortvarig.
Collins varnade dock för att det finns "risker" för att de högre prisökningarna kan bli mer långvariga och att detaljerna kring tullarna samt reaktionerna från de länder som drabbas kommer att spela en stor roll i hur mycket priserna påverkas.
Med ökade inflationsrisker och allmän osäkerhet som tynger ekonomin ser hon det som sannolikt lämpligt att behålla räntan på nuvarande nivå under en längre tid.
Yenen handlas i stort oförändrat mot dollarn, runt 150:90.
KPI i Tokyo-området steg 2,9 procent i årstakt i mars, efter att ha stigit 2,8 procent föregående månad. Kärn-KPI (KPI exklusive färska livsmedel) steg 2,4 procent i årstakt, efter +2,2 procent månaden före. Väntat var 2,2 procent.
Snabbprotokollet från Bank of Japans policymöte i mars, då räntan lämnades oförändrad på 0,50 procent, visade att ledamöterna känner en genuin osäkerhet och har delade uppfattningar om policyresponsen i närtid.
Hökar i BOJ:s direktion varnade för ökande prispress, och en ledamot påpekade att den senaste tidens kraftiga uppgång i livsmedelspriser kan bli långvarig och ha en "stor påverkan" på den underliggande inflationen.
Flera andra ledamöter lyfte fram de höga löneökningarna som ett tecken på att förutsättningarna för ytterligare räntehöjningar håller på att falla på plats.
Andra verkade dock fokusera mer på ökade globala risker och hot mot Japans ekonomi till följd av högre amerikanska tullar.
"Nedåtriskerna från USA har snabbt ökat på senare tid, och beroende på hur tullrelaterade frågor utvecklas är det mycket möjligt att dessa risker kommer att ha en negativ inverkan på Japans ekonomi", sade en ledamot.
"I så fall kommer banken att behöva vara särskilt försiktig när den överväger tidpunkten för en räntehöjning", sade ledamoten.
På fredagens agenda står även tysk arbetslöshet och konjunkturbarometer för euroområdet.
fredag kl 6.05 (torsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 10:0071 (10:0335) EUR/USD 1:0787 (1:0789)
EUR/SEK 10:7959 (10:8279) USD/JPY 150:84 (150:89)
Jp obl 2 0,87 (0,89) Jp obl 10 1,56 (1,59)
Ty obl 2 2,07 (2,08) Ty obl 10 2,78 (2,78)
US obl 2 4,00 (4,01) US obl 10 4,34 (4,38)