SAAB: VÄLDIGT SVÅRFÖRUTSEBART OMVÄRLDSLÄGE - VD
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Omvärldsläget är väldigt svårförutsebart med bland annat den geopolitiska situationen, tillväxtfrågor kopplat till vad Nato siktar mot när det gäller försvarsutgifter, hur Europa kommer att fortsätta utveckla sina förmågor och ganska många utspel från USA.
Det säger Saabs vd Micael Johansson i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt efter bokslutsrapporten som har fått aktien att sjunka 3 procent på Stockholmsbörsen.
I fjol växte Saabs omsättning organiskt med 23 procent. I år väntar sig bolaget en lägre tillväxt på 12-16 procent.
Är det en konsekvens av tuffare jämförelsetal?
"12-16 procent tycker vi är ett bra spann och fortfarande en hög tillväxt. Där utgår vi naturligtvis från att vi har en stark orderstock, men också att det fortsatt är hög aktivitet i marknaden och att vi ser en stark efterfrågan. Vi höjer den totala målsättningen för perioden 2023-2027 från 15 till 18 procent per år, vilket är oerhört starkt", svarar Saab-chefen.
Försvarsföretaget hade redan tidigare släppt vissa omsättnings- och resultatsiffror för det fjärde kvartalet 2024. Micael Johansson anser att det var ett väldigt starkt kvartal.
"Vi växer ordentligt med 29 procent organiskt och har väldigt hög aktivitet i våra leveranser och även projektmilstolpar. Det var fortsatt hög aktivitet i marknaden. Ser man på hela året är orderingången upp 24 procent till nästan 100 miljarder kronor. Vi bygger en orderbok som är väldigt stark för framtida tillväxt. Vi fortsätter att öka vår lönsamhet precis som vi vill steg för steg utan att kompromissa med investeringar för kapacitetsökningar och forskning & utveckling för nya förmågor. Vidare hade vi ett väldigt starkt kassaflöde i kvartalet", uppger Saab-chefen.
Ni hade "ovanligt god projektexekvering" i det gångna kvartalet. Betyder det att resultatet var dopat med engångseffekter?
"Det skulle jag inte säga. Det handlar mer om hur våra leveranser av material ligger. En del av verksamheten är så kallad successiv vinstavräkning där vi uppfyller milstolpar i projekt och då får ta fram både omsättning och resultat. Men en del är helt leveransberoende – prylar ut ur huset. Där hade vi stora leveranser i fjärde kvartalet. Det är inte engångseffekter utan bara att de ligger lite ojämnt över året."
För första gången på ett tag växte inte Saabs orderingång jämfört med närmast föregående kvartal. Orderstocken var 187 miljarder kronor vid årsskiftet, jämfört med 190 miljarder i slutet av september.
Har orderstocken toppat nu?
"Vi måste se det över lite längre tid. Orderstocken har vuxit 22 procent till 187 miljarder kronor under året. Vi är inte en kvartalsekonomi på det sättet."
Det är val i Tyskland snart. Hur ser ni på framtiden för europeiska försvarsbudgetar?
"Många länder växer sina budgetar, inte minst i vår region. Polen är på väg mot 5 procent, de baltiska länderna pratar om 5 procent, Sverige går mot 2,6 procent och Storbritannien är på väg ut med en strategisk översyn som antagligen pekar mot 2,5 procent. Det är stor tillförsel av medel för att öka försvarsförmågorna, vilket självklart behövs. Samtidigt kommer utspel både från Natos generalsekreterare Mark Rutte och USA om att vi måste spendera ännu mer. Vi får se vad Nato-mötet i sommar sätter för ribba. Det är definitivt bortom 2 procent nu. Det är klart att det är val och annat som ska till för att man ska sätta budgetarna."
Aktien i Saab och andra europeiska försvarsaktier brukar röra sig ned när det talas om möjliga fredssamtal mellan Ukraina och Ryssland. Vad tror du att konsekvenserna skulle bli om det går mot förhandlingar i konflikten?
"Man skulle gärna se fred i Ukraina, men det måste vara på rimliga villkor för Ukraina. Det är oerhört viktigt att Europa fortsätter bygga upp sin förmåga. Vi ligger efter, både när det gäller lager av saker för avskräckning och förmågor som behöver utvecklas. Det tror jag att politiker kommer att vilja fortsätta arbeta med givet vad som har hänt. Sedan måste vi hjälpa Ukraina att bygga upp en egen försvarsförmåga och avskräckning. Även om det blir en rimlig fred i Ukraina, som jag hoppas på, kommer tillväxten att fortsätta."
Hur tror du att Europa skulle agera om USA drar in sitt stöd till Ukraina? Kan det bli utökade europeiska försvarsbeställningar kopplat till Ukraina för att kompensera?
"Jag hoppas och tror att många länder i Europa kommer att göra mycket för att fortsätta stötta Ukraina i en sådan situation. Det är ju spekulativt förstås. Jag hoppas inte att USA drar tillbaka sitt stöd, men det är klart att Europa fortfarande har en styrka att kunna öka sina satsningar för att både bygga sin egen förmåga och stärka Ukraina. Jag tror på en sådan inriktning. Jag tror inte att vi kommer att ge upp i så fall utan det kommer att krävas mycket av Europa i ett sådant läge", resonerar Saab-chefen.
I torsdags backade Saab-aktien med 4,5 procent i en sektorrörelse nedåt som utlöstes av rapporter om att Trump-administrationen snart kommer lansera en fredsplan för Ukraina som ritats upp i Vita huset, med siktet inställt på att nå vapenstillestånd framåt påsk, som infaller i slutet av april.