ACADEMEDIA: DÅLIG AKTIEUTVECKLING, SER POTENTIAL ÖKA ÄGANDE -MELLBY GÅRD
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Academedias aktiekurs har kraftigt underpresterat mot index sedan noteringen 2016.
"Att vi har blivit straffade på börsen beror på perceptionen av den politiska risken", säger skolkoncernens största ägare, Mellby Gårds vd Johan Andersson till Nyhetsbyrån Direkt.
Sedan riskkapitalbolaget EQT satte Academedia på börsen 15 juni 2016 har aktien, efter stängningskursen 57 kronor första handelsdagen, backat omkring 15 procent. Stockholmsbörsen som helhet har under samma tid stigit 70 procent.
För Mellby Gård, som var med i emissionen där aktiekursen sattes till 40 kronor, har utvecklingen för den delen av innehavet dock varit omkring 20 procent.
"Det går inte att vara nöjd med den utvecklingen, absolut inte. Men det intressanta för oss är att omsättningen ökat med 9 procent årligen samt att rörelseresultatet i det närmaste har fördubblats. Rent operationellt är vi nöjda och bolaget har utvecklats och har uppnått de mål som sattes vid noteringen", säger Johan Andersson som suttit med i Academedias styrelse sedan 2017.
I april 2021 toppade aktien med en kurs nära 94 kronor. Vid torsdagens stängning var kursen 48:68 kronor.
"Att vi har blivit straffade på börsen beror på perceptionen av den politiska risken, där är nog många eniga. När aktien stod i 90 kronor gjorde den förra skolministern ett uttalande om att vinsterna ska förbjudas hos friskolor. Det märks i investerarkollektivet att många är osäkra om det kan komma politiska förslag som kan omkullkasta förmågan att driva företaget vidare. Vi tror inte på det själva utan är ganska luttrade efter sju år och bedömer att privata skolor är här för att stanna", fortsätter vd:n.
Är det 60 procentiga ägandet från utländska investerare en spegling av det?
"Det tror jag, även om frågan bör ställas till dem. Jag hade gärna sett fler svenska institutioner på ägarlistan. Jag tycker att det är tråkigt att det inte är så och att våra namnkunniga pensionsbolag inte är med som delägare. Det hade jag gärna sett. Sedan är Academedia ett mycket mer internationellt bolag i dag, så det är nog därför det också är relevant för de utländska investerarna".
Ambitionen framöver för Academedia är att fortsatta den internationella satsningen och minska den politiska risken med debatten om friskolornas vara eller icke vara i den svenska välfärden.
"En uttalad målbild från oss i styrelsen är att öka på den internationella investeringstakten", säger Johan Andersson.
Academedia har de senaste åren investerat kraftigt i nya skolor i Tyskland, Norge och Nederländerna samt inom vuxenutbildning i Polen och England.
"Det som är skolpengsfinansierat är i dag på två tredjedelar av omsättningen och där har vi nyligen publicerat ett nytt mål om att den andelen ska ned till 50 procent och det ska ske genom en fortsatt satsning internationellt", fortsätter Johan Andersson.
Hur ser du på lönsamheten utomlands kontra Sverige?
"Inom förskolesegmentet har vi prioriterat tillväxt, och där tänker jag främst på Tyskland. Där har inte lönsamheten hängt med. Det är inga imponerade lönsamhetstal så här långt. Men det finns andra segment i skolsektorn som har en högre lönsamhet som vuxenutbildningen. Det finns också skolor där föräldrarama själva betalar sina barns utbildning som har en hög avkastning".
Mellby Gård kontrollerar i nuläget omkring 23 procent av Academedia. Det senaste aktieköpet gjordes våren 2022.
Hur ser du på ert eget ägande, kommer ni köpa flera aktier?
"Vi ser en potential att öka vårt aktieägande framåt och vi kommer att välja rätt tillfälle. Det kan ske på olika sätt, dels över marknaden, dels genom det frivilliga inlösenprogrammet där vi ska ta oss en funderare hur vi ska ställa oss till det".
Det var 24 oktober som erbjudandet om ett frivilligt inlösenprogram om högst 275 miljoner kronor presenterades av Academedia med en premie om högst 30 procent.
"Det här är inte jättevanligt, men ett lämpligt tillvägagångssätt och signalerar lite vad vi tycker om aktiepriset och de multiplar som aktien handlas på. Vi hade den här möjligheten efter att ha fått ned skuldsättningen och även om vi i alla lägen primärt ska investera i verksamheten så kände vi att vi hade möjlighet att erbjuda aktieägarna detta", säger Johan Andersson.
Graf: Academedias aktiekurs sedan börsnoteringen 15 juni 2016 jämfört med OMXSPI
Källa: Holdings