RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR SVAGT UPP INFÖR TRUMPS TULLBESKED
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna visade små rörelser på onsdagen medan euron handlades en bit över 1:08 mot dollarn när tullbeskedet från USA:s president fortsatt höll finansmarknaderna på halster. Beskedet väntas presenteras klockan 22.00, svensk tid, vid en presskonferens med Donald Trump och finansministern Scott Bessent. Trump har lovat att tullarna ska träda i kraft omedelbart.
"Osäkerheten är oerhört hög och risken för stora marknadsrörelser är påtaglig", skrev SEB:s Amanda Sundström i ett kundbrev.
Enligt Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker på Swissquote Bank, är Trumps så kallade "Liberation Day" förmodligen inte finalen.
"Dagens tullmeddelande skulle kunna ge en ny riktning till globala marknader, men det skulle vara naivt att tro att i dag kommer att markera slutet på tullarna. Mer sannolikt markerar det början på ännu en fas av osäkerhet och turbulens. Den verkliga risken är inte bara tullarna i sig utan det ständiga hotet om eskalering, återföringar och repressalier", skrev hon i ett kundbrev.
I euroområdet kom det från Tyskland lite positiva siffror från branschorganisationen VDMA, som visade att orderingången på maskiner och anläggningar från tyska företag steg 8 procent i februari, jämfört med motsvarande månad ett år tidigare. Inhemska order steg med 11 procent, medan utländska order steg med 7 procent.
Svenska räntor slutade 1-2 punkter högre medan kronan stärktes 6 öre till 10:75 mot euron och 6 öre till 9:93 mot dollarn.
Internationella valutafonden, IMF, skrev i en Sverigerapport att den svenska ekonomin efter en nedgång under 2023 började återhämta sig, och uppgången väntas fortsätta i år och nästa år med stöd av den ekonomiska politiken.
IMF räknar nu med att Sveriges BNP kommer att öka 1,9 procent i år och 2,2 procent 2026, för att därefter "konvergera" till den potentiella tillväxttakten på 1,5-1,75 procent på medellång sikt.
USA-räntorna pekade svagt uppåt inför tullbeskedet, med tvåårsräntan 3 punkter upp till 3,88 procent och tioåringen 1 punkt högre på 4,14 procent, jämfört med noteringarna vid svensk stängning dagen före.
Bloomberg News rapporterade att president Trumps medarbetare fortsatte att arbeta med olika alternativ om tullarna, men Vita huset ska ännu inte ha fattat något slutgiltigt beslut.
Flera olika förslag cirkulerade fortsatt, enligt ett alternativ kan tullarna landa på antingen 10 eller 20 procent, beroende på ländernas tullar och andra hinder för import av USA-varor, men mer skräddarsydda tullar övervägs fortfarande.
Finansminister Scott Bessent informerade kongressledamöter på tisdagen om att tullarna kommer att vara ett tak, det vill säga att de ska spegla den högsta nivå de kommer att vara, och att de påverkade länderna därefter ska kunna vidta åtgärder för att sänka nivåerna.
Fed-chefen i Chicago, Austan Goolsbee, sade till Fox News att USA:s underliggande ekonomi är solid, men införandet av breda importtullar kan leda till förnyad inflation eller till en ekonomisk nedgång.
Men risken är att effekterna kan bli större, antingen genom att tullar införs på komponenter och delar vilket höjer produktionskostnader i bredare delar av industrin, eller om "folk börjar bli skrämda och ändrar sitt beteende".
USA-statistik på onsdagseftermiddagen visade att sysselsättningen i privat sektor ökade med 155.000 personer i mars, enligt ADP-rapporten. Väntat var en ökning med 105.000 personer. Dessutom reviderades februariutfallet upp från +77.000 till +84.000 personer.
"Trots politisk osäkerhet och pessimistiska konsumenter är slutsatsen denna: marsutfallet var positivt för ekonomin och arbetsgivare i alla storlekar, även om det inte nödvändigtvis gällde alla sektorer", sade Nela Richardson, chefekonom på ADP.
Industriorderingången i USA steg 0,6 procent i februari, väntat var +0,5 procent. Exklusive transportorder var orderingången dock svagare än väntat.