RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR VÄNDE UPP, LUDDIGA TULLBESKED
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna vände upp efter svensk stängning på onsdagen, dollarn handlas samtidigt något högre mot euron och japanska yen jämfört med på onsdagseftermiddagen.
Marknadsutvecklingen var fortsatt rörigt efter fortsatt luddiga besked från USA-administrationen; strax före svensk stängning rapporterade Wall Street Journal överväger att sänka vissa Kina tullar kraftigt i ett försök att lätta spänningarna. Det följdes snart av besked om att det inte är aktuellt med någon ensidig sänkning från USA:s sida, det kan vara en del i förhandlingarna.
Finansminister Scott Bessent upprepade mer officiellt det budskap om ohållbara Kinatullar som han på tisdagen framförde i ett mer slutet sällskap, det vill säga att de höga tullarna är ohållbara, och att de behöver komma ner innan handelssamtalen kan gå vidare.
"Ingen sida tror att detta är hållbara nivåer. Som jag sade i går (tisdag), detta är jämförbart med ett embargo och ett sammanbrott mellan två länder inom handeln, som inte passar någons intressen", sade Bessent.
Enligt nya uppgifter, bland annat från Financial Times, överväger USA nu vissa lättnader i tullarna på import av bildelar, detta efter intensiva lobbykampanjer från branschen i USA. De 25-procentiga tullarna på import av utländska bilar blir dock kvar, och beträffande bilimporten från Kanada signalerade Trump på onsdagen att de kan höjas ytterligare.
"Jag tror inte att du kan väja dig vid den här sortens slumpmässighet och flip-flopande vi har sett. Det är extremt", sade Tony Sycamore, marknadsanalytiker vid IG till Reuters.
"Jag tror att Trump – han vill försöka att hitta de rätta spakarna att dra i, och jag tror inte att han är rädd att försöka någonting, och jag tror inte att han är rädd att dra tillbaka det om det inte fungerar", fortsatte han.
Strax före svenska stängningen på onsdagen visade en preliminär PMI-rapport för april att även den amerikanska tillverkningsindustrin klarat sig oväntat bra i april, trots USA:s nya tillbesked i början av månaden. Liknade besked kom i PMI-data för Europa och Japan tidigare på dagen. Däremot visade PMI-data för tjänstesektorerna oväntat svaga utfall på flera håll.
Goldman Sachs noterade dock i ett kundbrev att PMI-rapporterna visade fallande exportorder i USA, Japan och Storbritannien. I Frankrike och Tyskland var däremot exportorderingången stabil.
Federal Reserves Beige Book signalerade att den ekonomiska aktiviteten i stort sett varit oförändrad sedan föregående rapport. Beträffande prisutvecklingen rapporterades mestadels måttliga ökningar, men företagskontakter uppgav att de bland annat infört tilläggsavgifter relaterade till tullarna för att hantera den osäkra handelspolicyn.
En rad ECB-ledamöter talade också på onsdagskvällen, och tonen var mestadels relativt mjuk.
ECB-chefen Christine Lagarde sade att Amerikanska tullar kan vara mer inflationsdämpande än drivande för Europa, även om det krävs mer tid för att utvärdera situationen.
"Vi befinner oss i en hypotetisk värld, vi är i en övergångsperiod där vi inte vet exakt vad som kommer att bli resultatet av de diskussioner som pågår just nu, och vi måste också vara försiktiga", sade hon.
Rådsledamöterna Francois Villery de Galhau och Madis Muller signalerade att räntorna troligen kan sänkas ytterligare, kollegan Klaas Knot argumenterade för att en neutral hållning är rätt för närvarande.
Torsdagens USA-datakalender inkluderar order varaktiga varor mars samt veckodata över nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30, försäljning befintliga bostäder mars, klockan 16.00 samt Kansas City Feds industriindex för april, klockan 17.00.
Asiatiska börser noterar en något blandad utveckling på torsdagen, Tokyo tar dock stöd av förhoppningar inför snara handelssamtal mellan Japan och USA.
I Europa riktas blickarna främst mot den tyska konjunkturbarometern IFO-Index för april, klockan 10.00, för ytterligare signaler om hur det tyska näringslivet påverkas av USA-tullarna. Brittiska CBI rapporterar en liknande rapport klockan 12.00.
På den svenska agendan märks ett deltagande av vice riksbankschef Anna Seim i en paneldebatt om centralbankers penningpolitiska ramverk, klockan 9.00.
torsdag kl 5.50 (onsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 9:6739 (9:6098) EUR/USD 1:1337 (1:1367)
EUR/SEK 10:9695 (10:9228) USD/JPY 142:88 (142:44)
Jp obl 2 0,69 (0,68) Jp obl 10 1,34 (1,32)
Ty obl 2 1,75 (1,77) Ty obl 10 2,50 (2,51)
US obl 2 3,85 (3,83) US obl 10 4,36 (4,32)