RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR SJUNKER TILLBAKA, DOLLARN STÄRKS
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna sjunker tillbaka lite under onsdagen, medan dollarn stärkts mot både euron och yenen, även om dollarindexet fortfarande ligger under 100-nivån. Asienbörserna visade uppgång efter att Donald Trump intagit en mjukare ton kring tullfrågan och Federal Reserves ordförande Jerome Powell.
Efter en påskhelg fylld av aggressiva uttalanden från USA:s president – däribland hot om att avskeda Fed-chefen Powell – har tonen nu mildrats. Den nya retoriken har bidragit till att lugna marknaderna.
I ett uttalande på tisdagen signalerade Trump att han kommer att vara "mycket trevlig" i de kommande handelssamtalen med Kina. Skulle samtalen leda till en överenskommelse är han beredd att sänka tullarna, men han betonade att de inte kommer att tas bort helt.
Den mjukare hållningen ses som ett tecken på att Trump försöker minska pressen från de finansiella marknaderna. Parallellt med den nya tonen i handelspolitiken backade han även från tidigare hot om att avskeda Fed-chefen.
"Jag har inte för avsikt att avskeda honom", sade presidenten – ett besked som direkt lyfte börshumöret.
Flera analytiker och ekonomer menar att Trumps plötsliga omsvängning sannolikt drivs av den oro som skapats av hans konfrontativa strategi. Enligt Alicia Garcia Herrero, chefekonom för Asien och Stillahavsområdet på Natixis, är det tydligt att Trump "behöver en affär – och det snabbt". Hon anser att Kina, givet dessa förutsättningar, inte behöver göra några större eftergifter.
"Även om finansmarknaderna initialt kan reagera positivt på Trumps kommentarer, är misstron mot hans politik fortfarande djup", skrev Yoshimasa Maruyama på SMBC Nikko Securities.
Enligt Maruyama kommer Trumps uttalande om att inte avskeda Powell kanske inte vara tillräckligt för att skingra den misstro som byggts upp mot marknaden.
När det gäller tullsamtalen har Kina ännu inte officiellt svarat. Statliga kinesiska medier tolkar dock Trumps uttalanden som ett försök att mjuka upp retoriken. Samtidigt har Kina tydligt markerat att de kräver konkreta steg från USA – såsom ett stopp för nedlåtande kommentarer och en konsekvent linje i frågor som rör Taiwan och sanktioner – innan nya förhandlingar kan inledas.
För investerare innebär den nya tonen från Vita huset ett visst andrum, även om osäkerheten kvarstår.
"Även om det fortfarande är tidigt, är det uppenbart att stämningen på marknaden håller på att förändras", skrev Chris Weston, forskningschef på Pepperstone. "Det som var en stark 'sälj Amerika'-känsla som flödade genom marknaderna igår har delvis vänt."
"Vi ser fram emot mer framgångsrika handelsförhandlingar med viktiga allierade", sade Stuart Kaiser, chef för aktiestrategi på Citigroup i en intervju med Bloomberg TV.
"Jag inkluderar Europa, Indien, Japan, Sydkorea och Australien i den kategorin. Jag tror att vi kommer att se en god utveckling där, vilket är positivt för marknaderna."
Internationella valutafondens chef, Kristalina Georgieva, varnade under tisdagen för att risken för en global recession ökar om handelsosäkerheten fortsätter. Enligt Georgieva har hoten om tullar redan skapat en osäkerhet som är "off the charts", vilket kan få långtgående konsekvenser för företag, hushåll och näringsliv.
IMF sänkte samtidigt sin prognos för global tillväxt i år till 2,8 procent – från tidigare 3,3 procent.
"Om vi ser en snabb lösning på handelsspänningarna kan det höja tillväxtprognoserna – bra för investerare, bra för familjer", sade hon. Om osäkerheten däremot består, ser IMF en tydlig risk för recession. Georgieva betonade även vikten av oberoende centralbanker med trovärdighet – en tydlig markering mot Trumps påtryckningar på Fed.
Federal Reserves oberoende i penningpolitiska beslut är avgörande för ekonomisk stabilitet, underströk även Neel Kashkari, Fed-chef i Minnesota, under tisdagen.
Han menade att det är för tidigt att säga något säkert om ränteutvecklingen, men noterade att den senaste tidens uppgång i statsobligationsräntor, tillsammans med en svagare dollar, kan tyda på att vissa investerare börjar omvärdera USA:s attraktionskraft som investeringsland.
Om kapitalflöden omdirigeras kan det i sin tur pressa upp räntorna ytterligare, varnade han.
Räntan på amerikanska tioåriga statsobligationer sjönk till 4,36 procent, ner 2 punkter jämfört med svensk stängning på tisdagen, medan tvååringen fortsatt är 4 punkter upp på 3,83 procent. Samtidigt tappade euron till 1:1390 mot dollarn.
Flera asiatiska börser steg kraftigt på onsdagsmorgonen, efter att Wall Street lyft, sedan Trump flaggat för en möjlig sänkning av tullarna mot Kina.
onsdag kl 07.25 (tisdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 9:5616 (9:5205) EUR/USD 1:1390 (1:1461)
EUR/SEK 10:8966 (10:9131) USD/JPY 141:90 (140:86)
Jp obl 2 0,69 (0,67) Jp obl 10 1,33 (1,31)
Ty obl 2 1,67 (1,68) Ty obl 10 2,45 (2,46)
US obl 2 3,83 (3,79) US obl 10 4,36 (4,38)